Interviu cu primarul Bogdan-Dumitru ȚIFUI
– Domnule primar, care sunt principalele ținte ale administrației locale Farcașa în acest an?
– O să încerc o enumerare, nu neaparat o ierarhizare. Aș începe cu proiectul modernizării DC 154 Stejaru (strada Poiană Sava) – un proiect vechi și sistat din lipsă de fonduri, care acum trebuie finalizat. Așa cum aminteam într-un interviu anterior, avem termenul de recepție a acestei lucrări la sfârșitul anului 2022, dar este nevoie de ceva timp cu pregătirea documentației si scoaterea la licitație. Apoi începerea lucrărilor de modernizare a străzii Popeștilor – din satul Popești și a străzilor Pârâului și Florilor, din satul Farcașa. Acest proiect se află în stare avansată, zilele viitoare urmând să fie licitată execuția acestora.
– Cât acoperă rețeaua de canalizare din comună? Sistemul de canalizare functionează în parametri optimi ?
– Rețeaua de canalizare acoperă cam jumătate din comună, respectiv satele Farcașa si Frumosu. Ne gândim la o extindere a canalizării și în zonele fără rețea, mai ales că există deja un proiect în acest sens, depus la Compania Națională de Investiții. Canalizarea în comuna Farcașa funcționează în parametri optimi. Suntem singura comunitate din zonă în care rețeaua de canalizare posedă aviz de funcționare emis de autoritățile în domeniu. Sunt aproximativ 100 de gospodării deja racordate, printre care și toate instituțiile din comună.
– Cât acoperă, din necesar, rețeaua de alimentare cu apă potabilă construită până acum?
– În general, rețeaua de apă acoperă cam 60% din comună. Așa cum precizam mai sus, avem depus la Compania Națională de Investiții un proiect „Extindere rețea de canalizare în satul Frumosu și înființare rețea de apă în satele Bușmei, Frumosu și Popești”. Dacă acest proiect va fi finalizat, putem vorbi despre acoperirea, în totalitate, a comunei cu rețea de apă. În prezent, desfășurăm lucrări de modernizare a rețelei de apă, din dorința de a îmbunătăți calitatea apei. Lucrăm la acoperirea, izolarea, curățarea și igienizarea rezervorului de apă, la curățarea stației de filtrare, a deznisipatorului, a prizei de captare a apei. Sunt lucrări și de înlocuire a unor tronsoane de țevi care au fost afectate de inundațiile din anul 2018. Asta, în condițiile în care DC 154 Stejaru va fi modernizat și intervenția la aceste țevi nu se va mai putea face. În concluzie, depunem eforturi financiare foarte mari pentru a avea o apă de calitate.
„Apele Române trebuie să intervină”
– În ultimul deceniu, comuna a fost grav afectată de inundații. Ce lucrări se vor efectua în viitor în satele Farcașa, Stejaru, Bușmei si Frumosu?
– Dacă vorbim de inundații, aș începe cu râul Bistrița. Știți foarte bine că a fost finalizat Tronsonul nr. 4 – dig mal stâng Poiana Teiului și Farcașa (Popești), această lucrare făcând parte dintr-un proiect mai amplu al Apelor Române privind reducerea gradului de risc la inundații pe râul Bistrița. Proiectul este destul de vechi, acum ajungându-se la concluzia că unele tronsoane de dig nu se mai pot executa, întrucât soluțiile propuse la acea vreme nu se mai pot aplica în prezent. Aici fac referire la următoarele tronsoane: tronsonul nr. 5 – dig mal drept Frumosu, cu o lungime de peste 2,5 km, unde trebuie găsită altă soluție de execuție, având în vedere existența rețelei de canalizare de pe strada Nucului, precum si unele construcții, care au fost ridicate în zona acestui dig; tronsonul nr. 6 – dig mal stâng Vadu Rău, cu o lungime de aproximativ 2 km, având în vedere existența mai multor locuințe și anexe gospodărești; tronsonul nr. 8 – dig mal drept Stejaru, cu o lungime de circa 1,5 km, având în vedere existența mai multor locuințe și anexe gospodărești. Pentru execuția acestor tronsoane de dig este necesară schimbarea soluției existente și găsirea uneia care să poată fi executată la condițiile actuale. Acum se desfășoară lucrări la execuția tronsonului nr. 7 – dig mal drept Bușmei, pe o lungime de un km, un tronson destul de important pentru protejarea satului Bușmei.
De asemenea, am solicitat Administrației Bazinale Siret Bacău să găsească soluții de execuție a unui tronson de dig pe malul stâng al râului Bistrița, de la confluența pârâului Farcașa, în amonte până la confluența cu pârâul Soci, pentru protejarea locuințelor aflate în zona Poiana Farcașa, locuințe aflate în pericol la fiecare inundație a râului Bistrița.
Revenind la torenții noștri, am bucuria de a anunța locuitorii comunei despre semnarea finanțării de Compania Națională de Investiții a proiectelor „Regularizarea pârâului Bușmei” și „Regularizare torenți Farcașa, respectiv Pârâul Soci, Pârâul Crucii și Pârâul Slatinii”. În următoarea perioadă execuția acestor lucrări va fi scoasă la licitație de C.N.I.
Despre Pârâul Stejaru pot spune că sunt nemulțumit de tergiversarea lucrărilor de regularizare. Aceste lucrări țin de A.B.A Siret-Bacău, căreia i-am trimis nenumărate solicitări cu situația acestui pârâu, cu necesitatea execuției acestei regularizări în regim de urgență, având în vedere imensele pagube pe care le provoacă an de an cu ocazia inundațiilor. Numai în ultimii doi-trei ani, pârâul Stejaru a adus pagube cetățenilor și comunei de peste 2.500.000 lei, la care se adaugă și cele de anul acesta, în valoare de peste 30.000 lei. Sper ca factorii de decizie din aceste instituții să ia o hotărâre în acest sens, înainte de a se ajunge și la victime omenești.
– Vor fi alocate fonduri de la Apele Române pentru a preveni o eventuală blocare a pârâului Farcașa?
– Cu pârâul Farcașa stăm mai binișor, având în vedere că o parte din malurile acestuia au fost consolidate cu ocazia execuției lucrărilor de modernizare a drumului (strada Bisericii). Sunt unele puncte în care este necesară intervenția imediată a celor de la Apele Române, referindu-mă la trei zone unde alunecările de teren sunt pe cale de a bloca albia pârâului, respectiv: Tofan Eleonora, Crețu și Luca Dumitru. Nu știu dacă au fost alocate fonduri pentru execuția acestor lucrări, însă SGA Neamț și ABA Siret-Bacău au fost înștiințate în scris despre acest lucru, reprezentanții acestora au fost chiar și la fața locului, așa că așteptăm rezultatele.
Modernizarea drumurilor
– Ce lungime de drumuri comunale ar fi de modernizat?
– În total, ar mai fi de modernizat aproximativ 9 km de drumuri – pentru a putea spune că avem drumuri moderne în comună. Avem un proiect în acest sens, depus tot la Compania Națională de Investiții. Având în vedere importanța deosebită a drumurilor pentru dezvoltarea comunei, am hotărât să o iau înaintea finanțării acestui proiect. Adică, așa cum precizam anterior, sper ca în cel mai scurt timp să scoatem la licitație execuția lucrărilor de modernizare a străzilor Popeștilor, Pârâului și Florilor, în total aproximativ 4,5 km, lucrări care se finanțează din bugetul local al comunei și care se vor finaliza în cursul anului viitor. Iar până la sfârșitul mandatului meu, cred că nu vom mai avea niciun drum nemodernizat.
– Se observă o schimbare în centrul civic…
– Odată cu efectuarea racordului străzii Bisericii cu DN 17 B, cu modernizarea trotuarelor și a căilor de acces, cu montarea jardinierelor cu flori, pot spune că acum centrul comunei Farcașa arată mult mai bine. Sunt mai multe lucrări de făcut în centrul comunei, unele sunt în agenda mea să fie executate în perioada următoare și mă refer la un monument al eroilor, la punerea în valoare a spațiului și a clădirii Centrului de Turism, iar alte lucrări sunt în stadiu de proiect si voi vorbi despre acestea la momentul potrivit.
– Prezentați-ne situația Casei de Cultură.
– La Casa de Cultură situația este un pic mai complicată. Este nevoie de o reevaluare a clădirii din toate punctele de vedere: energetic, siguranță, avize ISU, etc. De asemenea, trebuie stins litigiul financiar pe care-l avem cu firma constructoare și trebuie să identific fondurile necesare pentru a continua construcția. Îmi doresc foarte mult să finalizez această construcție, care va aduce un plus valoare comunei noastre, în primul rând de utilitate, apoi de estetică. De aceea, când spun utilitate, mă refer la faptul că această construcție poate să găzduiască și noul sediu al Primăriei Farcașa, dar poate să asigure și un spațiu generos pentru desfășurarea activităților didactice și administrative – cinema, teatru, serbări, spectacole, sală de ședințe, etc.
– În cazul în care veți muta sediul primăriei, ce destinație va avea vechea clădire a primăriei?
– Poate este prea devreme să abordez acest subiect. Am câteva idei în acest sens, dar mă voi consulta și cu specialiști în acest domeniu. Aș vrea ceva care să se potrivească centrului comunei noastre și voi discuta despre acest subiect când voi avea ceva concret în acest sens.
– Ați simțit ajutor politic în ultimele luni? Dacă da, cine este lângă dvs.?
– Sigur că am simțit ajutorul politic. De fapt, fără acest ajutor este destul de greu să reușești să faci ceva pentru comunitate. Este nevoie de echipă pentru a reuși și îmi place să cred că întreaga echipa PNL Neamț este alături de mine, așa cum și eu sunt alături de ceilalți colegi primari, colegi de partid. Suntem o echipă tânără și sunt sigur că ne vom aduce aportul la dezvoltarea comunităților pe care le conducem.
– Care vor fi marile proiecte de viitor la Farcasa ?
– Întâi, aș vrea să finalizez proiectele care sunt în lucru. Odată terminate, am putea vorbi despre o comună modernă, în plină dezvoltare și ne-am putea gândi la marile proiecte. Când zic marile proiecte, am în minte dezvoltarea turismului în zona „Lunca lui Pădure”. La începutul mandatului meu am invitat în teren o echipă de specialiști în acest domeniu. Aceștia au trasat pașii pentru începerea unui astfel de proiect. Pare ceva de vis, însă se poate realiza, dacă avem creată infrastructura necesară (drumuri, apă/canal, energie electrică). Sunt multe localități din mediul rural în România care au reușit să pună în funcțiune astfel de proiecte. De ce n-am reuși și noi ?
– Va fi pregatită școala la 13 septembrie?
– Da, școala va fi pregătită să înceapă noul an școlar. Colaborez foarte bine cu domnul director Gavriluț Constantin, am avut în plan de la începutul anului să asigurăm finanțarea înlocuirii centralelor termice, așa că am asigurat din bugetul local suma de 70.000 lei. Zilele viitoare noua centrală termică va fi montată. Totodată, s-au efectuat lucrări de igienizare a claselor, a holurilor, s-au modernizat trotuarele la grădiniță, în unele clase s-a schimbat parchetul. În prezent, se lucrează la un proiect de modernizare a Școlii Gimnaziale „Ioan Luca” Farcașa, iar când voi avea ceva concret, vom discuta despre acesta. (Rep.)
*Material apărut în paginile ziarului Mesagerul de Neamț, nr. 502, săptămâna 19 – 25 august.