Hangu. Primarul Gavril LUPU: „Nu se poate numai pe bază de culoare politică”

Interviu cu primarul Gavril LUPU

– Domnule primar, directorul Școlii Gimnaziale Hangu a fost destituit.

A fost schimbat directorul, dar nu știu pe ce criterii. Concurs nu s-a dat, iar cel mai indicat era să se organizeze un concurs la care  să participe mai mulți, iar cel mai bun să obțină funcția. Ca director, trebuie să fii un manager foarte bun, să ai o echipă cu care să lucrezi în învățămâmt. Directorul trebuie să fie susținut de toate cadrele didactice, de părinți și să fie foarte apropiat de elevi. Schimbarea directorului la ora actuală s-a făcut numai pe criterii politice. Totuși, cred că este cea mai mare greșeală care se face în sistemul de învățământ. Eu vorbesc de comuna Hangu. Nu spun că doamna Lalău, care a fost numită, nu o fi capabilă. Poate nu este bună. Trebuia să se dea examen.

– Fostul director a participat la concurs acum 4 ani?

Da. El și-a terminat mandatul acum. Este corect, dar avea dreptul să participe la un nou mandat, la un concurs organizat legal de Inspectoratul Școlar.

– În cazul Hangu, se putea găsi o altă soluție?

Se puteau găsi și alte soluții. Însă, pe directorul Samoilă îl apreciez și îi mulțumesc pentru activitate. A muncit mult la această școală și a creat un colectiv de cadre didactice foarte bun. Educatorii, învățătorii, profesorii îl apreciază, a avut un management bun. Am avut o discuție la nivel județean, cum că nu are școala lemne, nu are centrală termică, nu are aia și aia. Școala Hangu are lemne, fără să aduc în acest an, pentru că are pentru încă doi ani. Școala are centrală nouă, plus centrala veche. Ambele funcționează în stare foarte bună. De asemenea, în fiecare an au fost efectuate  reparații la școală. La fel și primăria, care a acționat ca atare, finanțând reparațiile efectuate în timp.

„Cu pădurea în spate, am fost acuzațí că școala nu are combustibil”

– Ce reparații au fost efectuate în acest an?

Pe lângă reparațiile inerente din cursul verii, și care au fost făcute, din cauza pandemiei au fost întârziate anumite lucrări la două clase, însă banii nu sunt pierduți. Avem bani, însă nu am găsit un constructor pentru ceea ce ne trebuia nouă. Școala arată foarte bine, având de efectuat doar anumite reparații la cele două săli de clasă. Holurile și celelalte săli de clasă au fost făcute, așa încât, se va putea repara o sală anul acesta, iar cealaltă în următorul an. Dar nu acestea  erau problemele directorului. Au fost refăcute gardurile, acoperișul și tot ceea ce mai era în această școală. A fost montat parchetul și ceea ce a mai fost nevoie. Cred că la Hangu, copiii și dascălii au condiții bune, civilizate pentru desfășurarea activităților instructiv-educative.

– În fond, care este supărarea dvs.?

Dacă se dădea concurs, nu era nicio problemă. Era cea mai bună soluție. Sub acest aspect intra cel mai bine pregătit pentru această funcție. După părerea mea, fostul director era cel mai pregătit. Se dădea dreptul să participe la toți cei care doreau să participe. Nu că îl fac portocaliu, galben sau cum Dumnezeu o fi și să-l pun director. Nu se poate, nu se poate!

– În anii din urmă, ca primar, ați avut o colaborare bună cu Inspectoratul Școlar Neamț?

Am avut tot timpul o colaborare bună cu Inspectoratul Școlar, dar ce s-a întâmplat acum, nu s-a întâmplat niciodată. Nu a existat ca partidul de la guvernare să pună toți directorii numai pe bază de culoare politică. Nu este corect. Dacă este un om bun și corect merge la un examen, îl ia și jos pălăria. Putea să fie liberal directorul, dar să participe la un concurs. Nu se poate numai pe bază de culoare politică. De aceea merg cum merg lucrurile în țara asta, pentru că s-au pus foarte multe persoane numai pe bază de criterii politice.

– Se știe peste tot, la Școala Hangu era o colaborare foarte bună între cadrele didactice.

Exact. Din discuțiile pe care le am pe teren cu părinții, aceștia mă întreabă: “De ce ai schimbat directorul?” Pe director nu îl schimb eu. L-a schimbat Inspectoratul Școlar. La fel m-au întrebat cadrele didactice. Erau cadre didactice care doreau să participe la concursul de director. Poate și actualul director dorea să participe. Acum, automat li se taie un drept de a participa la concurs.

„Nu reproșez nimic noului director”

– Ați cerut ISJ Neamț motivele pentru care a fost destituit fostul director?

Nu, dar am să cer motivele pentru care a fost schimbat directorul. Management slab, eu știu, poate alte motive. Spun asta, pentru că am mai avut o dată o discuție cu ISJ Neamț, pentru management slab. Nu era nici pe departe adevărul, pentru că managementul de la Școala Hangu a fost foarte bun. Când începea anul școlar, era făcută curățenia în totalitate, era asigurat necesarul de lemne pentru iarnă.

– Ați fost acuzat vreodată că nu au fost lemne la școală?

A mai fost discuția asta, și l-am invitat pe domnul inspector general să vadă exact situația la fața locului, nu din disputele care sunt la nivelul altor reprezentanți. Să vină să vadă sau să trimită vreun inspector, însă nu s-a găsit nicio neregulă, sub aspectul că școala nu are lemne de foc. De aici a plecat discuția. Eu asigur școala cu lemn de foc în fiecare an.

– Primăria are pădure și are de unde să dea lemne de foc la școală.

Exact. Ar fi o aberație să ții un copil sau un cadru didactic în frig, atâta vreme cât comuna are pădure. Noi asigurăm o cantitate suficientă de material lemnos de foc. Vă spun, oferim o cantitate mult mai mare decât necesarul. În anii anteriori, aveam magaziile pline cu lemne, fără să se fi primit cota de anul acesta. Avem lemne pentru un an-doi.

– Cu inspectorul general ați avut vreo discuție recentă?

Nu am avut, dar o să fac o adresă oficială, poate că sunt alte chestii, alte motive pentru care a fost schimbat directorul. Dar, privind managementul unității de învățământ, cred că nu făcea obiectul. A terminat perioada de 4 ani ca director, pentru care a intrat prin concurs. Dar, cel mai bine era să fie concurs pentru perioada următoare.

– Fostul director este membru vreunui partid?

A candidat pe listele PSD. Asta este realitarea. Cred că a deranjat, dar el nu a făcut politică, nu a făcut campanie electorală. A candidat sub aspectul că își apăra interesele școlii, în ședințele  Consiliului Local. Dar să-mi facă mie propagandă nu a fost și nici nu mă interesează. Din acest motiv, nici nu trebuia să-l prind pe listele PSD.

– Întâlnirea electorală de la Hangu, din campanie, să fi fost un motiv în destituirea directorului Samoilă?

Nu știu dacă a fost un motiv importat, dar întâlnirea de la Hangu nu a fost organizată ca lumea. Au fost puse anumite persoane care să se ocupe de organizare, iar cetățenilor comunei Hangu nu le veneau bine.

– Aveți de reproșat noului director ceva?

Nu. O cunosc din vedere pe doamna Elena Lalău. Știu că este o învățătoare bună. Dar corect era să se dea examen. În schimb, mulțumesc pentru activitatea desfășurată fostului director, care a condus bine Școala Generală Hangu. Și o spun sincer.

A consemnat Constantin NEGRU

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *