Fiecare ședință a Consiliului Local a municipiului Piatra-Neamț deschide, preț de o secundă, un fel de cutie a Pandorei raportat la abc-ul administrației locale. Nu știm dacă totul se rezumă la dezinteres sau incompetență, însă atunci când ocupi funcția de consilier local și ai primit lista proiectelor de hotărâre care urmează să fie votate, poți presupune că au fost citite, dacă nu și înțelese. Adrian Grigoraș, consilier local din partea ALDE, a demonstrat, în ședința din data de 29 iulie, cât este de ușor să treci de la sublim la ridicol sau de la postura de consilier cu experiență la aceea de generator de posibil conflict de interese. Dar să vă prezentăm scena comediei bufă.
Locul de desfășurare: sala de ședințe a Consiliului Local Piatra Neamț.
Personaj principal: Adrian Grigoraș, consilier local ALDE.
Scenariul pe scurt: consilierii locali participă la o ședință cu mai multe proiecte de hotărâre, unele importante. Ședința se desfășoară online, iar în ecran apar președintele de ședință, Mihai Obreja și secretarul general al municipiului, Dragoș Ștefan, din când în când cadrul general cu ecranul plin de ferestre cu consilieri. Se votează la foc automat, așa că nimeni nu este prea atent la amănunte, nici la ce se votează pentru că, nu-i așa, se presupune că a fost o ședință pe comisii și toți știu despre ce este vorba în propoziție. Inclusiv Adrian Grigoraș. Care ocupă și funcția de director general la ADI Urbtrans Neamț, asociație intercomunitară din care fac parte, printre alții, în calitate de asociați Consiliul Județean Neamț ( de aceea s-a abținut de la vot Florentina Moise la un proiect) și Consiliul Local al Municipiului Piatra Neamț, unde dl. Grigoraș este actor de mai mulți ani.
Desfășurarea acțiunii: Ne oprim doar la subiectul care interesează, pentru care am pregătit și proba video ( vezi la finalul materialului, dar și pe pagina de Facebook a Primăriei Piatra Neamț). În momentul votului la proiectul 6 ( un acord de principiu pentru participarea municipiului la Zona Urbană Funcțională constituită pentru realizarea si implementarea planului de Mobilitate Urbană Durabilă al Municipiului Piatra Neamț pentru perioada 2021-2027) dl. Grigoraș anunță că se abține ( nu că nu participă la vot!) La proiectul numărul 8, care se referă direct la ADI Urbtrans, asociația unde este director general, în legătură cu acordarea unui mandat pentru încheierea unui act adițional cu implicații majore în viața municipiului și a cetățenilor- scumpirea biletelor de transport- dl. Grigoraș, luat de val sau neatent, nu prea mai contează, a votat pentru, lucru care se aude foarte clar pe înregistrare. Și toată lumea a mers mai departe cu votul la foc automat.
Deznodământ cu zâmbete: La finalul ședinței, practic după închiderea acesteia, Adrian Grigoraș îl apelează în direct pe președintele de ședință, acesta asistat de către secretarul general al municipiului, și îi transmite sec că el nu a votat proiectele 6 și 8! Mihai Obreja zice să totuși, ai votat, adaugă că va verifica și lucrurile se opresc aici. Secretrarul general nu are o reacție pe lege.
Posibil deznodământ fără zâmbete: Adrian Grigoraș va trebui să facă față, partea mai ușor de suportat, unei sancțiuni considerate abatere disciplinară, care se sancționează cu o diminuare a indemnizației cu 10% pe o perioadă de maximum 6 luni. După care, dacă vreun coleg sau adversar politic dorește să-i facă un bine, trimite celor de la ANI o sesizare la care atașează filmul ședinței, cu întrebarea dacă nu cumva putem vorbi de un posibil conflict de interese administrativ, cel puțin. Sau chiar de incompatibilitate, depinde cum privești lucrurile.
Îndreptar pentru consilierii locali care pot fi în situații asemănătoare
Legea 161/2003 Articolul 70
Prin conflict de interese se înțelege situația în care persoana ce exercită o demnitate publică sau o funcție publică are un interes personal de natură patrimonială, care ar putea influența îndeplinirea cu obiectivitate a atribuțiilor care îi revin potrivit Constituției și altor acte normative.
Legea 176/2010 Articolul 23
(1) În cazul unui conflict de interese, dacă au legătură cu situația de conflict de interese, toate actele juridice sau administrative încheiate direct sau prin persoane interpuse, cu încălcarea dispozițiilor legale privind conflictul de interese, sunt lovite de nulitate absolută.
(2) Acțiunea în constatarea nulității absolute a actelor juridice sau administrative încheiate cu încălcarea obligațiilor legale privind conflictul de interese poate fi introdusă de Agenție chiar dacă persoana în cauză nu mai deține acea funcție.
(3) Instanța va putea dispune motivat, pe lângă constatarea nulității absolute, și repunerea părților în situația anterioară.
Regimul aplicat conflictului de interese
De ce se află Adrian Grigoraș într-un conflict de interese? Deoarece a votat pentru aprobarea proiectul HCL nr. 8, prin care se fac pași pentru modificarea costului/ km la autobuze de la 7,74 lei/ km la 7,97 lei/ km și a veniturilor Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „URBTRANS”, unde ocupă funcția de director executiv.
Cum se putea evita o astfel de situație? La începutul ședinței Adrian Grigoraș avea obligația să anunțe că nu poate participa la vot pentru a nu crea o situație care să genereze un conflict de interese. Că a ajuns mai târziu, este o altă problemă și nimic nu-l împiedica să o facă în acel moment.
Valentin Bălănescu
Mădălina Zbranca
Joaca de-a votul în Consiliul Local
Un comentariu
Nu trebuia „să anunțe că nu poate participa la vot”, ci că nu participă la vot. De putut putea participa, dovadă că a făcut-o, dar cu consecințele de rigoare. Ce le poți cere unor astfel de consilieri: