Problemele la furnizori și consumul mare din ultima perioadă au făcut ca unele produse și medicamente de bază să lipsească din stocurile Spitalului Județean de Urgență Piatra-Neamț. Este cazul serului fiziologic și adrenalinei, primul larg utilizat ca solvent în administrarea mai multor medicamente, iar al doilea ca tratament antialergic, în afecțiuni cardiovasculare grave, asociat anestezicelor locale.
Astăzi, 2 noiembrie, este așteptată o cantitate de adrenalină și urmează o nouă livrare în câteva zile. „Am primit asigurări că vom primi astăzi 300 doze de adrenalină și încă o suplimentare care va ajunge luni la spital. Ser fiziologic mai avem pentru săptămâna aceasta și vom primi luni o nouă tranșă. De obicei, livrarea durează două zile”, a declarat Alexandru Filimon, managerul spitalului județean. De altfel, apropierea de sfârșitul anului și sărbătorile de iarnă fac ca achizițiile de medicamente să intre într-un ritm accelerat ca să nu existe sincope în aprovizionare. „Astăzi vom avea o ședință cu toți cei implicați în achiziția și aprovizionarea cu medicamente, fiindcă nu vreau să rămânem fără în luna ianuarie. Se știe că cererea este mai mare pe final de an și vreau să facem un stoc suficient pentru a trece cu bine în noul an”, a adăugat managerul SJU Piatra-Neamț.
Cât privește oxigenul, până în acest moment nu sunt probleme de aprovizionare la spitalul județean. Ieri, de pildă, conducerea Spitalului de Boli Infecțioase Iași a cerut ajutor spitalelor din Moldova și a primit butelii de oxigen de la Roman (5), Suceava (50) și Galați (76). Criza de oxigen din țară este explicată de dr. Raed Arafat prin aceea că sunt puțini furnizori și cerere foarte mare. „Există o criză, pentru că sunt doar două firme mari care livrează oxigen în ţară şi una mai mică. Toate au avut probleme în livrarea de oxigen din cauza cererii mari. Soluţiile sunt că noi încercăm să găsim, să aducem butelii de oxigen preumplute din afara României, dacă vom reuşi, dar în acelaşi timp încercăm să găsim soluţii interne şi una din soluţii este folosirea oxigenului care se folosea, până acum, fără nicio problemă, de o concentraţie mai mică; în loc să fie 99% este 93%. Este un oxigen care s-a folosit şi care se poate folosi. Şi s-a dat circulară la toţi să îl folosească, dacă au probleme cu oxigenul”, a declarat şeful DSU.
C.I.