Revedere emoționantă: promoția 1951-1952 a Rareșului

Ieri, 18 iulie,momente emoționante la reîntâlnirea promoției 1951-1952, un eveniment de tradiție al Colegiului Național „Petru Rareș”. Restrânsă prin numărul participanților, doar trei din cei 60 de absolvenți de acum 69-70 de ani fiind prezenți, revederea a fost marcată și de aniversarea a 88 de ani împliniți chiar astăzi de profesorul Mihai Emilian Mancaș. Venit din Franța împreună cu fiica și nepoata sa, alături de elevul, profesorul și directorul Rareșului din perioada 1969-1975 au fost prezenți ing. Traian Dîrțu, cel care de 20 de ani organizează evenimentul anual și colegul lor Vasile Pristavu. S-au depănat amintiri, s-a ținut un moment de reculegere pentru colegii care s-au stins, între care și profesoara de sport Alexandrina Mancaș, soția profesorului Mihai Emilian Mancaș, s-au făcut planuri pentru muzeul Rareșului.

„Am venit acum, pentru că aveam o datorie – am fost elev, profesor, director la centenar și promisesem direcțiunii că voi veni la împlinirea a 150 de ani, dar am avut grave probleme în familie și n-am mai ajuns. Eu am împlinit 70 de ani de la absolvirea liceului, clasa mea a terminat la un an după mine, ei fac 69 de ani. Așa a fost reforma atunci și amavut posiblitatea să fac două clase într-un an școlar și am terminat cu promoția prof.univ. Ștefan Cazimir, pe care l-am invitat, dar n-a putut veni, probleme de sănătate. La Piatra-Neamț revin cu drag de fiecare dată, este orașul adolescenței mele, aici am cunoscut-o pe prima și ultima mea iubire, colega mea de bancă din ultima clasă de liceu și cu care am conviețuit din 1952 și până anul trecut, când Dumnezeu așa a vrut, s-o ia la El. N-am putut veni la 150 de ani, fiindcă ea era grav bolnavă. Sunt fiu al orașului Piatra-Neamț, născut fiind la Dobreni și cu sentimente deosebite pentru „Petru Rareș”. A fost casa din care am plecat pregătit în lume. Eu eram orfan și am plecat de acasă de unul singur, iar școala asta m-a învățat ce înseamnă viața, învățătura, lupta, ce înseamnă  să trăiești pentru alții. 40 de ani am trăit în slujba școlii românești și a școlii nemțene: 15 ani la Bicaz și apoi aici la Rareș, la Hogaș. Am avut șansa să predau la școli renumite, vreo 6 ani am fost director al liceului „Petru Rareș”, chiar în perioada centenarului (n.n – între anii 1969-1975). Pentru elevii și pentru profesori Rareșului le doresc să mențină ritmul și înălțimea acestei școli. Totul se obține prin muncă și prietenie”, ne-a declarat profesorul Mihai Emilian Mancaș, la finalul festivității, una la care a fost prezent după patru ani.

La reuniune au participat și actualii directori, Dan Oniciuc și Claudia Jora, inspectorul școlar general Mihai Obreja și el fost director al liceului.

C.I.

 

One comment

  • Mircea Rusu

    iulie 19, 2021 at 1:14 pm

    Am terminat in1959 acest monument al culturii nemțene ,
    si sunt mândru cum m- a …învățat ! Ce timpuri ,azi …o.

    Răspuns

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *