Absurdistanul de la Lețcani: 6 paturi ATI funcționale, din cele 100 anunțate! Anunțul se face cu mândrie patriotică și iresponsabilitate pe măsură

Acum mai bine de un an, în septembrie 2020, președintele Consiliului Județean Neamț, Ionel Arsene, anunța „cu mândrie” impregnată de patriotism local și național, că se deschidea „cel mai modern spital COVID din România” și unul din cele mai bune din Europa. Conform propriei declarației de la acea vreme, el ne spunea că  dovedea „am investit bine banii nemțenilor, cu folos!”. Banii la care se referea – 3,2 milioane de euro, erau contribuția județului Neamț. parte din cele peste 13,3 milioane costul total al unității spitalicești. Nu era vorba despre un spital nou la Piatra Neamț, nici de o secție ultra-performantă ATI, cum au făcut-o alții și care acum salvează oameni, ci despre un spital modular la Lețcani, peste drum de noi, în jdețul Iași, care trebuia să lase să respire restul spitalelor în pandemie, chiar și ghinionistul spital de la Piatra Neamț. Aflat în curtea păstorită autoritar de Arsene..

Spitalul , cel mai modern în tratarea Covid si România, de la Lețcani, ar fi trebuit să funcționeze cu o capacitate de 250 de paturi, din care 100 pentru terapie intensivă, dar ar fi trebuit să aibă și numeroase alte dotări, atât pentru pacienți, cât și pentru cadrele medicale, cum anunța Consiliul Județean Neamț îm martie 2020, când era făcut public proiectul.

În Absurdistanul românesc în care trăim de ani buni, spitalul modular care a costat în total peste 13 milioane de euro, a tratat doar 354 de pacienți care au fost internați, o parte cu forme ușoare de COVID-19 și o parte au fost pacienți ATI. Nu a funcționat decât aproximativ 4 luni, cu hopuri și mari probleme. De ce? Pentru că, pe lângă multe alte probleme, „cel mai modern spital spital COVID din România” nu avea încălzire adecvată, și era deja octombrie când a fost inaugurat. Când iarna a lovit în plin, deja condițiile din spital au fost considerate improprii pentru pacienți și cadre medicale. În total, inspectorii de la Ministerul Sănătății au găsit 31 de nereguli la spitalul de la Lețcani între care și inexistența manualelor de utilizare pentru echipamente, lipsa serviciilor de service, echipamente învechite sau echipamente noi care deja aveau nereguli (sursă aici). Cei care s-au ocupat de achiziția spitalului au negat acuzațiile spunând că membrii corpului de control „s-au legat de niște aspecte birocratice”, dar spitalul a rămas închis.

Autodenunțul criminal al autorităților din octombrie 2021

Astăzi, 9 octombrie 2021, Cepoi, șeful DSP Iași și …un reprezentant al Armatei, fac anunțul mediatizat intens că spitalul de la Lețcani se redeschide… cu capacitate redusă. Conform declarației lui Vasile Cepoi, șeful DSP Iași „Se va deschide în condiții de siguranță marți dimineață, 12 octombrie… Cele 31 de probleme găsite la controalele anterioare au fost rezolvate o mare parte astăzi, restul fie nu sunt cu risc major, fie sunt chestiuni de prevenirea apariției riscurilor”.

Dacă nu ar fi vorba despre lucruri serioase, am putea crede că Cepoi – cercetat pentru că a dat un fel de aviz de funcționare anul trecut aceluiași spital, care după puțin timp a fost închis că nu îndeplinea condițiile din autorizare- este la emisiunea lui Bendeac, I Umor, sau că și-a pierdut parțial mințile . Asta, pentru că excludem interesul și ticăloșia la unom indispesabil tuturor regimurilor, deci un băiat bun, de-al sistemului, care poate fi folosit oricând este nevoie.

Să luăm pe rând ”poantele„ lui Cepoi. Prima, ar fi că se deschide în condiții de maximă siguranță spitalul! Cum s-a întâmplat minunea? Nu pentru că s-a lucrat la remedierea defecțiunilor întreaga vară, nu, Doamne ferește, dar, ca să cităm exact, „o mare parte s-au rezolvat astăzi”(?!!!!?, așa într-o zi! Păi dacă era așa de simplu, nu ar trebui arestați ca niște criminali ordinari toți cei care au așteptat luni întregi să facă se ce putea și s-a  rezolvat într-o zi? Arestați imediat, pe loc, sub imperiul legilor militare, că vezi, Doamne, acum vorbim despre Armată?

A doua, că ce nu s-a rezolvat, nu sunt chestiuni cu risc major, fie sunt doar unele de prevenirea apariției riscurilor! Adică, să fim lămuriți, se va lucra în maximă siguranță, chiar dacă mai sunt probleme, pe ici pe colo, prin părțile considerate neesențiale. Că doar vorbim despre un modular, fiare și aparartură, nu despre oameni bolnavi. Ne aburește Cepoi, ne aburesc cei de la Armată, sau, așa cum ne-am obișnuit, guvernanții ne cred pe toți proști, incapabili de a înțelege o ticăloșie când se vede din avion?

A treia, aflăm că acum „este nevoie de instruirea personalului, se finalizează aspectele organizatorice” și  „luni vine și stocatorul de oxigen și va fi montat până marți, timpul de instalare este de 48 de ore”. Deci, în 48 de ore poate fi montat stocatorul de oxigen care nu a putut fi achiziționat și montat în ultimele nouă luni. Un exemplu de eficiență specific statului român și autorităților sale, când e vorba de pornit o instalație, dar care are cu totul alți parametruii când achiziționam măști neconforme, fabrici de făcut măști care nu fac nici măcar elastice pentru chiliții marelui liberal și om de sport Moroșanu, cu care să facă gale plătite în Neamț din voința lui Arsene cu banii proștilor, plus un modular ținut la păstrare la Lețcani!

A patra, sau cum se pune țambalul pe afacerea mafiotă de la Lețcani și se șterg, dintr-o frază, cu buretele, 202 paturi din cele anunțate inițial. Dixit Cepoi: „pentru a funcționa la capacitate maximă – cu cele 48 de paturi – este nevoie de 60 de asistenți medicali și 18 medici”. Nu mai avem 250, nici 100 la ATI, avem capacitate maximă 48 de paturi”. Avem doar containere și aparatură achiziționare cu peste 13 milioane de euro care stau goale și bolnavi care mor în spitalele care n-au avut norocul să fie cele mai moderne din punctul de vedere al tratamentului Covid 19! 

În timpul acesta, cei care au pus la cale achiziția, bună din punctul lor de vedere, păguboasă din punctul de vedere finanțelor locale și al eficienței, criminală prin inactivitate, sunt bine merci. Pot să facă vizite externe, să se exprime vocal în bătălii politice, să se prefacă că se bat cu oponenții în timp ce-și încasează salariile de nababi administrativi sau să-și îngrijeacă atent animalele de companie. Fac asta pentru că pot, pentru că sunt protejați și pentru că nimeni nu-și pune capul cu ei decât atunci când este ordin de zi pe garnizoană!

Chiar așa, de ce nu dă nimeni nici un ordin să se facă lumină în cazul Lețcani? Fie au greșit cei cu achiziția, și atunci trebuie recuperat banii de la ei și  dacă sunt aspecte penale, condamnași, fie cei care au blocat funcționarea, cu tot cu cele 31 de probleme găsite, care, hocus-pocus, au fost rezolvate într-o vineri, o zi scurtă pentru funcționarii care se respectă!

Valentin Bălănescu

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *