În 15 august 2021 se împlinesc 150 de ani de la „Serbarea de la Putna”, un eveniment determinant pentru îndeplinirea idealului de unitate națională a românilor. În august 1871 a fost organizat la Putna, comemorând 400 de ani de la sfințirea mănăstirii, o serbarea și un congres al studențimii române, fiind implicați nume mari din cultura națională: Mihai Eminescu, Ioan Slavici, Nicolae Teclu, Ciprian Porumbescu, Iraclie Porumbescu, G. Dem. Teodorescu, Dimitrie Gusti, A.D. Xenopol, Vasile Alecsandri, Vasile Pogor, Mihail Kogălniceanu, Radu George Melidon (mai multe amănunte despre eveniment Mesagerul de Neamț a scris aici).
Evenimentul de anul acesta a fost gândit, în cuvintele organizatorilor, „în termenii continuității unui ideal: „unitatea în cuget și simțire a tuturor românilor”, indiferent unde trăiesc, în România sau în alt colț de lume”.
Luni, nouă august s-a încheiat jurizarea la concursurile organizate în cadrul evenimentului Serbării de la Putna – 150. Continuitatea unui ideal. Concursurile au fost grupate în patru mari categorii și mai multe subcategorii:
a. Concursul de discursuri: cu juriul format din: Ioan Aurel Pop – președintele Academiei Române; Ștefan Afloroaei – profesor universitar la Facultatea de Filosofie din Iași, membru al Academiei Române; Adrian Alui Gheorghe – scriitor, critic literar.
Marele Premiu – Țugui Cosmin, 18 ani, Colegiul Național ,,Eudoxiu Hurmuzachi”, Rădăuți
Titlu: Curajul și puterea de a fi și de a rămâne român în Europa
b. Concursul de creație literară cu juriul format din: Alex Ștefănescu – scriitor, critic și istoric literar; Ana Blandiana – scriitor, membru al Academiei Române; Adrian Alui Gheorghe – scriitor, critic literar.
Marele Premiu – Butnariuc Iustin, 22 ani, Facultatea de Medicină Generală, Iași
Titlul eseului: Despre entropie și boală în Europa fragilității spirituale
c. Concursul de creație plastică cu juriul format din: Oliv Mircea – critic de artă; Oana Ruxandra Hrișcă – lector universitar; Corina Cimpoeșu – istoric de artă;
Marele Premiu – Chiriac Emanuel, 28 de ani, Universitatea Națională de Arte „George Enescu”, Iași
Titlu: Dor de întreg
d. Concursul de creație video cu juriul format din: Simona Iordache – scenarist, regizor Trinitas TV; Iosif Andronic – videograf; Monah Iachint Sabău – videograf.
Marele Premiu – Ciobanu Ovidiu, 24 ani, Comănești
Titlul: Cărăruia
O listă completă a premiilor acordate puteți citi, precum și mai multe informații despre programul evenimentului de anul acesta puteți citi aici.
Vlad B.