Oficial: șapte paturi suplimentare de ATI la Spitalul Județean Neamț

De astăzi, 13 octombrie, la Spitalul Județean de Urgență Piatra-Neamț sunt disponibile 25 de paturi ATI pentru pacienții gravi cu covid. Pe lângă cele 17 din modularul ATI, s-au mai alocat 7 paturi exclusiv bolnavilor a căror stare se agravează rapid și au nevoie de oxigen. Acești pacienți sunt tot mai mulți și spitalul trebuie să fie pregătit. „Această tulpină Delta este mai agresivă și face ca starea bolnavului să se deprecieze rapid, în două-trei zile de la primele simptome. Observăm această evoluție în special la pacienții nevaccinați și la cei care mai au și alte afecțiuni. Noi, practic, de mai bine de o săptămână avem 23-24 de pacienți în ATI, majoritatea intubați. Și astăzi la fel! Aceste 7 paturi ATI în plus rămân doar pentru pacienți cu covid. Sunt în UPU și în câteva secții care au unitate de terapie intensivă, cum e Cardiologie, Obstetrică-Ginecologie, Pediatrie. Am redus numărul de paturi pentru pacienții negativi, nu sunt paturi ATI și surse de oxigen suplimentare. Așa cum se știe, nu mai putem deocamdată instala noi guri de oxigen, fiindcă instalațiile electrice nu mai permit”, a declarat dr. Gabriela Vasiliu, directorul medical al spitalului județean.

Încă de ieri sunt internați peste 300 de bolnavi confirmați cu covid, dintre care o treime (puțin peste 100) sunt cu forme severe de boală. Sub 300 de pacienți internați sunt negativi la covid, bolnavi în stare gravă, care au nevoie de spitalizare.

Astăzi, mai multe spitale din țară au suplimentat numărul paturilor ATI pentru bolnavii cu covid, cu 158 în total. În secțiile ATI din țară erau internați 1.676 de pacienți cu covid.

C.I.