USR PLUS se implică în lupta de putere din PNL?

Sursă foto: MEDIAFAX

Actualizare 18.30: Ședința de Guvern de la ora 19.00 se va desfășura, dar fără membrii USR-PLUS care au anunțat că o vor boicota. Nu a fost făcută publică oficială a partidului, dar liderii Dan Barna și Dacian Cioloș au anunțat că vor să convoace o ședință a coaliției de guvernare joi, 2 septembrie, la ora 10.00.

Actualizare: Premierul Florin Cîțu pare că rămâne pe poziție și susține în continuare PNDL 3: „Acest proiect va trece dacă are toate avizele(…)Nu cred că există vreun ministru să facă abuz în funcție. Asta cu amenințările vin și pleacă”, a declarat premierul citat de hotnews.ro.

Știre inițială: Ședința de Guvern de astăzi, 1 septembrie, a oferit prilejul unor noi tensiuni la nivelul coaliției de guvernare. Premierul Florin Cîțu, angrenat în lupta pentru președinția PNL, insistă pentru introducerea pe ordinea de zi suplimentară a ședinței de Guvern a proiectului de OUG pentru programul Anghel Saligny. USR-PLUS însă este împotriva acestui demers, în spațiul public apărând chiar amenințări cu ieșirea de la guvernare.

Programul de investiții Anghel Saligny, sau PNDL 3, este destinat autorităților locale, are un buget de 50 de miliarde de lei care teoretic, ar urma să fie folosit în proiecte de infrastructură, pe o perioadă de 6 ani. USR PLUS nu a susținut forma inițială a proiectului de OUG, unul dintre cei mai vocali critici fiind Ministrul Economiei, Claudiu Năsui afirma: „Nu am susținut niciodată PNDL. Țara aceasta a trecut deja prin două valuri de PNDL: PNDL 1, PNDL 2 și acum avem PNDL 3… E vorba totuși de un program din care s-a furat, putem să zicem cuvântul acesta în momentul în care un bec costă 2000 de euro, în momentul în care faci parcuri în mijlocul a nicăieri, când faci terenuri de fotbal în pantă…”. Cei de la USR – PLUS au formulat o serie de recomandări pentru programul „Anghel Saligny”, premierul Florin Cîțu declarând în urmă cu două zile că acestea au fost acceptate.

Proiectul de OUG nu are avize de la Ministerul Transporturilor și nici de la ministerul Justiției, ambele controlate de USR – PLUS. Deputatul de Neamț Iulian Bulai a lansat acuzații grave la adresa premierului Florin Cîțu și a colegilor liberali: „Noaptea ca hoții e deja demodat. Ziua în amiaza mare e la modă acum. PNDL trebuie avizat de Ministerul Justiției și Ministerul de Finanțe. În plus trebuie să conțină criterii clare de alocare. Nu șpăgi pentru clientela locală abonată la banul public. PNDL nu poate fi un ciubuc / peșcheș / bacșiș pe care îl folosește PNL în campania internă pentru a cîștiga delegați. PNL trebuie să înceteze să se comporte ca un adolescent rebel”. De asemenea, în presa centrală au apărut informații că liderii USR-PLUS, întruniți în ședință de la ora 13.00 ar discuta inclusiv posibilitatea depunerii unei moțiuni de cenzură împotriva guvernului Cîțu, fapt ce ar arunca în aer coaliția.

În condițiile în care Florin Cîțu are nevoie de program pentru a avea argumente în fața primarilor și președinților de consilii județene, opoziția vehementă a celor de la USRPLUS poate fi interpretată și ca un sprijin indirect pentru Ludovic Orban, regretat public de oamenii lui Barna-Cioloș.

Ședința de Guvern a fost suspendată, urmând a se relua de la ora 19.00.

Vlad B.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *