GURA LUMII. De ce au început execuțiile la Piatra Neamț cu CMI Urban?

După ce șefa de la Urban a fost obligată să-și depună demisia de către primarul Carabelea, au început, la nivel de cunoscători, comentariile. Unul, interesant, că se leagă de ce scriam noi aici săptămânile trecute, în legătură cu un funcționar care avea acces la un card al unei societăți, și care avea legături directe cu CMI Urban. Cităm: „toate cheltuielile și sumele de bani pentru care se făceau devize de lucrări erau impuse de un mare inginer din Primărie, CMI Urban, prin administratorul special nu avea absolut nici o putere, practic doar o persoană hotăra soarta societății, inclusiv alimentările la mașina personală a domnului inginer, dar bănuiesc că primarul nu știe. De aceste lucruri nu este străin nici un fost viceprimar și nu este greu de verificat. Toate alimentările la mașina personală (chipurile pentru munca de teren) și o să vedeți că coincid și cu plecările lui în concediu. Iar el are grijă ca toate contractele să fie câștigate de o singură firmă”. Probabil că o pare din adevăr este acesta, dar nu trebuie uitat că dinspre Urban vine și ultimul dezastru de imagine al primăriei, cel cu tăierea castanilor. Care s-ar fi făcut cu sfânta aprobare a aceluiași personaj din primărie, pentru care a plătit cu postul șeful de serviciu, Cătălin Curalariu.

Supărări și bucurii în Consiliul Local Roznov

Ieșit de sub tutela fostului primar Ciubotaru, orașul Roznov are parte de un Consiliu Local vesel și plin de oameni aplecați spre bârfe. De exemplu, doi consilieri dinspre zona social-democrată spun cui stă să-i asculte că sunt tare supărați pe omul care a fost ales să-i reprezinte în conducere, că acesta ar fi uitat să-și țină promisiunea de la vot și ar fi rămas dator cu ceva bănuți. Ceea ce arată că indiferent de orientarea partidului, principiul „un vot, un avantaj” este la el acasă în liniștitul orășel acum liberal. Tot din aceeași zonă social-democrată vin și regrete față de realizările colegilor din mandatul trecut, când unul dintre ei a reușit să ocupe terenuri publice fără ca nimeni să se supere, într-un joc etern al amenințărilor reciproce cu adversarii politici. Alți consilieri locali privesc cu invidie la prietenia afișată între un consilier cu mare experiență administrativă și o consilieră aflată la primul mandat, care pot colabora perfect instituțional în momentul în care se pune problema asumării unor hotărâri importante pentru urbe.

Asigurări de vreme rea în familie

Cum se poate face administrație locală sau conduce o societate a Consiliului Local fără frica de a da cu subsemnatul? Un consilier local dintr-un oraș nemțean a găsit soluția în familie. De fiecare dată când are un document la care trebuire să aibă o reacție, pune mâna pe telefon și sună imediat o persoană din familie, de meserie economistă, care îi spune ce și cum să semneze sau să voteze. Întâmplarea face că din familie face parte și un manager de societate comercială unde acționar unic este un municipiu, care nici el nu semnează nimic până când nu primește un sfat competent și bine intenționat de la aceeași persoană. Care în felul acesta este la curent cu mersul societății și cu toate problemele legate de ea. N-am fi scris despre toate aceste lucruri dacă n-ar fi de bine, pentru că doamna cu pricina știe meserie și știe și legi, fiind angajată la poliție. Altfel spus, paza bună trece primejdia rea. (V.B.)

*Material apărut în paginile ziarului Mesagerul de Neamț, nr. 510, săptămâna 14 – 20 octombrie.