Gura lumii. Țepe, țepuiți de lux și de mâna a doua

În urbea cu cele mai mari preţuri din judeţ (dar şi cu cele mai mici salarii), cu maşini de lux în trafic şi cu cămătari sau valutişti protejați de autorități, zonă în care legile se interpretează în funcție de funcții, în ultima perioadă dospește un scandal tipic zonei. Ingredientele: fiul unui fost primar de comună, mai mulți doritori de concedii ieftine și care nu au încredere în agenții de turism, plus promisiunea unui concediu de vis, dar ieftin, fix în mamaia, stațiunea de fițe de pe litoral. Fiul primarului le-a promis un sejur la mare, le-a luat banii, demonstrând că hotelul este la standarde cu argumentul că acolo își făcea și fostul primar concediile pe timpul mandatului. Beizadeaua agent de turism pe cont propriu a încasat banii fraierilor, mulți dintre ei cunoscuți ai familiei, după care i-a lăsat cu buzele umflate. La bursa zvonurilor se evaluează paguba de la 20.000 la 90.000 euro, incluse aici şi țepele de anul trecut date de aceeaşi beizadea altor familii. Dintre zecile de familii ţepuite doar câteva au reuşit să-şi recupereze banii daţi (cam 5.000 lei de familie), asta pentru că sunt persoane influente (care şefi de poliţie, care oameni de afaceri). Ceilalţi, fără pile, rămân cu speranţa şi promisiunile familiei țeparului că îşi vor primi banii în rate. Unii, mai curajoși, amenință că vor depune plângeri la instituţiile statului. Important este să nu dea acolo peste păgubașii care si-au primit deja banii, poate chiar cu dobândă.

Dialog imposibil între un șef de administrație locală și un membru în CA-ul unei societăți

Un dialog pentru care nu băgăm mâna în foc că s-a desfășurat fix așa, dar care s-a întâmplat pe telefon fix în ziua în care avea loc o ședință maraton în care trebuia confirmat în funcție omul de suflet al edilului.

-Bună dimineața, pardon ziua, că este deja ora zece. Astăzi aveți ședință pentru semnarea mandatului pentru noul manager, sper că nu sunt probleme!

-Știți, domnule primar, există niște probleme, omul e bun, dar nu știe să conducă, oamenii sunt nemulțumiți, a rămas în urmă cu lucrările pe care le-a primit de la primărie, nu dă deloc bine!

– Eu atâta spun, ai grijă cum votezi, că ce se întâmplă astăzi e la pachet cu locul tău de muncă, nu uita că și acolo se pot face schimbări.

După eșecul negocierilor pe bază de ordin din primărie au început să se ceară hârtii în legătură cu cel care a îndrăznit să nu respecte dorința șefului.

Baza Hipică și bălegarul

Nu oricine poate avea privilegiul de a transporta bălegarul rezultat în Baza Hipică din Piatra Neamț. Pentru a te califica trebuie să îndeplinești niște condiții: să o faci repede și gratis. Recent, la finalul săptămânii trecute, un angajat de la o societate a Primăriei, care ar trebui să asfalteze străzile, a primit ordin verbal de la șeful său să facă mai multe curse cu bălegar din baza hipică. Evident că respectivele transporturi nu au fost înregistrate oficial, în speranța că totul va putea fi trecut cu vederea. Numai că șeful a avut ceva probleme de mandat și și-a pierdut temporar postul iar angajatul a trebuit să dea explicații cu privire la traseul mașinii bine înregistrat pe sistemul de monitorizare cu GPS. Va fi interesant cine va achita valoare curselor, undeva în jur de 2300 de lei.

Mai rămâne de cercetat unde a fost aruncat bălegarul. Speranța e că nu în mixtura asfaltică de pe străzile municipiului.

V.B.

*Material apărut în paginile ziarului Mesagerul de Neamț, nr. 502, săptămâna 19 – 25 august.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *