USR–PLUS pleacă de la guvernare, dar s-ar întoarce

Vicepremierul Dan Barna a anunțat în această seară demisia din Guvern a miniștrilor USR-PLUS și acestea vor ajunge mâine dimineață, la prima oră, pe masa premierului. Barna a declarat ferm că noaptea următoare nu va fi una a negocierilor. De negocieri poate fi vorba doar într-o variantă post-Cîțu, pe care îl acuză, printre altele și că și-a pierdut cinstea obrazului și a dinamitat această coaliție.

În cursul după-amiezii de mâine, Dan Barna și Dacian Cioloș sunt invitați pentru consultări la Palatul Cotroceni, după ce președintele nu i-ar fi băgat în seamă de miercuri încoace. Prima lor opțiune, a insistat Barna, este pentru a continua în formula actualei coaliții, cu alt premier, dacă PNL acceptă că USR-PLUS este un partener serios. Altfel, PNL nu are decât să meargă pe varianta unei noi ediții de USL, fie la vedere, fie cu susținere parlamentară din partea PSD, oricum mergând cu un nou guvern în Parlament pentru votul de învestire. Dacă va trece, a declarat că vor repspecta votul acordat.

Cât îl privește pe președintele Marcel Ciolacu, l-a acuzat direct că a făcut jocurile PNL în cadrul Birourilor permanente reunite ale Senatului și Camerei Deputaților, astfel încât înscrierea pe ordinea de zi a citirii moțiunii de cenzură inițiate a fost blocată. Mai departe, orice discuție despre votarea unei moțiuni de cenzură rămâne deschisă, dacă e îndreptată împotriva lui Cîțu. (M.N.)

Comunicatul oficial al USR-PLUS îl puteți citi mai jos:

„A fost o zi lungă astăzi, cu multe evenimente politice și decizii. Le-am sintetizat în rândurile de mai jos.

La prânz a avut loc ședința conducerii Parlamentului care ar fi trebuit să decidă când va fi votată moțiunea de cenzură pe care am depus-o vineri. Și de această dată, PSD și PNL au ieșit din sală și au făcut imposibilă adoptarea unei decizii. Este un abuz grav, o premieră nedemocratică, în care o moțiune de cenzură este împiedicată să ajungă la votul Parlamentului. Nici în perioada lui Liviu Dragnea nu s-a întâmplat așa ceva.

Poate ai auzit minciuna pe care o propagă echipa premierului Cîțu despre semnăturile noastre pentru moțiune. Nu este adevărat. Dacă vreunul dintre parlamentarii care apar pe lista de semnături nu ar fi semnat în mod real pentru susținerea moțiunii, ar fi anunțat public acest lucru și și-ar fi retras semnătura. Există această procedură prevăzută explicit în regulamentul Parlamentului. Acest lucru nu s-a întâmplat în ultimele 72 de ore. Toate semnăturile sunt valide.

Chiar dacă moțiunea de cenzură a fost blocată astăzi, nu ne vom opri. Nu avem cum să ne oprim. De când a început această criză, premierul Cîțu a trecut prin guvern o șpagă pentru primari în valoare de 50 miliarde lei, l-a dat afară pe ministrul Justiției, a numit un nou ministru fără studii juridice, a blocat procesul de selecție a procurorilor șefi și a crescut de cinci ori fondul de rezervă al Guvernului, de unde banii se duc direct în buzunarele colegilor lui de partid.

În contextul abuzurilor din Parlament, miniștrii noștri au decis să își dea demisia din Guvern. Din acest moment, indiferent ce se întâmplă cu moțiunea noastră, în maximum 45 de zile, premierul Cîțu trebuie să vină la vot în Parlament.

Aici poți vedea momentul demisiei: https://www.facebook.com/partidulusrplus/videos/407101640747735

Noi vom vota pentru demiterea premierului Cîțu, cel care a început toată această criză atunci când a forțat adoptarea abuzivă a PNDL 3. Dacă Florin Cîțu va fi demis, vom merge la consultările cu președintele Iohannis cu propunerea de a desemna un nou premier din partea coaliției PNL – USR PLUS – UDMR. Avem nevoie de o guvernare stabilă, dar în același timp avem nevoie de un premier onest, echilibrat și hotărât să implementeze programul de reforme de care România are nevoie”.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *