Teatrul P(R)OSTPREZENT şi lecţia primarului de Sfântu Gheorghe pentru Piatra-Neamţ

Antal Árpád András

Agenda iniţial declarată a ediţiei din acest an a Festivalului de Teatru Gianina Cărbunariu (3-12 septembrie) conţinea 26 de spectacole din 7 ţări (inclusiv România) şi 55 de evenimente. Parcurgând-o pe cea actualizată, inventarul de sub tema Postprezent arată sensibil diferit.

TT în Festival oferă un pachet de 5 spectacole cu 4 piese. Secţiunea internaţională (Something to declare) ne declară ceva din şase ţări străine, dar cu nume româneşti în dreptul Belgiei (Bogdan Zamfir) şi Germaniei (Mădălina Dan), alături de cele două din Republica Moldova. Declară ceva şi cineva din Kosovo, stat nerecunoscut de România. E un progres remarcabil, după ce Ionel Arsene şi „tutelarul” consiliu judeţean nepereche, în 2019, au ratat la mustaţă un scandal diplomatic cu Grecia şi Cipru. La festivalul internaţional de folclor din acel an, a defilat şi evoluat cât se poate de oficial, cu tot cu steag, Republica Turcă a Ciprului de Nord, recunoscută numai de Turcia.

Cu cele 15 titluri în 17 reprezentaţii ale secțiunii naționale iese un total de 28 spectacole. Alte 22 de evenimente, conform afişului distinct, înseamnă 3 expoziţii, 6 lansări de carte, două proiecţii de filme, două ateliere şi 9 discuţii cu publicul, fără doar şi poate aşteptate cu sufletul la gură în ideea de a ne purifica de Prostprezent.

Prezentul sănătos descalecă la Piatra-Neamţ, generând şi o conexiune cu tâlc, graţie unei piese de teatru confirmată chiar în programul anunţat pe 20 august. Se numeşte Regina Prăjiturilor, vine de la Teatrul „Tamási Áron“, Sfântu Gheorghe şi va fi găduită de Palatul Copiilor, miercuri, 8 septembrie, de la ora 20:30. Textul, o poveste suprarealistă, a fost scris Pintér Béla în 2004, iar regia este semnată de Pálffy Tibor.

 

Spectacolul urmează să fie primul eveniment cultural găzduit de fosta Fabrică de ţigarete de la Sfântu Gheorghe, pe 3 septembrie, de la ora 19. Primăria, condusă de Antal Árpád András din 2008, intenţionează să dezvolte acolo un centru interactiv de ştiinţă şi divertisment după modelul Palatului minunilor din Budapesta, precum şi spaţii destinate copiilor şi tinerilor pentru organizarea de evenimente, cursuri şi activităţi de petrecere a timpului liber, arată ecopolitic.ro .

Municipalitatea şi-a exercitat dreptul de preemţiune asupra terenurilor şi clădirilor fostei fabrici, scoase la licitaţie de lichidatorul judiciar. Tranzacţia s-a încheiat pentru suma de 4,9 milioane de euro, sumă ce urmează a fi achitată până la sfârşitul lui 2022 şi nu ridică probleme unei reşedinţe de judeţ care are în jur de 50.000 de locuitori.

Regizorul Pálffy Tibor are programată o discuţie cu publicul la Muzeul de Artă din Piatra Neamț în ziua spectacolului. Interesant ar fi să îl invite cineva şi pe Antal Árpád András. Fie oficial, în calitate de primar de municipiu şi de preşedinte al Consiliului Naţional al Aleşilor Locali ai UDMR, fie amical,doar vine dintr-o zonă unde cultul calului e sfânt. Poate îi dă oarece sfaturi lui Andrei Carabelea, poate ne înfrăţim, poate cumpără şi o bază hipică…

Viorel COSMA

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *