În al 31-lea an de existență, Colegiul Național de Informatică Piatra-Neamț este pregătit pentru un nou an școlar provocator. Experiența de anul trecut, când pandemia și restricțiile au impus găsirea de soluții pentru cursuri la care elevii să fie simultan – unii în bănci, câțiva acasă – și în scurt timp majoritatea în online, a fost valorificată pentru anul școlar 2021-2022. Disconfortul general creat de organizarea programului în două schimburi, anul trecut, a fost compromisul de la acel moment care a permis respectarea distanței de un metru între bănci stabilită de autorități ca regulă sanitară. Soluția găsită pentru acest an școlar este una care permite elevilor și profesorilor formatul firesc de studiu, cu toți cei aproape 1.000 de elevi la ore doar dimineața. Este o soluție și pentru elevii navetiști ai colegiului, unii care vin inclusiv de pe Valea Muntelui.
La fel de important este și faptul că, pentru menținerea programului într-un singur schimb, la Colegiul Național de Informatică Piatra-Neamț s-au făcut numai în această vară o seamă de investiții consistente, care vor rămâne ale elevilor și profesorilor și după pandemie. La fel ca rețeaua informatizată – realizată anul trecut într-un timp record – pentru ca învățământul online să se desfășoare în bune condiții, dotarea profesorilor cu tablete grafice și acordarea de tablete elevilor care nu aveau.
Daniela Neamțu, directoarea Colegiului Național de Informatică Piatra-Neamț, vorbește în detaliu ce s-a făcut concret în această vară pentru noul an școlar.
Cultura antreprenorială dezvoltată în ultimii ani la acest colegiu de elită din municipiul Piatra-Neamț continuă și în acest an cu un nou proiect strategic Erasmus+ destinat a sprijini elevii în alegerea unei cariere armonizată cu propriile abilități și trendul economiei. Proiectul Let be innovative and social!, cu debut în decembrie 2020, este acum, chiar la deschiderea acestui an școlar, la faza în care Colegiul Național de Informatică Piatra-Neamț găzduiește etapa de mobilitate. Profesorii de la școlile partenere din Italia, Turcia și Franța sunt prezenți la Piatra-Neamț și împărtășesc împreună cu gazdele lor experiența profesională. Este vorba despre OGEC Lycee de la Sauque (Franța), Praktikum (Finlanda), I.E.S. Francisco García Pavón (Spania), Şule Muzaffer Büyük Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi (Turcia), dar și organizația non-profit Centro Studi Didattico Ambientale Sibarys (Italia).
Acest proiect promovează o strategie pentru o mai bună orientare profesională a elevilor și pentru dezvoltarea potențialului antreprenorial al acestora, folosind voluntariatul ca mijloc de învățare experiențială. Acestea pentru a facilita o bună inserție pe piața muncii și pentru a-i ajuta pe elevi la formarea unui traseu profesional optim, adecvat realităților economice, sociale și individuale.
„Derulăm acest proiect axat pe consolidarea competențelor sociale și civice ale elevilor, al simțului inițiativei și al antreprenoriatului împreună cu partenerii noștri care au experiență în proiecte sociale și de antreprenoriat. Vom valorifica experiența prin crearea unui cadru virtual de învățare-predare-evaluare astfel încât toți elevii să aibă acces la instrumente de predare și formare pe tema enunțată. Acest proiect vine ca o continuare a unei culturi a voluntariatului foarte dezvoltată la colegiul nostru. Un exemplu concludent este realizarea de către membrii clubului de robotică CYBERGODS a unor viziere sanitare donate, la începutul pandemiei, Spitalului Județean Neamț, medicilor de familie, ISU Neamț. Nu în ultimul rând, dacă situația epidemiologică ne va permite, vrem să continuăm activitatea clubului de robotică pentru a participa și anul acesta la competiția BRD First Tech Challenge. Vreau să mai adaug faptul că toate eforturile financiare și administrative pe care le-am făcut în această vară au fost pentru a asigura un mediu primitor, cald în care elevii să învețe în siguranță și pentru performanță. Succes tuturor în noul an școlar!”, a declarat prof. Daniela Neamțu, directoarea Colegiului Național de Informatică Piatra-Neamț.
Reporter Cristina Iordache,
Imagine Bogdan Călian