La ziua boierului Radu Boroianu

Victor Viorel Ponta împlinește astăzi 49 de ani. Cu îi pasă? Românii cu mintea acasă și respectuoși față de cultul valorilor profunde, de aleasă esență, sărbătoresc – inclusiv la Piatra-Neamț – pe un senior al Neamului, născut cu 30 de ani mai devreme. La multi ani, Radu Boroianu!

Om de cultură, diplomat, politician liberal de referință, parlamentar, secretar de stat și ministru, președinte al Institutului Cultural Român, Radu Boroianu s-a retras de ceva vreme din politică și din viața publică. Este legat de Piatra Neamț prin profesie, prieteni și soție. A absolvit Facultatea de Regie a IATC (1968) și este căsătorit cu actrița Carmen Petrescu, vedetă a Teatrului Tineretului în vremurile de glorie, când doar TT rivaliza cu Teatrul Bulandra, așa cum se amintea într-un interviu de colecție cu titlul „Nicio moralitate nu a depășit-o pe aceea a creștinătății”, publicat de Mesagerul de Neamț ( citește aici) ) în decembrie 2014.

Anul trecut, în septembrie, a onorat cu participarea sa de excepție Târgul de Carte LIBRIS, prezentând dublul volum de memorii „Despovărarea. Simțuri și instincte”. A fost o seară minunată. Peneliștii locali, rătăciți printre cărți în plină campanie electorală, au stat la distanță de locul întâmplării.

Jurnalistul Mirel Curea de la Evenimentul zilei a avut șansa, zilele trecute, să realizeze un lung și fascinant interviu cu cel despre care se întreabă dacă e ultimul ideolog liberal sau ultimul boier care a fost și ideolog liberal. Cert este că boier Boroianu, un boier prin structura, firea și comportamentul său, chiar se trage dintr-un neam boieresc istoric. (Viorel COSMA)

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *