O coincidență strigătoare nu la Cer, căci e suficient barajul de la Assuan, de pe Nil, face ca la o zi după publicarea articolului despre Raidul lui Arsene & Co. în Egipt, în ediția tipărită a Mesagerului de Neamț, să fie anunțată convocarea și ordinea de zi a următoarei ședințe ordinare a CJ Neamț, pe 28 octombrie, ora 15. Sunt 11 proiecte de hotărâre, însă cel mai așteptat punct este al 12-lea, cel de diverse, care cuprinde 3 informări despre „vizita de lucru în Republica Arabă Egipt a delegației Consiliului Județean Neamț, în perioada 19-26 septembrie 2021”.
Informările ocupă 30 de pagini din 294 câte are mapa propriu-zisă de ședință. Două îi au ca raportori declarați pe președintele Ionel Arsene, respectiv pe vicele Dragoș Victor Chitic și consilierul județean Ion Asaftei, vorbind despre participarea la vizită, iar a treia e din partea Direcției de dezvoltare turistică, mediu și guvernanță corporativă, referindu-se în principal la cheltuielile din banii județului. Se remarcă zecile de capturi foto și poze justificative. Așa-zisele extrase de presă sunt neconvingătoare în termeni de acoperire mediatică întrucât se bazează pe Facebook. Se remarcă, de asemenea, poziția-cheie deținută în delegație de Alexandru Peterliceanu, vicepreședinte al Asociației Nord pentru Cooperare și Integrare (ANCI) din Maramureș.
În introducerea informării lui Arsene se spune că raidul de 8 zile este urmare a unei invitații primite de președintele CJ de la Ambasada României în Republica Arabă Egipt pentru „a conduce delegația Consiliului Judetean Neamț în cadrul unei vizite în Egipt, având ca scop activități de prezentare și promovare a valorilor romanești și nemțene pe plan international”. Invitația a fost înregistrată pe 23 mai 2021 și i se răspunde abia pe 1 septembrie, la o zi după aprobarea HCJ nr. 172, cea cu acordul-cadru de cooperare cu ANCI privind identificarea unor oportunități de colaborare în domenii de interes în Orientul Mijlociu. (Asociația, potențialul și influența acesteia erau de fapt cunoscute din 2018, de la periplul egiptean al fostului vicepreședinte Asaftei.) În răspuns se sublinia că din delegație vor face parte reprezentanți ai administrației publice locale și ai mediului de afaceri din județ.
Mai suntem informați despre corespondențe oficiale, aprobări și respectarea cadrului legal al deplasărilor de acest gen. Referitor la „alcătuirea” corpului expediționar, Arsene anunță 6 persoane. El însuși, Chitic și Asaftei se subînțeleg. Cele 3 „din cadrul aparatului de specialitate al Consiliului Județean Neamț” nu sunt nominalizate. Au fost identificate din context Mona Magdalena Țigănuș, șefa direcției cu nume imposibil, adjuncta ei – Florentina Luca Moise și Sorin Brașoveanu, pesedistul de frunte recuperat de la Bacău ca administrator public al județului. Li s-a alăturat primarul Daniel Harpa de la Târgu-Neamț. Despre afaceriști, nicio vorbă.
În informarea comună, Chitic și Asaftei, contribuind cu încă un pachet de fotografii, nu spun nimic în plus față de Arsene în legătură cu programul dens de întâlniri, ce poate fi aprofundat pe cjneamt.ro. În continuare nu știm ce utilitate au sau vor avea vreodată. O utilitate aparte are a treia informare, semnată de Țigănuș și Luca Moise. Acolo scrie că s-au cheltuit 48.309,05 lei pentru cei 6 participanți din lista CJ.
Trebuie subliniat că nu s-a pus la îndoială acoperirea legală a raidului. Rămâne deschis capitolul despre relevanța întâlnirilor. Rămâne deschis capitolul despre oprtunitate, în condițiile în care județul are alte griji – cu adevărat dramatice – decât un nou tărâm de reprezentare externă. Era indicat să fie valorificate relațiile existente, parteneriatele semnate cu entități administrative din Ucraina și Republica Moldova. În Piatra-Neamț, se vorbește deja apăsat că dacă trăia Valică Ouatu, omul care a ținut în viață în mod exemplar, aproape pe cont propriu, relațiile cu frații oficiali din cele două țări menționate, Spitalul Județean de Urgență ar fi avut din donații cantități îndestulătoare de Arbidol/Arbivir, salvatorul antiviral de care spitale și clinici mari din țară s-au descurcat să facă rost în ciuda piedicilor puse de Stat.
Dacă e să ne referim strict la relații cu Egiptul, se poate și altfel. Un model vine de la Sinaia, care s-a înfrățit cu celebra stațiune egipteană Sharm El Sheikh, într-o ceremonie care a avut loc în Prahova. La ceremonie, anunța Ziarul de Ploiești pe 7 octombrie, au participat E.S. domnul Moayad Eldalie – Ambasadorul Republicii Arabe Egipt, General Khaled Fouda – Guvernatorul Sinaiului de Sud, Waleed El Sebaie – Consilier al Guvernatoratului, Hany El Assal – membru al parlamentului egiptean, oameni de afaceri din domeniul turismului, consilieri locali. Simbolistica specială a evenimentului, legată de numele orașului, a fost explicată de primarul Vlad Oprea: „Sinaia este un oraș dinamic și modern, cu o mare deschidere europeană și internațională. Este un moment istoric pentru Sinaia datorită legăturilor istorice pe care le are cu regiunea Sinai. De muntele Sinai ne leagă apariția și numele orașului Sinaia, în urma călătoriei Spătarului Mihail Cantacuzino la Mânăstirea Sfânta Ecaterina. Sunt convins că, prin această înfrățire româno-egipteană, pentru Sinaia se vor deschide noi oportunități de colaborare în domeniul turistic cu Sharm El Sheikh”.
Interesant este că despre această înfrățire se vorbea din 17 august, pe mubasher.info, cel mai mare site media din Egipt, în versiunea semnării acordului la ei, la jumătatea lunii octombrie, în perspectiva unei vizite efectuate de președintele Iohannis în fruntea unei delegații de afaceri. Anunțul, prezentat în alt context de gazetarul Bogdan Tiberiu Iacob, pe corectnews.com, îl avea la origine pe Ahmed Al-Sukari, șeful părții egiptene din Consiliul de afaceri egiptean-român.
Așa însă, în termeni omenești, rămânem cu speranța că lotul „reprezentaiv” de nemțeni, sub îndrumarea lui Alexandru Peterliceanu, o fi descoperit în timpul liber măcar povestea zeului Toth . Zeul cu cap de ibis, la începuturi zeu al Lunii, a devenit ulterior zeu al înțelepciunii, magiei și măsurătorilor. Este văzut drept cel care înregistrează cântărește sufletele în viața de dincolo. Are rolul de a se asigura că nimănui nu-i este refuzat Paradisul dacă a trăit după legea zeiței dreptății, Ma’at.
Viorel COSMA
2 comentarii
Dacă prin Egipt există o zeiță a dreptății care deschide ușa Raiului, la noi paradisul se „cumpără” cu acatiste grase la popi. Sau așa speră unii.
Foarte bun articolul ! Despre personajele mentionate, nimic anormal in comportamentul lor , in timp ce ,,dragii mei nemteni,, inoata in necazuri si mai grav , mor prin spitalele fara medicamente , acesti profitori notorii ,cu nesimtirea caracteristica parvenitului , scot inca odata in relief , liantul gastii , cinismul !