Foto. Video. Două zile cu haiducii de la Grințieș

Festivalul Haiducilor de la Grințieș reprezintă, fără doar și poate, un reper în calendarul manifestărilor similare din județ. Chiar dacă este greu să compari zilele altor comune cu o asemenea desfășurare de forțe cum a fost cea din poiana de la Grințieș pe parcursul a două zile. Pentru ca asemenea lucruri să se întâmple trebuie să existe câțiva factori favorizanți obligatorii. În primul rând să ai povestea și ea a fost foarte bine construită în jurul  cetelor de haiduci. Apoi, să o plasezi într-o  zonă în care dragostea față de tradiții să fie, cât se mai poate, nealterată și oamenii să se bucure de ele. Mai trebuie să există și un om care să coaguleze toate aceste lucruri, să convingă autoritățile locale, să se bată cu cele județene pentru fonduri și să facă posibilă, de la an la an, continuarea manifestării. Personajul care se identifică deja cu Festivalul, care a strâns energiile pozitive ale zonei și căruia îi spun toți cu nedisimulat respect ”Domn Profesor” este istoricul Daniel Dieaconu. Care nu s-a dezmințit nici în acest an, când, cu ajutorul administrației locale, a reușit să ofere câteva ore de bucurie tuturor participanților.

Pe pagina de Facebook a comunei, administratorul acestei a postat câteva rânduri care sintetizează perfect o concluzie după eveniment: „Aș putea să încep cu laude, cum că Grințieș are ce nu au alții. Că (poate) acum zic alții „de ce la Grințieș se poate și la noi nu”. Că (poate) ar fi cazul să ne apreciem mai mult calitățile și să recunoaștem când se fac lucruri bune. Că, măcar uneori, ar trebui să uităm de cârcoteli și să spunem un mare “Bravo!’ celor implicați.

Dar (poate că) ar suna ca un clișeu și nu ar arăta, nici pe departe, cât de frumos este Festivalul Haiducilor; de la muzică, la organizare, atmosferă, promovare și (mai ales) LOCAȚIE!

Mi s-au înmuiat picioarele, câtă frumusețe…

Curățenie, mâncare proaspătă, preparată muntenește, de către oameni harnici și gospodari care se pricep și voie-bună autentică. Am revăzut oameni faini și un eveniment la care abia aștept să vin și la anul”.

 

Ana Buștihan – un primar bucuros că au ajuns la festival mulți fii ai comunei plecați la muncă în străinătate

Ana Buștihan, primarul comunei Grințieș: „Fiind prima dată când deschid un astfel de festival, cu toate că mă copleșesc emoțiile sunt foarte fericită că ne aflăm cu toții aici în poiana lui Vasile cel Mare. Acest festival înseamnă foarte mult pentru noi, oamenii locului, și este un simbol al unității noastre, al dorinței de a include trecutul nostru, încărcat de istorie și tradiții, într-un viitor ce pare a le da uitării. În acest context, ne întâlnim noi, cei care iubim portul românesc, tradițiile, mâncărurile alese și în primul rând viața simplă de la țară. Sub muntele Grințieș, ne adunăm an de an la acest festival ca o familie mare, unită ce depășește greutățile și reușește să trăiască în armonie, pace și respect.”

George Lazăr, prefectul județului Neamț: „Mă bucur să particip la a V-a ediție a Festivalului Haiducilor, de aici de  la Grințieș, un eveniment devenit acum tradiție, un festival născut din inima dvs, a oamenilor de la munte, din Grințieș, din zona de munte, un festival care valorifică  tradiția autentic-românească, portul popular, obiceiurile noastre strămoșești. Vin în mijlocul dvs și mă bucur că alături de noi este d-na primar, sunt consilierii locali, sunt primari din zonă, sunt oameni veniți din toată zona de munte. E o zonă frumoasă unde, în următorii ani, aș vrea să aducem tot ce înseamnă investiții, pentru că e important ca  zona de munte a județului, Grințieș, Ceahlău, cu Lacul Bicaz, să fie racordată la tot ceea ce însemnă dezvoltare. Vorbim de dezvoltare, vorbim de infrastructură rutieră, vorbim de drumuri, apă, de canalizare, gaz și de alte investiții, dar acum vă urez tuturor celor prezenți să aveți bună dispoziție, să gustați din produsele pe care le-am văzut în trecerea spre scenă că se pregătesc de gospodarii locului, și care arată foarte bine. Doamne ajută, petrecere frumoasă!

Programul artistic a avut de toate, de la artiști consacrați, precum Sofia Vicoveanca sau Margareta Clipa, până la tinere talente care au fost la înălțimea momentului. Daria Panțăru, Sorana Dascălu, Antonia Rășchitor, Anastasia Cotârgășanu, Ana Maria Luca, Raluca Antochi, Valentina Tulciuc au ținut publicul în priză. Ceata de la Grințieș, alăturii de Merișorii Grințieșului au fost, ca de obicei, la înălțime, Muntenii Broștenilor au mai arătat încă o dată de ce trebuiau să reprezinte țara la celebrul festival de la San Remo iar ansamblul Floricică de la Munte a demonstrat din nou capacitatea de adaptare la asemenea manifestări.

 

Concursuri pentru toți

Ca la orice festival care se respectă, au fost mai multe concursuri specifice, în care a contat și locul obținut, că muntenii sunt oameni mândri, dar și simpla participare, care îți dă sentimentul că aparții unei comunități. Concursul de interpretare de muzică populară, de costume, dar și de tăiat butuci cu beschia, fete și băieți de călărie, au prins audiența și au contribuit la creșterea vertiginoasă a comenzilor, spre bucuria administratorilor de la punctele de desfacere organizate în zonă.

Câștigătorii concursului de muzică folk:

Concurs Nume si prenume
FOLK

Premiul I

Botez Daria
FOLK

Premiul II

Amariei Cristian
FOLK

Premiul III

Andrieș Sabina

Câștigătorii concursului de muzică populară:

MUZICĂ POPULARĂ

Premiul I

Ungureanu Alice Mihaela
Muzică POPULARĂ

Premiul II

Doroftei Andreea Larisa
POPULARĂ

Premiul III

Scutaru Elena
Mențiune

 

Lupu Nicolas

Balau Tatiana Cristina

Câștigătorii concursului de costume populare:

COSTUME POPULARE

Premiul I

Popovici Maria
COSTUME POPULARE

Premiul II

Dascalita Anda
COSTUME POPULARE

Premiul III

Ungureanu Gabriela
COSTUME POPULARE

Premiu special

Luca Ciprian
COSTUME POPULARE

Premiu special

Botez Daria
COSTUME POPULARE

Mențiune

 

Luca Ciprian

Erhan Ioana

Botez Daria

Apetri Carmen

Chirila Georgiana

Andries Sabina

Câștigătorii concursului de cel mai frumos animal de la munte:

ANIMALE

Premiul I

Topoliceanu Mihai
ANIMALE

Premiul II

Topoliceanu Neculai
ANIMALE

Premiul III

Secuiu Florin

Câștigătorii concursului de tăiat lemne cu beschia:

BESCHIE

Premiul I

Gabor Ludovic

Tanasa Gavril

BESCHIE

Premiul II

Marian Vasilica

Curca Valentin

BESCHIE

Premiul III

Apetri Vasile

Apetri Ionut

Câștigătorii concursului de tras bușteni:

TRAS BUSTENI

Premiul I

Topoliceanu Neculai
TRAS BUSTENI

Premiul II

Secuiu Florin
TRAS BUSTENI

Premiul III

Topoliceanu Mihai

Câștigătorii concursului de călărie:

CALARIE

Premiul I

Bumbirica Denis
CALARIE

Premiul II

Marca Andrei
CALARIE

Premiul III

Topoliceanu Mihai

Premii speciale:

Premiu specialBondar Paula – interpretare
Premiu specialMacarie Julia – interpretare
Premiu specialLuca Ana Maria – interpretare
Premiu specialCotîrgăsanu Anastasia – interpretare
Premiu specialAmariei Floarea
Premiu specialRăschitor Antonia – interpretare
Premiu specialSubcinschi Ilinca

*Material apărut în paginile ziarului Mesagerul de Neamț, nr. 503, săptămâna 26 august – 1 septembrie.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *