În PNL Neamț au avut loc 3 evenimente importante și aici nu vorbim despre alegerile la nivel de municipii. Două dintre ele, oficiale la nivel de partid, vorbim aici despre vizitele celor 2 candidați la funcția de președinte al partidului, actualul prim-ministru Florin Cîțu și Ludovic Orban, care încearcă să-și apere poziția pe care o deține. Al treilea, neoficial, a fost botezul celui de-al doilea copil al prefectului George Lazăr, candidat la funcția de președinte al filialei locale, care și-a declarat sprijinul pentru Florin Cîțu. Unde, între vizitele celor doi lideri naționali, lumea părea interesată să ia pulsul evenimentelor, mai ales că a participat și deputatul Laurențiu Leoreanu, contracandidatul prefectului la șefia organizației.
Doi candidați de la centru total diferiți
Vizitele celor doi grei ai PNL arată foarte clar stadiul în care se află PNL în acest moment.
Pe de o parte, Ludovic Orban, un politician aparent ”de modă veche”, care și-a construit o platformă în partid pornind de la baza acestuia, care, a spus-o chiar el, cunoaște mii de membri pe numele mic, vorbește cu ei la telefon și se bazează pe sprijinul lor. Evident, cu condiția ca aceștia să fie delegați la congresul care va alege viitorul președinte. Orban are un discurs adecvat fiecărui loc în care merge, este racordat la evenimentele locale și este extrem de spontan în replici, de cele mai multe ori devastatoare pentru oponenți.
De cealaltă parte, Florin Cîțu, un prim-ministru tehnocrat, fără o imagine construită în partid, promovat de Orban (sau cei care i l-au impus lui Orban) ca ministru de finanțe, apoi prim-ministru acceptat de USR-PLUS și, deloc lipsit de importanță, de președintele Klaus Iohannis. Florin Cîțu e cu cifrele după el, cu bazele de date, vorbește de investiții și miliarde de euro în așa fel încât ai impresia că ele sunt chiar reale. Nu are lipiciul lui Orban, dar sunt alții care să se ocupă să prepare adezivul necesar pentru a câștiga alegerile.
PNL Neamț nu se dezminte – grupuri, grupulețe și multe interese
Având o istorie tumultoasă în anii de după 1990, filiala nemțeană a PNL nu se dezminte nici acum. După retragerea lui Mugur Cozmanciuc lupta pentru putere în organizație s-a declanșat imediat, chiar dacă până acum câteva săptămâni totul părea clar, deputatul Leoreanu și senatorul Țapu părând că țin amândoi cu mână fermă hățurile. Între timp lucrurile s-au schimbat radical. Între cei doi lideri locali au apărut, în ordine, George Lazăr, care și-a anunțat candidatura la șefia organizației și apoi Florin Cîțu. Prins între Cîțu și Orban, senatorul Țapu, președinte interimar propus de Laurențiu Leoreanu, a ales să meargă alături de George Lazăr la județ și de Cîțu pe plan național, lăsându-l într-o poziție delicată pe Laurențiu Leoreanu, care așteaptă de mult timp să conducă organizația județeană. Este clar că în tabăra Orban-Leoreanu există o mare frustrare. Orban a fost de acord ca Eugen Nazare-Țapu să preia organizația ca președinte interimar, la propunerea lui Leoreanu, ceea ce acum constituie un handicap în bătălia electorală. O altă zonă de unde vin frustrări este Piatra Neamț, unde Andrei Carabelea a ajuns primar pentru că Ludovic Orban l-a binecuvântat în momentul nominalizării. Acum 3 săptămâni era sigur de sprijinul acestuia, mai ales că l-a și invitat la „Zilele Orașului”, așa cum făcea cu ani în urmă cu câțiva ani fostul primar, care și el a trădat PNL și pe Ludovic Orban.
Un jucător cu ambiții mari: George Lazăr
Ultimele săptămâni au arătat în Neamț că la nivelul organizației județeane a apărut un jucător cu mari ambiții. Vorbim aici despre George Lazăr, fost și actual prefect, care a profitat imediat de șansa oferită de a juca un rol important în partid. A ales cartea Cîțu și o joacă mizând totul pe ea. În scurt timp a reușit să mobilizeze în jurul său majoritatea primarilor de comune, care de cele mai multe ori judecă extrem de pragmatic, banii vin de la prim-ministru, de multe ori via prefectură, așa că mergem la poze de grup cu cei care pot genera ordine de plată.
Marile lovituri ale lui George Lazăr – sau cel puțin atribuite acestuia – sunt poziționările publice ale lui Eugen Nazare-Țapu și Andrei Carabelea, care și-au exprimat încrederea și suportul pentru Florin Cîțu și candidatul acestuia în județ. Dacă va reuși să preia organizația județeană și cu un Florin Cîțu șef la București și prim-ministru, George Lazăr poate spune că a obținut potul cel mare și va putea face cărțile fără probleme în Neamț o perioadă de timp. Cât anume, este greu de spus, având în vedere capacitatea uluitoare a organizației Neamț de a-și devora și discredita liderii.
Un primar de o sinceritate dezarmantă
Andrei Carabelea, aflat în căutarea unei identități politice reale, a dovedit încă o dată că are probleme care țin de discursul public și că are nevoie urgentă de sprijin în acest sens. A participat la conferința de presă alături de Ludovic Orban și și-a justificat adeziunea la echipa Cîțu „deoarece i-a promis sprijinul pentru proiectele de dezvoltare ale orașului”. Dincolo de ambiguitatea exprimării – nu credem că un prim-ministru liberal i-ar fi condiționat oficial sprijinul pe proiecte de dezvoltare reale lui Carabelea de voturile acestuia în alegerile din PNL, iar dacă a făcut-o neoficial sigur nu s-a bucurat deloc să-l audă pe tânărul primar că-l „denunuță” în conferința de presă a contracandidatului său. Lucru pe care Ludovic Orban l-a speculat imediat și l-a șifonat urât și prompt pe Carabelea.
Pronosticuri la nivel de județ
Dacă ne raportăm la luările de poziție publice și la fotografiile de grup, George Lazăr are mari șanse să câștige președinția filialei. Apropo de fotografii de grup, mulți dintre cei cei care le populează acum îl însoțeau pe Orban de „Zilele Orașului” acum câțiva ani la Piatra Neamț și-i jurau credință veșnică. Laurențiu Leoreanu are șansa lui, cu condiția să reușească să convingă personal delegații să-l voteze. Așa cum face Orban la nivel național, sperând să mai infirme încă o dată pronosticurile care îl dau favorit pe Cîțu.
Declarații importante ale lui Ludovic Orban la Piatra Neamț
Diferența dintre el și echipa lui Cîțu
„E o mare diferenţă între mine, şi nu mă refer la contracandidatul meu, mă refer la toată echipa care zice că îl susţine. Nu cred că împreună ei cunosc un număr la fel de mare de membri ai PNL, pe numele mic, cu telefon mobil şi cu care să fi interacţionat de-a lungul timpului cât cunosc eu. În ceea ce priveşte ce va urma (după congresul de alegeri al PNL – n.r.), eu nu am ocupat toate poziţiile de conducere pentru echipa mea, eu am păstrat 5 locuri libere pentru oameni care l-au susţinut pe Cristian Buşoi, iar când s-a vacantat primul post de vicepreşedinte în Biroul Politic Naţional l-am susţinut pe Cristian Buşoi, care a fost contracandidatul meu, să ocupe acea poziţie şi a fost ales vicepreşedinte. Eu deja am menţinut unitatea PNL după o astfel de competiţie şi, cu siguranţă, eu sunt un garant al menţinerii unităţii PNL după ce voi câştiga alegerile în partid”.
Despre ingerințe din afara partidului
„Pentru mine decizia de alegere a preşedintelui PNL trebuie să aparţină în integralitate membrilor PNL, care trebuie să ia decizia indiferent de considerente care pot veni din exterior”.
Cum trebuie să arate președintele PNL
„Nu vorbim de alegerea unui tehnocrat într-o funcție administrativă. Ci de alegerea liderului PNL. E cu totul și cu totul altceva. Să conduci PNL nu e simplu deloc. E un partid complicat, cu personalități, în care trebuie să-i convingi pe cei din partid. Orice decizie care se ia presupune o cunoaștere profundă. Mai este și altceva: politica este și despre suflet, despre emoție, relație între oameni. Nu poți să nu ai vorbele la tine, să ai lipici la oameni, să ai capacitatea de a relaționa cât se poate de bine cu orice fel om, indiferent din ce categorie se găsește el. (…) Am condus partidul oferind tot ce este mai omenesc din partea mea: timpul, cunoștința, inteligența mea. Am făcut un efort uriaș în acești 4 ani. De ce să schimbăm un președinte cu asemenea carte de vizită?”.
Despre prefecții care candidează la funcții județene
„Acum şi aici aş vrea să spun un lucru: prefectul este reprezentantul Guvernului în teritoriu, misiunea esenţială a prefectului este să asigure aplicarea programului de guvernare în judeţul respectiv, să asigure controlul de legalitate, să coordoneze serviciile deconcentrate în aplicarea programului de guvernare. Sunt foarte multe lucruri de făcut. Întrebat fiind – nu am vrut să dau o decizie, pentru că nu sunt genul de om care să impun restricţii – dar întrebat fiind pe tema asta, care e părerea mea despre implicarea prefecţilor în campanie, eu am spus categoric că mi se pare total nepotrivită implicarea în campanie şi mi se pare total nepotrivit ca prefecţii să candideze la preşedinţia filialelor judeţene”.
Valentin BĂLĂNESCU
Sursă foto copertă: Q Magazin
*Material apărut în paginile ziarului Mesagerul de Neamț, nr. 496, săptămâna 1 – 7 iulie.