CORNEL NICOARĂ a fost ARTIST până în adâncul sufletului său. A ars toată viaţa sa pentru TEATRU, atât de pe scenă, ca actor, cât şi de lângă scenă, ca director.
Mereu mi-a fost drag să îl ascult. Ultima ocazie a fost prin vară, când, pe o bancă, în faţa blocului în care locuia mi-a (re)povestit un crâmpei din viaţa sa, respectiv rolul său din spectacolul „MUNTELE”.
„Aveam un rol greu, dar extrem de frumos. Riborasta era intelectualul geţilor, dascălul, dar şi prietenul regelui Dromichaites. În prim-planul decorului, scenograful a plantat o roată a olarului şi, cum în teatru eşti obligat să faci ca fiecare element să fie jucat, Emil Mandric a decis ca eu să fac ca roata olarului din decor să funcţioneze. Am învăţat să frământ lutul şi să fac oale, aşa că în fiecare spectacol făceam câte o oală. Recuziterul nu mai ştia ce să facă cu ele, astfel că o parte din personalul teatrului a primit câte o oală cadou. Spectacolul a fost înregistrat de televiziunea naţională. Nu ştiu dacă mai există acea înregistrare, dar sunt convins că şi azi piesa ar avea succes.”
„Muntele”, a fost o producţie din 1977 a Teatrului Tineretului. Textul era scris de apreciatul prozator Dumitru Radu Popescu, cel care în 2017, avea să fie primul laureat al Premiul naţional pentru proză „Ion Creangă” (premiu organizat de Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ), iar regia era semnată de Emil Mandric. Spectacolul a avut mare succes, fiind multipremiat la nivel naţional – Premii pentru regie (Emil Mandric), pentru cel mai bun actor (Horaţiu Mălăele), Menţiune pentru coloană sonoră (Dorin Liviu Zaharia) şi Menţiune pentru actorul Cornel Nicoară.
Colegi de scenă cu actorul Cornel Nicoară erau Horaţiu Mălăele, Rozina Cambos, Ion Muscă, Corneliu-Dan Borcia, Valentin Uritescu, Florin Măcelaru, Constantin Ghenescu, Carmen Petrescu, Mihai Cafriţa, Traian Pîrlog, Raluca Zamfirescu, Paul Chiribuţă, Eugen Apostol, Puşa Balaure, Maria Teslaru, Silvia Vais., Eugenia Cacevschi, Tatiana Ionesi, Mircea Bibac, Tudor Panduru, Gheorghe Birău, Gheorghe Dănilă.
Valentin Andrei
Sursă foto: Facebook / Cornel Nicoară
2 comentarii
Rămas bun, Măria Ta!
Recunoștință și un pios omagiu acum, la clipa trecerii spre veșnicie. În inima mea sunteți înveșnicit de mult.
Domnul să vă pună sufletul cu drepții!
Odihnească-se în pace!