Sec: la Piatra Neamț a început să fie asamblat, fără autorizație de construire, singurul „loc de joacă de asemenea complexitate din România și al treilea din Europa”, ca să-l cităm pe Marius Irimia, viceprimarul suspendat al municipiului! Păstrând proporțiile și revenind la realitate, ansamblul cu pricina se întinde pe doar 400 mp, ceea ce arată că noi, pietrenii, știm să facem lucruri unice pe spații mici, cu un preț destul de piperat, de 377.000 lei (cam 76.000 euro). Dacă o mai facem și încălcând legea, e și mai cool.
Cum s-a ajuns ca o primărie care anunța despărțirea de tarele trecutului – de exemplu, aparatele de fitness stradal au fost montate pe timpul lui Chitic fără autorizație, amănunte aici – să înceapă lucrarea fără ca să existe scriptic autorizație de construire?
Primul semnal ni l-a dat, entuziast, Marius Irimia, care anunța pe 3 august că au ajuns piesele din ansamblul comandat iar pe 8 august punea o fotografie care demonstra că au început lucrările.
Luni, 9 august, am solicitat oficial Primăriei Piatra Neamț să ne dea numărul autorizației de construire. Nu l-am primit dintr-un motiv foarte simplu, ea nu exista! Pe data de 11 august am revenit cu solicitarea și așa am aflat că pe 10 august (ca să vezi coincidență!), semnată de Vlad Muscalu în locul primarului, a fost eliberată respectiva autorizație. Vorbim despre același administrator public care ne asigura că atâta timp cât va fi el pe funcție nu vor mai începe lucrări fără documente legale!
Imaginile pe care le vedeți sunt din data de 9 august și demonstrează clar că se lucra deja de câteva zile la montarea ansamblului, deci era încălcată legea chiar de către Primăria Piatra Neamț, beneficiarul lucrării. Suntem curioși cum a fost respectată autorizația în legătură cu anunțul obligatoriu de începere a lucrărilor și ce măsuri va lua compartimentul de specialitate al Poliției Locale în acest caz.
Pentru noua echipă din fruntea Primăriei, deși presupunem că știe conținutul Legii 50/1991 privind executarea lucrărilor de construcție, reamintim că [autorizația de construire constituie actul final de autoritate al administrației publice locale pe baza căruia este permisă executarea lucrărilor de construcții corespunzător măsurilor prevăzute de lege referitoare la amplasarea, conceperea, realizarea, exploatarea și postutilizarea construcțiilor (art. 2, alin. 1)], în urma căruia se pot începe executarea lucrărilor. Nu înainte, nici măcar dacă te numești Primăria Piatra Neamț.
Ar fi, totuși, o scuză, în ziua emiterii autorizației, Primăria Piatra Neamț nu avea nici un conducător care să poată lua măsuri în consecință (amănunte aici).
Doar ca amuzament, să remarcăm că respectivul loc de joacă are deja o istorie interesantă, s-a dorit achiziționarea și montarea lui pe dealul Cozla ( o mică ambiție electorală!), dar nimeni nu și-a pus cu adevărat problema dacă se putea construi acolo – nu-i așa, o arie protejată, dar dacă Pinalti a putut pune stâlpii telegondolei, de ce nu s-ar putea și un loc de joacă?- apoi, ca să nu se piardă relații deja începute cu furnizorul, a fost hotărâtă relocarea în ștrandul municipal.
Valentin Bălănescu