Centrul Bacău Împotriva Traficului de Persoane: Sesiune de informare despre proxenetism și violență la Colegiul Național „Calistrat Hogaș”

Aproape trei sferturi din victimele traficului de persoane sunt fete și femei iar 3 din 4 dintre acestea sunt și exploatate sexual. În ultimii doi ani, pe fondul globalizării infectării cu COVID-19 și a restricțiilor adoptate, violența față de femei s-a accentuat, sub toate formele acesteia, pornind de la conflicte conjugale și până la seducerea tinerelor și atragerea lor în grupări de proxenetism și trafic de persoane. Tabloul schițat de analiștii și specialiștii în combaterea acestui fenomen arată amploarea pe care a luat-o în ultimul timp.

Eleve de la Colegiul Național „Calistrat Hogaș” Piatra-Neamț au aflat joi, 25 noiembrie, despre cum pot identifica proxeneții și traficanții și ce au de făcut pentru a nu cădea în plasa acestora. Sesiunea de informare a fost organizată de Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor de specialiști din cadrul Agenției Naționale Impotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Bacău, polițiști din cadrul IPJ Neamț – Compartimentul de Prevenire și Analiză a Criminalității invitați de Carmen Elena Nastasă, directoarea Centrului pentru Cultura și Arte „Carmen Saeculare” Neamț. „De la izbucnirea pandemiei de COVID-19, datele şi rapoartele emergente ale celor din prima linie au arătat că toate tipurile de violenţă împotriva femeilor şi fetelor, în special violenţa domestică, s-au intensificat. În acest context, este nevoie să se acorde prioritate abordării acestui fenomen, mai ales în rândul tinerilor. Din statisticile publicate, a rezultat faptul că 71% din victimele traficului de persoane din întreaga lume sunt femei și fete, iar 3 din 4 dintre acestea sunt exploatate sexual. Împreună putem lupta pentru o lume mai bună și mai sigură pentru copiii noștri! Mulțumim partenerilor instituționali implicați în activitățile de prevenire a victimizării în rândul adolescenților!”, a transmis Alina Rusu, șefa ANITP Bacău.

C.I.