Proiect educaţional la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” din Târgu Neamţ

Sâmbătă, 16 octombrie, în Sala de festivităţi de la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” din Târgu Neamţ a avut loc prezentarea proiectului interdiciplinar Holocaustul – Un drum fără întoarcere. La eveniment au participat profesori, elevi, reprezentanţi din partea unor instituţii locale, din partea Inspectoratului Şcolar Judeţean şi a comunităţii evreieşti din oraş. Amfitrioană a fost prof. dr. Elisabeta Pascu, coordonatoarul proiectului.

Proiectul este structurat pe şase activităţi de abordare interdisciplinară în care există o varietate de metode didactice interactive: vizite de lucru, workshop-uri, colocviu, sesiuni de literaţie multiplă, scriere creativă, referate, comunicări ştiinţifice, seminar de literatură. Obiectivele acestui proiect sunt: conştientizarea elevilor şi a partenerilor educaţionali cu privire la consecinţele tragice ale antisemitismului şi ale discriminării de orice fel, rememorarea evenimentelor tragice ale Holocaustului pentru ca un astfel de genocid să nu se mai repete, educarea tinerelor generaţii în spiritul toleranţei, echităţii, egalităţii şi non- discriminării, promovarea unor principii şi valori etice: empatie, libertate, solidaritate, demnitate, prietenie, dreptate, etc.

„Este o mare onoare pentru noi să fim astăzi împreună. Atât eu cât şi clasa mea de-a X-a, profil uman, specializarea ştiinţe sociale. Este prima mea clasă de acest profil şi am vrut să fac ceva pentru ei. Nu este primul proiect câştigat de mine pe tema istoriei. Am scris cu drag acest proiect pe care-l lansăm astăzi. La începutul lunii septembrie am deschis aplicaţia. Este vkrba de vorba de un minigrant de 1.300 lei. Aceasta este valoarea proiectului. Am aplicat acest minigrant şi am aşteptat o lună până am primit răspunsul. Acest proiect este finanţat de către Fundaţia Olga Lengyel, o asistentă medicală căsătorită cu un medic în Cluj. Şi din toată familia ei doar ea a supravieţuit la Auschwitz. Toată averea ei a lăsat-o unei fundaţii care-i poartă şi numele, şi care în acest moment îşi are sediul la New York. În cadrul acestui proiect sunt şase activităţi şi se derulează până în luna mai a anului viitor. Vreau să mulţumesc partenerilor acestui proiect: primăriei Târgu Neamţ, comunităţii evreilor din Piatra Neamţ şi din Târgu Neamţ, Casei muzeelor din Iaşi, Muzeului Teatrului Evreiesc din Iaşi, Muzeului Pogromului din Iaşi, casei culturii din Târgu Neamţ, bibliotecii orăşeneşti Târgu Neamţ, şcolii gimnaziale Nr. 2 din Târgu Neamţ şi mass mediei locale şi judeţene”, a transmis prof. dr. Elisabeta Pascu.

Chiar dacă nu a fost prezent la eveniment, primarul Daniel Harpa a ţinut să transmită un scurt mesaj: „Felicitări doamnei profesor Elisabeta Pascu, pentru acest proiect atât de folositor elevilor şi nu numai. A ne cunoaşte istoria şi a nu mai repeta greşelile din trecut este o lecţie benefică tinerei generaţii de astăzi. Salut şi încurajez astfel de iniţiative locale. Felicitări tutror celor implicaţi în proiect, transmit multă sănătate şi putere de muncă”!

C.T. STURZU