În gura lumii. Bula demnitarului

În Primăria lui Carabelea există niște responsabili cu bulele. Prima bulă este pentru primar, creatorii ei având grijă să-l asigure pe primar că în locul respectiv este realitatea realitate, că totul este bun, chiar și ceea ce este rău. Au reușit atât de bine asta încât deja primarul are mici accente de autoritarism și autoadmirație, de genul ”vreau să văd cine ar fi făcut mai mult decât am făcut eu în câteva luni”. De aici și automulțumirea etalată în discuțiile cu colegii de partid care-i atrag atenția că are probleme de imagine dar, mai ales, probleme de nerealizări clare, care aduc prejudicii tuturor. Oricât îi spun unii că un loc de joacă de pe Cozla, cu șmecherie achiziționat pe bază de cerere de ofertă cu adresant cunoscut, și mutarea lui în ștrand, fără niscaiva planuri adevărate de valorificare a zonei, nu rezolvă criza de idei și de planuri a unei administrații care, vrea sau nu vrea, se remarcă printr-un nou împrumut masiv accesat ca să acopere niște proiecte făcute din start să genereze cheltuieli suplimentare.

Fotbal cu privilegii a la Pinalti

După ce în epoca Pinalti am văzut cum se poate moderniza un stadion și ține o echipă în prima Ligă cu banii cu care s-ar fi putut construi un mic cartier, acum, la un nivel mult mai jos, la nivel de investitor principal, năravurile par să se fi moștenit. Nimeni nu a catadicsit să prezinte jalnicilor plătitori tăcuți de taxe, impozite și împrumuturi, cam cine și ce cheltuiește acum la stadion. După ce sponsorul principal a cerut schimbarea suprafeței de joc pe un teren de antrenament și altele mai mici, dar scumpe ajustări în incintă, a venit și cu o cerere cel puțin nesimțită, dacă nu nerușinată, să i se modernizeze pe banii primăriei și zona care ține de bucătărie și băi. Privind retrospectiv, putem înțelege că respectivul investitor și-a dat seama că orice ține de o bucătărie modernă și cu un mediu adecvat îl depășește. În ce privește performanța sportivă, să vedem dacă apelarea la oameni care au adus cinste clubului, precum actualul antrenor, va da și rezultate.

În căutare de primari

Toate partidele par să fie într-o căutare febrilă de candidați la funcția de primar în toate orașele județului. Liberalii, mai pe față, mai în discuții tete a tete, se gândesc serios pe cine vor propune la Piatra Neamț și Roman, convinși că vor avea mari probleme peste 3 ani cu actualii candidați. Carabelea este considerat încă o soluție de avarie scoasă din pălărie de Sebastian Burduja și care nu convine celor locali, deoarece agenda lor nu corespunde cu a actualului primar, după cum agenda acestuia nu pare să se intersecteze cu a cetățenilor. La Roman primarul are scris pe frunte numele lui Leoreanu, așa că nu ar mai intra în discuție. La Târgu Neamț sunt în lipsă de soluții și s-au întors la varianta unui tânăr cu pedigree de social-democrat. PSD așteaptă să vadă dacă-i poate fura pe cei nemulțumiți de la liberali, pe modelul Micu-Chitic, dar mai dau speranțe și unor doamne care cred că vor avea un cuvând de spus în nominalizarea candidaților. Mai ales că doamnele se pregătesc să instaureze o mică societate matriarhală după retragerea pronosticată a lui Arsene. O doamnă candidat la Târgu Neamț, una la Piatra și una la Roman.

M.N.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *