Ministrul Educației: Recuperarea celor două săptămâni de vacanță se face în perioada 3-14 ianuarie 2022, când se vor da și tezele

Vacanța din perioada 25 octombrie – 5 noiembrie va fi recuperată prin reducerea cu o săptămână a vacanței de iarnă. Ministrul Sorin Cîmpeanu a explicat că materia din vacanța pandemică se va recupera în perioada 3-14 ianuarie 2022 doar de elevii de gimnaziu și liceu. „Este o propunere a Consiliului Național al Elevilor, propunere pe care Ministerul Educației a îmbrățișat-o. Pentru a recupera cele două săptămâni de vacanță suplimentară, sau mai exact pentru a transforma două săptămâni suplimentare de vacanță, între 25 octombrie și 5 noiembrie, în două săptămâni de școală în luna ianuarie, între 3-14 ianuarie. Cred că este ușor de ales. Fiecare zi de școală cu prezență fizică este importantă. Deci, în loc să trecem în online, am dat această vacanță suplimentară care se transformă în două săptămâni de școală cu prezență fizică”.

Structura acestui an școlar prevede că după vacanța de iarnă, elevii reiau cursurile în data de 10 ianuarie 2022 și primul semestru se încheie în 14 ianuarie 2022. „Doar elevii din gimnaziu și liceu vor începe școala pe 3 ianuarie și vor face școală două săptămâni până vineri 14 ianuarie. Elevii din învățământul primar și copiii din grădiniță, pentru că oricum aveau o săptămână de vacanță în octombrie, nu au nevoie să vină la școală mai devreme, pe 3 ianuarie, ci vor veni tot pe 10 ianuarie, așa cum știau și vor sta până pe 14 ianuarie când vor încheia semestrul I. Cu alte cuvinte, semestrul I avea 14 săptămâni de cursuri și va avea 14 săptămâni de cursuri. Cele două săptămâni de vacanță suplimentară sunt recuperate în ianuarie”, a declarat ministrul Educației, care a adăugat că această organizare permite ca examenele naționale din vară să se desfășoare după calendarul stabilit. Examene la care programa va rămâne neperiată dacă nu va fi mai multă școală online.

Cât despre tezele din semestrul I, ministrul Sorin Cîmpeanu a spus că vor fi reprogramate pentru perioada 3-14 ianuarie 2022. „Singurul motiv pentru care am putea peria programa de examene ar fi acela al unei durate mai mari de școală online. Dacă vom fi obligați să predăm online, înțelegând pierderile, s-ar putea să avem nevoie încă o dată, și de data acesta, să periem programele de examen în sensul simplificării. Vă dau o veste care poate îi supără pe unii – în aceste două săptămâni din ianuarie, anul acesta se vor da teze cu prezență fizică, pentru că teza este ultimul bastion în calea de a decide relevanța notelor”.

În ce privește revenirea din această vacanță la cursuri, în 8 noiembrie, ministrul Educației a precizat că dacă va fi fizică sau online, aceasta depinde de situația epidemiologică. „Sunt sigur că nu voi mai propune ca ministru al Educației un plus de vacanță suplimentară, pentru simplul motiv că ea nu mai poate fi recuperată. Calendarul este fix și atunci pe 8 noiembrie școala va începe. Ipoteza de bază este școală cu prezență fizică. Dar, dacă nu vom putea, din cauza numărului de infectări, atunci nu ne rămâne de ales, din moment ce vacanță nu avem, prezența fizică dacă suntem obligați să suspendăm, singura variantă care rămâne este școala online. Altă variantă nu există: vacanță nu, prezență fizică ne dorim, dar s-ar putea să nu putem, rămâne a treia variantă: școală online cu pierderile de rigoare. Dar am salvat două săptămâni, două săptămâni sunt importante. Dacă treceam în online aceste două săptămâni, în loc să dăm vacanță suplimentară, nu aveam șansa celor două săptămâni în ianuarie, școală cu prezență fizică, cred că e simplu”, a adăugat Sorin Cîmpeanu.

C.I.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *