Coloana cu opinii. Și totuși, cucu-i portocaliu

Dacă ne-am molipsi de la formația actualului președinte și ne-am apuca de judecat politica prin filtrul legilor mecanicii, termodinamicii și … imobiliaricii, ar trebui să așteptăm să se completeze golul lăsat de Orban și compania din PNL, ca să nu se răsucească Arhimede, sau ce-o mai fi rămas din el, în criptă. Și s-o ivit imediat completarea în toată splendoarea partidului fondat de IlComandante, pemepiștii ar urma să se aburce cu cățel, cu purcel în săgeata liberală, răsuflând ușurați c-o scăpat de praguri electorale, semnături și alte uzanțe parlamentare. Altfel spus, o barcă de salvare, că a lor cam ia apă și lipsește pălmașul care să pompeze apa din chilă, care mai din care având felurite ștaifuri, care eurodeputat, care consilier prin vreun cejeu, dar niciunul cu valențe de matroz. Așa că, dacă vedeți vreun fost purtător de pin cu măr la rever pe la biserică, e clar că a plătit niște slujbe de mulțumire. Cât despre mărturia lui Traian că el nu și nu despre absorbția asta, mă gândesc că e conștient că nimeni nu-l crede, dar trebuia să spună și el ceva, chit că nu era o presiune atât de arhimedică asupra sa. Așadar, prezumtiv, ar merge o Veșnică pomenire pentru PMP.

Nu și pentru PNL care, alături de rătăciții Mișcării Populare, dar fără Orban și alți grei pentru care Brătianu n-o murit degeaba, ar trebui să aibă grijă când se urcă pe scară, să nu i se zărească portocaliul de pe dedesubt, pentru că la o privire mai atentă găsim toată floarea cea vestită a PDL- ului de odinioară, remontată după șutul electoral luat de la cei ce credeau că Dreptatea și Adevărul sunt și altceva decât substantive. Cu junele Cîțu consumator înrăit de legume cu tupeu, Boc, Blaga, Flutur și cei ce umpleau ecranele pe vremea comandantului au devenit foarte vioi și mândri de noua mantie albastră ce merge mănușă și cu galben, dar și cu portocaliu. Rămâne de urmărit dacă politica cucului va merge și-n alianța aflată la versiunea 2.0, pentru că după șuturile-l dantură consecutive guvernării colorate, când scorul PDL o luase exponențial la vale, au trecut cu bine prin tristețea opoziției sub aripa unui PNL pe post de mama răniților sau posesoare de cuibar confort unu sporit.

După ce-a trecut perioada cu cenușă-n creștet sau pribegie după caz, constatăm că mișcarea portocalie la origini a început să se umfle și-o trimis, asemeni cucului, gazda cu săgeată în bejenie, fără nume, fără sediu, fără statut, dar și fără să crească în valoare, astfel că actuala alianță, are menirea să-i treacă strada până la viitoarele alegeri, fără niște anticipate din care, dacă e să ne luăm după măsurătorile ultimului sezon, o menținere la butoane ar fi similară cu alinierea planetelor în Piața Victoriei. Și cum totul se plătește, prețul menținerii în prima ligă a liberalilor se pare că este propria coloană vertebrală, plus ceea ce le urau pesediștilor, din belșug și-n frigiderele albastre, mai puțin partea cu ciuma, care totuși este definită în DEX ca fiind o boală. Corifei ca Bogdan, Iohannis ori Cîțu o dau artistic pe după vișin sau o întorc ca la Ploiești, mizând pe memoria scurtă a pulimii amețite de pandemie și vaccinuri. Devine din ce în ce mai limpede că Indiferent de vreme, vânt ori expunere, săgeata galbenă pălește încet înspre un portocaliu de tristă amintire și încă străbate văzduhul sub tăișul anticipatelor, dacă nu lasă de la ei, ca să fie bine, să nu fie rău.

Până una-alta … pe mai încolo!

GD Patraucean

*Material apărut în paginile ziarului Mesagerul de Neamț, nr. 515, săptămâna 18 – 24 noiembrie.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *