Un proiect propus de Ministerul Culturii vine cu modificări profunde la legea monumentelor, care vor afecta definitiv patrimoniul național. Este avertismentul lansat de Rocsana Josanu, șefa Direcției Județene pentru Cultură Neamț și care va fi adresat ministrului Bogdan Gheorghiu printr-o scrisoare deschisă, demers prin care se va solicita retragerea acestui proiect. Rocsana Josanu ne-a declarat că cel mai afectat de modificările legislative propuse va fi întreg patrimoniul de bunuri mobile care, odată scoase de sub protecția legii, vor fi vânate și înstrăinătate. „Această ordonanță, prin modificările propuse, nu aduce nici un câștig patrimoniului, ci din contra, încurajează distrugerile. În primul rând, definiția de la art. 3 a monumentelor istorice, scoate de sub regimul de protecție bunurile culturale mobile din acestea. Tot ce înseamnă obiecte de cult, mobilier vechi bisericesc, icoane, sobe vechi din conacele boierești, toate bunurile realizate în aceeași perioadă cu monumentul istoric nu mai sunt protejate, conform legii 422. Se propune ca acestea să intre sub regimul de protecție al legislației privind protejarea patrimoniului național cultural mobil, dar această legislație se referă la bunurile mobile clasate. Or, cele din biserici și conace nu sunt clasate. Va fi un masacru!”. Asta, în condițiile în care „o bună parte din aceste bunuri au dispărut, pentru că n-au fost inventare și nu le-am putut urmări pe unde au ajuns. Iar cele puține care au rămas, vor fi la dispoziția celor care vor vrea să le vândă”.
Un alt argument al șefei Culturii Neamț ține de avizarea unor intervenții pe monumente și în zonele de protecție fără ca procesul să mai treacă pe la comisiile zonale și naționale din cadrul Ministerului Culturii. „Se propune avizarea de către direcțiile județene pentru cultură, ceea ce este o problemă, fiindcă nu sunt specialiști în aceste direcții. La noi, de pildă: eu am termnat Facultatea de Geografie și Filologie, colega mea de la Monumente a terminat Facultatea de Istorie și colega de la Bunuri este inginer absolventă a Facultății de textile. Nu este suficient, îți trebuie specialiști în arhitectură, geologie, inginerie! Până la urmă, atestații ministerului acest rol îl au, fiind specialiști, să analizeze ce intervenții pe monumente se propun și să decidă dacă sunt sau nu oportune, să propună modificări, să respingă dacă sunt modificări care afectează monumentul”.
O altă modificare incriminată este introducerea „desființării parțiale” a unui monument, o idee total distructivă, consideră Rocsana Josanu. „Mai este și articolul 11, care propune desființarea parțială a monumentului și care se poate aviza, în condițiile în care, prin lege, desființarea monumentelor este interzisă și este considerată infracțiune! Cum să introduci asemenea idee?! Se propune desființarea parțială doar prin studii întocmite de atestați ai ministerului! Să ne gândim și câți atestați are ministerul și care este calitatea acestor specialiști. Noi ne-am confruntat de-a lungul anilor cu persoane care au atestat, au ștampila, dar care întocmesc niște studii cel puțin îndoielnice. Iar oameni cu conștiință, care fac proiectele așa cum trebuie, ținând cont de toate normativele în vigoare, sunt foarte puțini. Și atunci nu poți să te bazezi pe aceste studii, am avut și noi astfel de cazuri. Să ne gândim și la faptul că demolarea parțială a unui imobil poate dăuna întregii clădiri! Eu și colegii mei din țară vom trimite o scrisoare deschisă și voi solicita domnului ministru să nu aprobe această ordonanță și sper să cu punctele noastre de vedere să fie luate în considerare”. Proiectul de act normativ este în dezbatere publică și poate fi consultat pe site-ul Ministerului Culturii.
C.I.