Spitalul de Pneumoftiziologie Bisericani nu are până astăzi, 3 septembrie, nici un pacient cu covd internat. Fiind spital specializat, sanatoriul a intrat în circuitul covid încă din vara anului trecut și a avut bolnavi infectați, cu forme ușoare și medii, până pe la începutul acestei veri, când, ca peste tot, a scăzut numărul bolnavilor. Sanatoriul se pregătește, însă, ca de luni, 6 septembrie, să îngrijească din nou pacienții care se vor pozitiva. „În ultima perioadă nu am avut pacienți cu covid, nici personal medical disponibil nu am avut, fiindcă a fost perioada concediilor de odihnă. Suntem pregătiți, însă, ca de luni să reinternăm cazurile confirmate, dacă vor fi. Începem cu cele 16 paturi alocate inițial, pe care le-am pregătit de anul trecut în secția Penumologie I, unde după cum se știe am suplimentat până la 63 de paturi covid. Avem medicamente, avem surse de oxigen, mai ales că pe finalul valului 3 a trebuit să îngrijim și pacienții cu forme grave. Pentru cele 16 paturi, dispunem de 5 surse de perete, iar în tot spitalul mai avem 12 concentratoare de oxigen mari și 6 mici de 12 litri. Dacă va crește numărul bolnavilor cu covid, vom fi nevoiți să închiriem aparate de oxigen, din nou”, a declarat ec. Maria Anton, managerul Sanatoriului Bisericani.
„A început panta ascendentă și, din nefericire, cu cazuri grave”
Astăzi, 3 septembrie, sunt 90 de bolnavi cu covid internați în trei spitale din Neamț. Cei mai mulți – 58 – sunt la Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț, dintre care unul în ATI. Iar cei mai mulți, firesc, sunt internați în secția Boli Infecțioase, care are 50 de paturi pentru bolnavii cu covid. „A început panta ascendentă și, din nefericire, cu cazuri grave! Poate că se selectează și vin doar cei cu forme grave, că nu mai este obligatorie internarea când ești pozitiv covid. Sunt mulți pacienți care au și alte boli, mulți sunt vârstnici, mulți nevaccinați, mai ales cei de la țară, dar sunt și de la oraș. Mai avem doar 8 paturi neocupate, deci suntem în fața valului 4”, a declarat dr. Daniela Burghelea, șefa secției Boli Infecțioase. Spitalul județean are acum alocate 148 de paturi pentru covid și urmează până la 498 paturi pentru noul val. După Infecțioase, urmează secția ATI, unde se suplimentează de la 3, la 12 paturi dacă crește numărul de bolnavi cu forme grave.
Situația nu este roz nici la Spitalul Municipal de Urgență Roman, în condițiile în care astăzi erau 17 pacienți confirmați și 4 în ATI – dintre care 2 intubați, iar alți 2 pacienți din zona tampon erau pe oxigen. La Roman, spitalul are alocate acum 127 de paturi pentru bolnavii cu covid, iar în noul val se va crește până la 145 de paturi, din care 6 în ATI (din cele 20).
La Spitalul Orășenesc Târgu Neamț sunt 15 pacienți cu covid internați (din 19 paturi alocate în secția Infecțioase). Acum, spitalul poate utiliza 49 de paturi,din care unul în ATI, iar dacă se intră în valul 4 se suplimentează până la 83 de paturi, din care 5 în ATI. (C.I.)