Pericol real. Digul unui iaz de la Bălănești a cedat, se fac eforturi pentru a opri puhoiul. Cod roșu pentru zona respectivă, se pregătește o eventuală evacuare

Actualizare: Subprefectul Ioan Meraru ne-a declarat că la această oră, 17.35, lucrurile încep să meargă spre bine deoarece în aval, unde există un alt iaz unde s-au făcut investiții normale pentru asemenea cantitate de apă, proprietarii au înțeles gravitatea situației și au încetinit deversarea apei iar din iazul cu probleme s-au făcut deversări controlate și nivelul apei a scăzut cu aproximativ 10 cm.

Situația iazului a mai făcut obiectul unei hotărâri a CJSU, dar de atunci și până acum proprietarul nu pare să fi luat măsuri adecvate și nici să facă vreo investiție în condițiile în care în spatele digului sunt 50.000 de metri cubi de apă. Așteptăm să vedem ce măsuri se vor lua de către autorități în legătură cu iazul și dacă acesta va primi sau nu autorizație de funcționare în continuare.

Știre inițială. Un iaz din comuna Bălănești a cedat parțial în fața cantităților mari de apă și este în pericol să cedeze total. La fața locului sunt Ioan Meraru, subprefectul judeţului neamș,  Inspectorul șef al ISU Neamț, pompieri din cadrul Detașamentului Piatra Neamț,  voluntari din cadrul SVSU Bârgăuani,  administratorul iazului și reprezentanți de la SGA. Imaginile sunt mai mult decât sugestive.

Digul reprezintă practic singura cale de acces spre satul Bălănești și în acest moment apa mai are doar 15-20 de centimetri până depășește zona de beton, după care ar ajunge la pământ și ar distruge drumul. Asta ar însemna izolare întregului sat, în cel mai fericit caz. S-a dat cod roșu pentru zona respectivă, populația este anunțată și se încearcă o soluție de avarie. Se va aduce o folie foarte mare, care să acopere digul, ea va fi fixată până la fundul lacului cu saci cu nisip și în cazul în care apa ar trece peste drum, să nu afecteze stratul de pământ și să protejeze astfel singura cale de acces spre sat.

Despre acest dig și lacul respectiv Mesagerul de Neamț a scris ample materiale, unul dintre ele, lămuritor asupra cauzelor care pot duce la evenimente nedorite puteți citi aici. Titlul său,

Digul și familia Voronenilor – scandalul drumului blocat din satul Bălușești

(V.B)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *