Creșterea riscului producerii cancerului este o problemă cu care se confruntă toate statele de la nivel mondial, iar soluția pentru a preveni acest lucru este, în parte, o alimentație sănătoasă. În acest sens, Comisia Europeană a decis să modifice cele două regulamente prin care se reglementează nivelurile maxime admise de cadmiu și plumb.
„Știm că alimentația nesănătoasă sporește riscul de cancer. Decizia urmărește să pună consumatorii în prim-plan, făcând ca alimentele noastre să fie mai sigure și mai sănătoase, așa cum ne-am angajat în contextul Planului european de luptă împotriva cancerului. Facem, de asemenea, un pas înainte în întărirea, în cadrul lanțului alimentar al UE, a normelor UE, care sunt deja la un nivel ridicat și de calibru mondial, și furnizăm alimente mai sigure, mai sănătoase și mai durabile pentru cetățenii noștri”, Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară.
Sunt vizate alimentele pentru sugari și copiii de vârstă mică, organele comestibile de la porcine, bovine, păsări de curte, sare, ciuperci sălbatice, curcuma proaspătă, ghimbir proaspăt, vinuri licoroase și condiment, precum și nivelurile de cadmiu la anumite fructe precum citrice, fructe sămânțoase, fructe sâmburoase, zmeură, anumite legume precum țelina, varza, alte legume cu frunze, semințe oleaginoase, anumite cereal și preparate pentru copii de vârstă mică.
Aceste modificări legislative vor intra în vigoare din data de 30 august 2021 pentru plumb și din data de 31 august 2021 pentru cadmiu și se aplică imediat, direct și cu prioritate. Produsele alimentare introduse pe piață înainte de intrarea în vigoare a noilor reglementări, pot rămâne pe piață până la 28 februarie 2022.
Cadmiul este un metal greu toxic prezent în mediu, atât natural, cât și ca rezultat al activităților agricole și industriale, dar și în tutun. Plumbul este un contaminant prezent în mod natural în mediu, alimentele fiind principala sursă de expunere a oamenilor.
(M. Z.)
Sursă foto: Shatterstock