După reabilitarea Cetății Neamțului, care a creat o multitudine de probleme, atât tehnice cât și de încadrare în epocă, problema infiltraţiilor în zidurile şi în spaţiile muzeale revine în atenția Consiliului Județean Neamț. În acest moment se caută o soluție și banii necesari pentru stoparea infiltrațiilor și eliminarea umidității din ziduri. În acest moment, CJ a primit 1.576.120 lei pentru proiectul tehnic, investiţia totală fiind estimată a fi în jurul a 40 de milioane de lei.
Cu aceşti bani, Consiliul Judeţean Neamţ vrea să scoată la licitaţie lucrările pentru stoparea infiltrațiilor și eliminarea umidității din ziduri, astfel încât să fie oprite procesele de degradare ale materialelor structurale și de finisaj, dar şi lucrări de restaurare, conservare și hidrofobizare a coronamentului și a suprafețelor verticale ale zidurilor şi refacerea teraselor. Totodată vor fi refăcute și reinterpretate pardoselile şi paramentele, elemente componente ale monumentului istoric. Pentru creșterea siguranței vizitatorilor vor fi dezvoltate soluții arhitecturale pentru parapet, căi de evacuare, asigurarea măsurilor adecvate de protecție și siguranță la foc în acord cu caracteristicile arhitecturale ale monumentului istoric, dar şi creșterea suprafeței destinată spațiilor muzeale şi reamenajarea circuitelor de vizitare prin adaptarea acestora pentru persoanele cu dizabilități.
„Începutul de an este de bun augur pentru dezvoltarea județului nostru și voi face tot ce e posibil pentru a implementa cât mai multe proiecte care vor duce la creșterea nivelului de trai al nemțenilor. Am alături echipa din cadrul Consiliului Județean și împreună vom munci pentru a atrage cât mai multe fonduri nerambursabile și de la bugetul de stat, cu care să realizăm investiții în toate domeniile”, a declarat atunci Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț.
Rămâne de făcut cel mai important pas: obţinerea finanţării europene pentru realizarea lucrărilor.
Angela Croitoru