Andreea Dumitriu este unul dintre cei patru elevi din judeţ care a obţinut nota 10 la examenul de evaluare naţională. Dintre cei patru ea se individualizează și prin faptul că a obținut aceeași medie și la finalul celor patru ani de gimnaziu, ceea ce arată perseverență și multă dragoste de învățătură. Elevă a Şcolii Domneşti Nr. 2 din Târgu Neamţ, Andreea debordează de energie, inteligenţă, optimism şi încredere în ea şi nu este deloc ceea ce înțeleg unii prin cuvântul tocilar. Ca un detaliu, Andreea a fost model la vârsta de 5 ani pentru produsele vestimentare ale fabricii de confecţii Sofiaman din Târgu Neamţ. Frumuseţea interioară cât şi cea exterioară o fac pe Andreea un model de nota 10.
„Port o mare recunoştinţă părinţilor, prietenilor şi profesorilor mei”
Andreea îşi explică foarte simplu rezultatul de 10 de la Evaluarea Naţională: „Mulţi ani de muncă, de învăţat. Nu m-am lăsat niciodată pe tânjală, cum se spune, nu am lăsat ca distracţia să-mi afecteze programul de învăţat. Mi-am dorit mereu să dau tot ce e mai bun din mine şi rezultatele se văd acum. Pot spune că subiectele de la Evaluarea Naţională au fost abordabile şi am parcurs cu uşurinţă subiectele. Apoi, un alt merit pentru rezultatele mele îl au părinţii, familia mea, care mi-au acordat o foarte mare încredere. Apoi, profesorii, prin doamna profesor de matematică Tudoriţa Cucoş, diriginta mea, doamna profesor de limba română Anca Maftei. Port o mare recunoştinţă familiei mele, părinţilor, prietenilor mei şi profesorilor”.
O zi normală dedicată studiului pentru Andreea începea cu ora 14, atunci când ajungea acasă de la… şcoală. După o oră-două de relaxare, Andreea intra la învăţat şi de multe ori nu se oprea până la miezul nopţii. Şi asta pentru că Andreea a dorit mult să-şi demonstreze mai ales sieşi că poate ajunge departe. Timpul liber pentru Andreea înseamnă cultivarea unor pasiuni precum pictura şi cititul: „Mă regăsesc în pictură pentru că aici îmi pot transpune sentimentele. Mă relaxez când pictez. Apoi îmi place să dansez şi să citesc. Cititul m-a ajutat foarte mult în aceşti ani. Mai ales că în clasa a IX-a vreau să-mi dau Cambridge-ul”.
„Ceea ce învăţăm, ceea ce avem în cap, nu ne poate lua nimeni”
Andreea știe precis ce va face în perioada următoare, dar are deja trasat și un parcurs spre viitoarea profesie: „Deşi media 10 ar putea duce cu gândul că aş putea urma un liceu de prestigiu din Iaşi, eu prefer să rămân aici, acasă, şi să merg la Colegiul Naţional Ştefan cel Mare la profil mate-info. Dacă e să înveţi, înveţi şi ai rezultate şi la un liceu de la noi, mai ales că știe toată lumea ce rezultate se obțin la Ștefan. Îmi doresc să mă îndrept spre două cariere. Una de medic şi una de arhitect. Însă peste zece ani m-aş vedea mai degrabă un designer renumit de interior. Însă acum vreau să mă bucur de aceşti ani şi să le mulţumesc şi colegilor mei care s-au bucurat pentru rezultatele mele. Sunt mândri de mine cu toţii”.
Este convinsă că fără școală nu poți face lucruri care să rămână și care să te reprezinte. Știe că mulți tineri consideră că școala nu-i ajută să facă repede bani și să ajungă să petreacă tinerețea doar în cluburi și pe terase: „Cred că ar trebui să știe că multe lucruri în viață ne pot fi luate şi să rămânem într-o clipă şi fără bani şi fără mașină sau casă. Însă ceea ce învățăm, ceea ce avem în cap, nu ne poate lua nimeni. Dacă nu știm să ne descurcăm în momente dificile și singuri, atunci nu vom reuși în viață. Şi chiar dacă, în ziua de azi, unii ajung departe și fără școală sau învățătură, să ştiţi că nu e cinstit faţă de cei care au depus muncă şi au făcut sacrificii. Și cred că mai devreme sau mai târziu balanța înclină spre cei care au un bagaj de cunoștințe valoros”.
Modalitatea atipică în care s-a desfășurat procesul de învățământ în ultimul an și jumătate nu a fost pe placul Andreei: „Pot spune că învăţământul online ne-a tras puţin în jos, în sensul că ne-a distras de la esenţialul lecţiilor şi de multe ori nu am înţeles ceea ce ni se preda. Deci, ori revenim total la învăţământul fizic ori să se îmbunătăţească învăţământul online. Iar forma asta anonimizată a elevilor, cu aceste coduri pe care fiecare elev le are, ne-a luat din bucuria noastră de a şti notele fiecăruia şi de a ne bucura cu toţii de note. Nu mai este o bucurie colectivă, nu mai e acea bucurie de a merge la şcoală şi să vedem reacţiile profesorilor când interacționăm cu ei.”
Andreea a participat de altfel la multe concursuri şi olimpiade în aceşti ani atât la mai multe materii, total diferite ca tematică: limba și literatura română şi engleză, geografie, dar şi la cele de matematică şi fizică, unde a obţinut rezultate foarte bune: „Mă bucur că am fost trimisă la olimpiade pentru că mi-am demonstrat că pot să mă descurc şi, în definitiv, au fost nişte provocări care mi-au prins bine. M-au ajutat foarte mult să capăt încredere în mine”.
Gabriel Dumitriu: „I-am dat încredere totală şi nu ne-a dezamăgit!”
Gabriel Dumitriu, tatăl Andreei: „Andreea de mică a fost un copil ordonat. Poate exagerat de ordonată. O foaie dacă era îndoită deja avea o problemă. Avea creioanele aliniate, cărţile aliniate şi în fiecare dimineaţă îşi făcea patul la perfecţie. Este un copil silitor, perseverent şi ambiţioasă. Noi nu am intrat mult în a-i controla temele. I-am asigurat doar condiţiile să înveţe, nu am împins-o de la spate. Poate de multe ori nu i-am cumpărat toate cărţile pe care şi le-a dorit. Şi nu este o fată care să tocească. Ea învaţă logic. Are tenacitate şi inteligenţă. Chiar nu ne aşteptam la nota 10 la Evaluarea Naţională, deși ea, când a venit acasă după examen, ne-a zis că simte că o să ia nota 10. Suntem mândri de ea. I-am dat încredere totală şi nu ne-a dezamăgit! Vreau şi eu să mulţumesc profesorilor care au îndrumat-o, colegilor ei care au susţinut-o în tot aceşti ani!”
Ciprian Traian STURZU