Liber la a treia doză de vaccin anti-COVID din 28 septembrie

Comitetul Național de Coordonare a Activității privind Vaccinarea (CNCAV) a decis că începând de marți, 28 septembrie, va putea începe vaccinarea cu cea de a treia doză de vaccin anti-COVID. Se vor putea vaccina doar persoanele care au mai mult de șase luni de la ultima doză administrată. Sunt vizate persoanele care în primă instanță au fost vaccinate cu serul Pfizer&BioNTech, Moderna sau Astra Zeneca.

Cei care doresc să se vaccineze cu o nouă doză se pot prezenta direct la orice centru de vaccinare sau pot face o programare prin itnermediul platformei naționale de programare la vaccinare.

Vaccinurile disponibile pentru cea de a treia doză vor fi doar cele de la Pfizer și Moderna. Cei care s-au vaccinul cu serul Johnson&Johnson nu sunt eligibili în pentru această nouă rundă de vaccin. „Având în vedere începerea vaccinării cu Johnson&Johnson mai târziu și necesitatea unor date suplimentare pentru persoanele imunizate cu acest vaccin nu este necesară la acest moment administrarea dozei de rapel”, a precizat premierul Florin Cîțu, la sfârșitul ședinței de Guvern de astăzi, 22 septembrie, citat de știripesurse.ro

Comunicatul integral emis de CNCAV și citat de G4Media îl puteți citi mai jos:

„Astăzi, 22 septembrie a avut loc o ședință de lucru la care au participat reprezentanții Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV), ai Ministerului Sănătății (MS), Institutului Național de Sănătate Publică (INSP) și ai Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR).

La întâlnire au luat parte și ministrul interimar al sănătății, Cseke Attila, secretarul de stat în Ministerul Sănătății, dr. Vass Levente și președintele ANMDMR, Robert Ancuceanu.

Având în vedere evoluția epidemiologică severă din România și necesitatea asigurării protecției maximale a cetățenilor împotriva maladiei COVID-19, membrii CNCAV au hotărât în unanimitate, pe baza datelor științifice disponibile, necesitatea administrării dozei de rapel, începând cu data de 28 septembrie, pentru toate persoanele care au mai mult de 6 luni de la administrarea dozei a doua, cu oricare dintre vaccinurile pe baza de ARN mesager.

Doza 3 este ferm recomandată:

  • persoanelor cu risc mare de dezvoltare a unor forme severe – persoane vulnerabile: cei peste 65 de ani, cu boli cronice (indiferent de vârstă), persoanele din centrele medico-sociale și alte categorii vulnerabile prevăzute în strategia națională de vaccinare;
  • persoanelor cu risc mare de expunere: personal medico-social și din învățământ. Aceste măsuri sunt deosebit de importante pentru menținerea bunei funcționări a sistemului de sănătate și a unităților de învățământ.

Accesul la vaccinare este permis și altor categorii populaționale, care au cel puțin 6 luni de la administrarea dozei 2 de vaccin, indiferent dacă au istoric de trecere prin boală.

Important!

  • Doza de rapel se va efectua numai cu vaccinurile pe bază de ARN mesager, indiferent de schema inițială. Astfel, persoanele vaccinate cu Astra Zeneca vor primi doza 3 cu unul dintre vaccinurile produse de companiile Pfizer&BioNTech sau Spikevax (Moderna).

Având în vedere că în România imunizarea cu Johnson&Johnson a început la data de 4 mai, pentru persoanele imunizate cu acest vaccin nu este necesară, la acest moment, administrarea dozei de rapel. Detaliile privind această recomandare vor fi stabilite în perioada următoare, pe măsură ce vor fi disponibile noi date științifice”.

M.N.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *