Criza politică se adâncește: guvernul propus de Cioloș a picat

sursa foto: Associated Press

Inevitabilul s-a produs. Guvernul propus de Dacian Cioloș a fost picat la vot în Parlament cu 88 de voturi „pentru” și „184 împotrivă”. Ședința Parlamentului de astăzi, 20 octombrie, a fost marcată de declarații acuzatorii aruncate de reprezentații partidelor politice și, la final, bineînțeles ,nicio soluție adoptată.

Discursul lui Dacian Cioloș s-a referit la grava criză medicală în care se află România și la soluțiile care le-ar fi implementat Guvernul propus de USR PLUS, cerând „mandatul pentru un guvern de criză”. Liderul PSD Marcel Ciolacu a cerut parlamentarilor „să fiți în al 12-lea ceas bărbați de stat. Vă cer să trecem împreună România peste acest dezastru sanitar”, dar fără a propune soluții concrete. Cei de la AUR s-au mulțumit să critice acțiunile președintelui Klaus Iohannis și să amenințe cu suspendarea sa.

Dar, dincolo de discursurile de astăzi, acest deznodământ era deja știut. Dacian Cioloș nu avea cum să adune o majoritate, în condițiile în care USR PLUS are numai 80 de parlamentari și niciun alt partid nu a semnalat că i-ar susține. Deci situația se resetează. Președintele Klaus Iohannis trebuie să anunțe alte consultări. Având în vedere că săptămâna trecută a avut două propuneri clare din partea partidelor politice: Dacian Cioloș de la USR și Kelemen Hunor de la UDMR, este de urmărit dacă și partidele care ar putea face majoritate se vor arăta dispuse să propună soluții sau se vor mulțumi să meargă spre anticipate în timp ce crizele se țin lanț.

Vlad B.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *