Guvernul Cîțu demis prin moțiune de cenzură. Consultări pentru desemnarea unui nou premier abia peste o săptămână

Actualizare 18.05: Președintele Klaus Iohannis a făcut o declarație de presă la Cotroceni, în care a criticat în termeni duri pe cei care au votat moțiunea de cenzură, acuzând politicienii opoziției că au adăugat o criză politică, guvernamentală peste criza din sănătate și cea din energie. Președintele a făcut apel „la maturitate politică” din partea tuturor partidelor și a anunțat că va convoca consultări pentru desemnarea unui nou premier „abia săptămâna viitoare”.

Actualizare: Președintele PSD, Marcel Ciolacu a declarat după finalizarea votului: „Guvernul Cîțu a fost demis cu un scor fabulos – 281 de voturi! Este victoria voastră, a tuturor românilor!”. Cei de la AUR și de la PSD au avut un discurs similar, conducătorii ambelor formațiuni vorbind despre nevoia „unui Guvern de specialiști” până la „alegerile anticipate”. George Simion, co-președintele AUR, a amenințat cu suspendarea președintelui Klaus Iohannis dacă acesta „se cramponează de Florin Cîțu”. Cei de la USR-PLUS prin persoana fostului președinte Dan Barna, au avut un ton mai conciliant spunând că sunt în continuare dispuși să negocieze cu liberalii formarea unui guvern, fără Florin Cîțu la conducere și că au propunere pentru funcția de prim ministru: Dacian Cioloș.

Știre inițială: Guvernul Cîțu a fost demis în urma votului de astăzi, 5 octombrie, de la moțiunea de cenzură inițiată de PSD și sprijinită de USR PLUS și AUR intitulată „Stop sărăciei, scumpirilor şi penalilor. Jos Guvernul Cîţu!”. Moțiunea a primit 281 de voturi din totalul de 318 senatori și deputați prezenți în sală, având nevoie de 234 pentru a trece. Conform procesului verbal citit de deputatul PSD Daniel Suciu, au fost 0 abțineri și 0 voturi împotrivă. Parlamentarii PNL și UDMR au fost în sală dar nu au votat.

În perioada următoare, președintele Klaus Iohannis trebuie să convoace toate partidele parlamentare la consultări pentru a desemna un nou prim-ministru.

Ședința Plenului Camerelor Reunite a fost marcată de discursuri dure venite din partea tuturor vorbitorilor. Florin Cîțu și-a acuzat foștii colegi de guvernare de la USR-PLUS: „USR s-a aliat cu socialiștii și neo-fasciștii. Se poate să fie mai josnici de atât liderii USR”. Replica a venit din partea lui Dan Barna: „Pălăria de premier s-a dovedit a fi mult prea mare pentru Florin Cîțu”.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu a declarat: „Tu, Florin Cîțu ai ușuat big time. Ați ajuns cel mai detestat om din România. Acasă!”. Co-președintele AUR, Claudiu Târziu a susținut că „Inventarul de eșecuri (n.r. al guvernului Cîțu) conține o îndatorare fără precedent a României, o criză sanitară catastrofală, o prăbușire a nivelului de trai al românilor”.

M.N.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *