Începând cu luna iulie 2021, autoritățile sanitare au stabilit ca personalul medical nevaccinat să fie testat periodic. În metodologia de supraveghere epidemiologică a covid, actualizată în data de 2 iulie, se prevede ca testarea să se facă în cazul cadrelor medicale care nu au avut boala, care nu s-au vaccinat sau care nu au schema completă de vaccinare, dar și în cazul celor care au trecut prin boală și au mai mult de 180 de zile de la data primului test pozitiv. „Se va testa prin test rapid antigenic la interval de 3 zile sau prin test RT-PCR o dată la 7 zile. Conducerea unității medico-sanitare are obligația verificării rezultatului testării și a instituirii măsurilor care se impun. Testarea periodică poate înceta dacă personalul face dovada vaccinării complete”, se precizează în metodologia adoptată de Institutul de Sănătate Publică. Măsura a fost luată pe fondul aparițiilor primelor cazuri de infectare cu varianta delta în România.
În județul Neamț încă nu au fost confirmate persoane infectate cu tulpina delta, dar au fost trimise la Iași 4 probe pentru secvențiere și sunt așteptate rezultatele. „Noul protocol de testare a fost adus la cunoștința conducerilor spitalelor din Neamț. În metodologie se specifică faptul că testarea periodică se va face pentru personalul medical din unitățile sanitare care îngrijesc pacienți confirmați cu varianta delta, indiferent de rata de incidență din localitatea respectivă, dar și în cazul în care rata cumulată a incidenței cazurilor noi de îmbolnăvire din ultimele 14 zile, din unitatea administrativ teritorială, raportată la 1.000 de locuitori, este mai mare sau egală cu 1,5”, a declarat Radu Firăstrău, șeful Direcției de Sănătate Publică Neamț.
Personalul medico-sanitar și auxiliar asimptomatic vaccinat complet împotriva SARS-CoV-2, precum și cel care a trecut prin boală, dar la care au trecut mai puțin de 180 zile de la data primului test pozitiv, documentat cu bilet de externare din spital, ori cu buletinul de analiză cu rezultat pozitiv, nu necesită testare periodică, mai prevede noua metodologie.
C.I.