Interviu cu primarul Gavril LUPU
În ultimele două decenii, Hangu a avut parte de investiții masive în tot ceea ce înseamnă infrastructură locală: alimentare cu apă, canalizare, asfaltări de drumuri comunale, modernizări și construcții de edificii la nivel local: grădiniță, primărie, complex sportiv de toată lauda, sală de sport, apoi modernizări la căminele culturale, dispensar uman, un bloc în construcție în preajma primăriei, dar și modernizarea școlilor și a centrului civic. Autorul de facto al acestor investiții este primarul Gavril Lupu, cel care a susținut şcoala cu tot ceea ce s-a putut, în timpul pandemiei, iar în viitorul apropiat vrea să facă demersuri pentru modernizarea drumului comunal care duce spre Crăcăoani sau, mai departe, spre Ardeal, prin trecătoarea Prisecani. De-a lungul secolelor, acest drum a fost denumit de munteni drept “Calea Mare” sau “Drumul Rușilor”, pe aceste locuri trecând aproape toți voievozii Moldovei sau cei de dincolo de Tisa, care tânjeau după cucerirea spațiului dinrte Carpați și Nistru. Din păcate, drumul, pe o lungime de 10 kilometri, este impracticabil, iar o modernizare a acestuia ar crea o nouă zonă de dezvoltare turistică în Munții Stânișoarei, pe o lungime de peste 20 de kilometri.
– Domnule primar, din punct de vedere investițional, ce lucrări ați demarat în ultimii ani la școlile din Hangu?
În primul rând, școala din centrul comunei Hangu a fost reabilitată aproape în întregime, acoperită, apoi au fost construite garduri, efectuându-se și tencuieli exteriore. Nu mai spun de sălile de clasă. Mai avem de reabilitat două săli, pe care le vom termina în cursul acestui an. Cadrele didactice s-au precupat de educarea copiilor, iar părinții au fost cei care au susținut financiar continuarea studiilor elevilor de pe aceste locuri la marile licee ale județului. Apoi, baza sportivă a școlii este una dintre cele mai dotate din județ și din țară, mai ales pentru o comunitate rurală. Dispune de o sală de sport cu un teren regulamentar pentru handbal, cu o capacitate de 150 locuri, de un teren de sport – minifotbal, cu tribune de 300 locuri. La toate acestea, în preajma școlii a fost amenajat un parc de toată frumusețea, în care copiii își petrec momentele de relaxare. La ora aceasta, parcul este foarte frumos, iar în anii care vor urma, când arborii și arbuștii vor crește, va fi și mai frumos. Încă o remarcă, vreau ca domnul director și cadrele didactice să explice elevilor, ca să înțeleagă toți, că acest spațiu trebuie menținut și întreținut în perfectă stare de curățenie. La ora vizitei dvs., salariații primăriei erau în parcul central, la lucrări de îngrijire a spațiilor plantate cu flori. În aceeași notă, și domnul director a mobilizat salariații școlii, privind efectuarea de curățenie în jurul și interiorul bazei sportive. Mă bucur că toți vor să dea o mână de ajutor.
– În centrul civic aveți un șantier în lucru.
Avem în construcție un bloc de locuințe, care până în toamnă cred că va fi gata. Sunt 16 apartamente. Mai avem și un dispensar uman, care până în toamnă se va termina. Cu acestă ocazie, în mare parte centrul civic va fi gata. Comuna dispune și de o grădiniță, care a fost terminată în 2008. Obiectivul are baza de internet în sala de clasă. Este un internet foarte rapid, iar în viitor o să mai facem și anumite reparații la această clădire. Astfel, gresia din fața grădiniței s-a deteriorat și trebuie schimbată, precum și trotuarul.
Investiții din bugetul local
– Când credeți că se va putea circula de la Hangu la Crăcăoani?
Am avut discuții cu domnul președinte Ionel Arsene, privind revenirea drumului comunal Hangu-Crăcăoani la Consiliul Județean Neamț. Noi lucrăm acum până la ultima casă din comună, investiție care se desfășoară prin PNDL, fiind terminată lucrarea în proporție de 50%, urmând să se termine asfaltarea până la capăt, conform proiectului. Cred că dacă domnul președinte ne ajută să facem legătura cu comuna Crăcăoani, ar fi extraordinar. Este un drum turistic foarte important, frumos, care ar scurta traseul spre Ardeal. Se va face o nouă legătură cu mănăstirile din județul Neamț. Din păcate, mă judec cu o firmă din Piatra Neamț. Acum suntem la Curtea de Apel Bacău, fiind fixat termenul pentru luna septembrie 2021. Problema este că anul trecut, în 2020, firma nu a vrut să efectueze lucrările din motive închipuite. În schimb, pe drumul național circulă mașini cu lemne non-stop și nimeni nu le vede, dar le vede pe cele de pe drumul comunal de la Hangu. Regret, la aceste trei drumuri comunale este o problemă politică și care va costa primăria încă vreo 5-7 miliarde lei vechi, din cauza scumpirii materialelor de construcții. Dacă drumul era făcut la timp, nu se ajungea aici.
– Dacă tot am vorbit de turism, câte pensiuni aveți în comună?
Ar fi vorba de vreo 10 pensiuni. Recent a mai fost deschisă una, în satul Chirițeni. Dacă acest drum va fi modernizat, comunele Hangu și Crăcăoani se vor putea dezvolta turistic foarte mult. Cu toate că ne mărginim cu Lacul de acumulare Izvoru Muntelui pe o lungă distanță, este foarte greu de construit, terenul fiind în pantă. Însă, sunt oameni care investesc în această activitate. Dacă drumul spre Crăcăoani va fi modernizat, în câțiva ani, se redeschid porțile dezvoltării turistice și economice, cum spuneam, în două comune: Hangu și Crăcăoani. Dacă privim la județul Suceava, toate zonele de acolo sunt prinse cu proiecte la Compania Națională de Investiții, prin PNDL. Proiectele stau un an, doi, dar până la urmă sunt finanțate. Însă, noi, la Hangu, am început să facem investiții din bugetul primăriei, dar mult mai mici ca anvergură, însă foarte importante pentru comunitate.
„Firmele de construcții sunt blocate”
– Aveți resurse financiare?
Atâtea câte sunt, numai că acum, în luna iunie, trebuia să ne vină anumite sume de la Consiliul Județean Neamț, iar din cauza unei acțiuni în instanță a prefecturii, sumele nu mai ajung. Au trecut la bugetul de stat. Au pierdut toate comunele din județ. Sunt cotele care trebuiau să ajungă de la Consiliul Județean.
– A fost anunțat un protest din partea primarilor?
A fost un mic protest la București, pentru că blocase și PNDL-ul. Asta presupunea PNDL-ul din țară, care înseamnă drumuri județene și comunale, rețele de apă și canalizare, școli, grădinițe, toate se vor bloca. Am auzit că s-au terminat banii pe anul acesta. Este o aberație totală. Când am început bugetul pe acest an? În luna februarie, iar de atunci s-au terminat banii. Hai, lasă-mă, domnule! Am înțeles că o să se revină, dar nu se poate așa ceva.
– În cele două decenii de edil al comunei, ați întâlnit astfel de cazuri?
Niciodată. Vă dați seama cât au pierdut firmele de construcții din țară? Ce fac aceste firme, care trebuie să primească zeci de miliarde lei fiecare? Ele au investit în construcțiile statului, iar statul nu le dă bani. Distrug toate firmele care au contractat lucrări cu statul. Sunt zeci și zeci de mii de agenți economici, ca să nu mai spun de lucrătorii care activează în construcții. Zilele trecute discutam cu patroni mai mici, care fac o școală, o grădiniță, de unde să acopere cheltuielile? Au de încasat zeci de miliarde, iar guvenul nu le dă banii pentru ceea ce au făcut deja. De la 1 ianuarie s-au scumpit materialele de construcții, practice s-au dublat, nu mai punem la socoteală acest aspect, dar acum le sistează și fondurile pe care trebuiau să le primească de la Ministerul Dezvoltării.
Școala Gimnazială Hangu. Investiții importante pentru unitatea de învăţământ
Interviu cu directorul Silviu Florinel SAMOILĂ
Sistemul educațional din vestitul șes al Țării Hangului a fost înființat, după vechile documente, înainte de 1840. De atunci și până astăzi, despre istoria locurilor, bisericile, tradițiile și școală au scris cărturari de seamă, care au văzut lumina zilei pe aceste meleaguri: compozitorul și muzicologul Gavriil Galinescu, înv. Teoctist Galinescu și prof. Gheorghe Drugă, intelectuali care au lăsat și lasă în urma lor un patrimoniu documentar extraordinar. Tot în această comună, înainte de Primul Război Mondial, a fost înființată o asociație culturală de toată lauda, care aduna intelectuali din toate comunele de pe Valea Bistriței. Și tot la Hangu, grație înv. Teoctist Galinescu, a funcționat un cor cu 70-80 de membri până aproape de căderea comunismului. Desigur, toate aceste activități au avut darul de a impune colectivității un anumit standard, pe care oamenii locului îl au și astăzi. Dar, construirea Sistemului Hidroenergetic de pe Bistrița a împrăștiat o mare parte din populația comunei, iar cei care au rămas, au construit pe dealuri locuințe, fiecare dintre ei tânjind după vremurile dinainte de 1950.
– Domnule director, cine a ajutat școala de la Hangu, pe timpul pandemiei?
Ne-a ajutat cu tot ceea ce a fost nevoie Primăria Hangu: măști, material dezinfectant, detergenți, absolut totul. Nu am dus lipsă de nimic. Am avut parte de dezinfectarea spațiilor cu firme autorizate de 3 ori până acum.
– Cum s-au desfășurat cursurile online?
Copiii au avut tablete, internet și tot ceea ce le-a trebuit. Tabletele le-am primit de la o asociație și de la Inspectoratul Școlar Judeţean Neamț. Mai avem și un proiect european prin primărie, care este în desfășurare. Oricum, ne-am descurcat foarte bine și nu au fost probleme. Din păcate, acțiuni extrașcolare nu am prea avut, dar totuși, am avut câteva acțiuni în colaborare cu biblioteca din comună, bibliotecar Liliana Pîntea. În bibliotecă avem 90% din activități. Este un spațiu primitor, iar elevii au foarte multe de învățat, inclusiv în învățământul online.
– La învățământul remedial, câți copiii ați avut?
Din păcate, nu am avut copii, dar dascălii noștri au avut anumite activități, care nu au fost remunerate.
– După părerea dv, dascălii vor primi bani de la stat pentru această activitate?
Eu spun că nu. Am discutat cu colegii, dar nu văd nicio veste din partea guvernanților. Este vorba de 100 de lei, impozabili. În județul Neamț nu au ajuns încă. Sunt forte multe hârtii de făcut și ne-am descurcat cum am putut.
Investiții în școli
– Din punct de vedere investițional, cum se prezintă școala de la Hangu?
Foarte bine, cu toate că am mai avea nevoie de modernizarea a două săli de clasă, suma respectivă fiind prinsă deja în buget. Trebuie să turnăm șapă și să punem parchet.
– Nu peste multă vreme va sosi iarna.
Fiind într-o zonă de munte, la Hangu, ca și în alte locuri, unde vremea rece vine mai repede, se consumă cantități foare mari de lemne de foc, pe care primăria ni le asigură fără mari probleme. Centralele sunt noi și avem lemne pe cel puțin un an și jumătate. Avem multe lemne aflate în depozit, care nu sunt încă tăiate. Sunt lemne uscate și suficiente.
– Mai aveți activitate la Școala Buhalnița?
Acolo avem trei săli de clasă, o grădiniță și două clase de învățământ primar. La această școală am avut o comisie de la ISU și am fost nevoiți să facem anumite lucrări. Am schimbat instalația electrică, tablourile. În acea școală avem o problemă cu lambriul, care este din lemn. Este greu să se facă mari investiții, atâta vreme cât numărul de copii este în descreștere în fiecare an. Mai mult, la rugămintea noastră, domnul primar ne va ajuta să schimbăm mobilierul la 3 săli de grădiniță, plus parchet la încă două săli de clasă. Cu această ocazie, vom termina toate lucrările de la Școala Gimnazială Hangu. Ar mai fi nevoie în viitor de o îndreptare a pereților. Firește, vor mai fi lucrări de întreținere, care cu timpul vor fi rezolvate din mers. Cu toate acestea, un lucru foarte important este atitudinea pe care o au cei implicați în sistemul educațional și care este foarte importantă. De asemenea, atmosfera din școală, care este foarte bună, poate fi un element deosebit pentru toată lumea. În fond, este un climat de seriozitate, de muncă și de respect pentru munca fiecăruia. Fie dascălii, fie salariații școlii, părinții și elevii. Cu toții își aduc fărâma de aport în crearea acestei stări excelente din școala noastră. Important este că nu am avut niciun abandon școlar până acum.
– Muntenii au dat tot timpul copiii la școală.
Așa este. Părinții sunt preocupați pentru instruirea copiilor și asigurarea de condiții bune în fiecare familie. Este de înțeles că oamenii acestor locuri au avut o structură aparte și au fost tot timpul alături de școală și dascălii ei. Este o veche tradiție prin aceste locuri și nu trebuie să uităm faptul că la Hangu a funcționat, în Primul Război Mondial, o vreme, Școala Normală de Fete (astăzi, Liceul Pedagogic) și tot aici au văzut lumina zilei oameni importanți din vestitul spațiu al comunei Hangu.
Școala Hangu are în vedere următoarele proiecte pentru anul școlar viitor:
- Achiziționarea de mobilier pentru grădiniță;
- Îmbunătățirea condițiilor sălii de sport aflate în interiorul școlii;
- Amenajarea Centrului de documentare și informare, precum și a bibliotecii școlare;
- Achizitionarea de calculatoare necesare laboratorului de informatică
*Material apărut în paginile ziarului Mesagerul de Neamț, nr. 496, săptămâna 1 – 7 iulie.