La un an de la preluarea mandatului de primar în comuna Dămuc, Ioan Voaideș, fost consilier local pentru 12 ani, tehnician silvic de meserie, poate spune că a reușit să facă mare parte din lucrurile pe care și le-a propus, în primul an, atunci când a pornit la drum în administrația locală. Și-a dorit să le ofere oamenilor condiții mai bune de trai, ceea ce înseamnă utilități, educație, sănătate.
„Sper să reuşesc să le aduc oamenilor fărâma de bucurie şi speranţă de care au nevoie. Le cer doar să aibă încredere şi răbdare, nimic nu se face peste noapte. Alături de echipa din primărie cu care am pornit la drum mi-am propus să finalizez toate proiectele aflate în derulare, atât prin Compania Naţională de Investiţii (CNI), cât şi prin Agenţia de Finanţare a Investiţiilor Rurale (AFIR) pe infrastructură rutieră, grădiniţa şi piaţa agroalimentară, pe care ne dorim să le inaugurăm în decembrie, pe final de an“, a declarat primarul Ioan Voaideş.
În viitorul apropiat priorităţile administraţiei locale din comună sunt alimentarea cu apă și canalizare pe tronsonul principal, care să traverseze centrul comunei şi de unde să se poată branşa şi celelalte gospodării de pe străzile adiacente şi înlocuirea treptată a încălzirii cu lemne, tot mai scumpă, cu gaz metan, în asociere cu alte trei localităţi învecinate – Bicaz Chei, Bicazu Ardelean şi Taşca -, la care se lucrează pe partea de obţinere a autorizaţiilor. Toate acestea sunt premise pentru atragerea de investitori în comună, ținta principală pe care și-a propus să o atingă în acești 4 ani de mandat.
Infrastructura rutieră finalizată în proporţie de 70%
În acest prim an, Primăria Dămuc a reuşit să finalizeze pietruirea a jumătate dintre drumurile comunale şi betonarea altora. A fost reabilitat drumul comunal Bățu, prin turnarea unor plăci de beton, pe un tronson de 3 kilometri, dar și așa-zisa europeană – drumul care face legătura între Dămuc și Trei Fântâni, printr-un proiect finanțat de CNI. Partea din acest drum, care ajunge în zona Bicăjel, urmează să intre și ea în reabilitare, însă deocamdată nu s-a găsit sursa de finanțare și a fost inclus în lista de proiecte în așteptare. La capitolul pietruiri este prins drumul comunal Mâțu cu un tronson de 9 kilometri, unde vor fi realizate și șanțurile.
Drumul judeţean ce trece prin comună, DJ 127A Bicaz Chei-Dămuc-limita cu judeţul Harghita, aflat în administrarea Consiliului Judeţean Neamţ este asfaltat în totalitate, mai puţin trei tronsoane de 60-70 de metri lungime, unde s-au făcut ziduri de sprijin şi urmează să fie finalizate lucrările de asfaltare. Partea de infrastructură rutieră a comunei este realizată în acest moment în proporţie de 70% şi se caută soluţii şi pentru celelalte drumuri secundare. Pentru balastarea drumurilor comunale ce au fost afectate de viitura din vara anului trecut, comuna Dămuc a primit 40.000 de lei de la CJ Neamţ şi urmează să primească şi diferenţa.
Alimentarea cu apă şi gazul metan-priorităţile primarului
Pe partea de alimentare cu apă şi canalizare primarul și-a propus să acceseze fonduri europene sau guvernamentale pentru a realiza o conductă principală, care să traverseze centrul comunei și de unde să se poată branșa celelalte gospodării de pe străzile adiacente. Oamenii au acum sisteme proprii de alimentare cu apă, prin asocierea a 3-4 familii, care exploatează câte un izvor. Apa este de calitate și, mai ales, gratuită.
Pentru alimentarea cu apă a comunei trebuie găsită o soluție prin care să se asigure debitul necesar din două surse subterane, în acest moment aproximativ 90% dintre locuitorii din satul Dămuc, din centrul comunei, s-au racordat în regie proprie la astfel de izvoare. Au fost efectuate mai multe foraje, însă nu au fost încă identificate surse viabile. Canalizarea va fi prinsă în același proiect. Gazul metan este un proiect de durată, comuna Dămuc fiind în asociere cu Bicaz Chei, Bicazu Ardelean și Tașca într-un proiect mai amplu pentru care se caută sursele de finanțare europeană. Primăria Dămuc și-a acoperit partea de studii topografice și a obținut toate avizele, urmând să găsească o rezolvare pentru acoperirea părții de cofinanțare, atunci când va fi cazul.
“Ne adaptăm la nevoile oamenilor, în primul rând, la nivel local. Cu pandemia lucrurile se mişcă puţin mai greu, dar sperăm să rezolvăm cât de repede se poate. Mari probleme nu am avut din această cauză, doar că, în special oamenii mai în vârstă din comună, înţeleg mai greu că trebuie să se vaccineze. Noi am făcut tot posibilul ca atunci când au de rezolvat o problemă la primărie, oamenii să găsească uşa deschisă şi o disponibilitate cât mai mare. Funcţionarul public şi eu, ca primar, suntem în slujba oamenilor şi cetăţeanul este prioritatea noastră!“, spune primarul Ioan Voaideş.
Educaţia – investiţii în viitorul comunei
Toţi preşcolarii din comună vor avea în curând condiţii mult mai bune pentru primii lor paşi în educaţie. Un proiect aflat la final este noua grădiniţă a comunei, aflată chiar lângă sediul primăriei. Clădirea este finalizată, aici fiind realizate trei săli de clasă pentru tot atâtea grupe de preşcolari, o cancelarie pentru cadrele didactice, toalete moderne adaptate pentru micuţi şi toate condiţiile necesare. Clădirea este branşată la utilităţi, are încălzire proprie, tâmplărie PVC, acum se finalizează montarea parchetului şi alte mici finisaje. Anul viitor grădiniţa va putea deveni funcţională. Elevii de la Școala Gimnazială Dămuc au la dispoziţie, din această vară, o sală de sport modernă, construită cu fonduri europene, care le asigură condiții decente pentru orele de educaţie fizică şi sport. După cele opt clase, marea majoritate a elevilor din Dămuc optează pentru liceul din Bicaz, cea mai aproopiată unitate de învăţământ liceală. Un alt proiect dedicat educaţiei este construirea unei noi școli la Huisurez, cu finanțare prin Compania Națională de Investiții. Clădirea a fost construită, este racordată deja la utilități, rămân de făcut finisajele și dotările cu mobilier școlar din interior. Partea de finanțare pe care trebuie să o acopere bugetul local pentru această investiție depinde în mare parte de alocările de la bugetul județean și de alte soluții adiacente care sunt căutate de administraţie. Şcolile din comună urmează să intre într-un program complex de digitalizare, prin care elevii să poată beneficia de softuri educaționale moderne. Programul de digitalizare va include şi Primăria Dămuc pentru a le oferi servicii online cetățenilor comunei, astfel încât cererile adresate diferitelor direcții ale instituției să poată fi transmise prin internet și timpii de soluționare să fie reduși. De asemenea, în acest sistem digital va fi mult mai ușor pentru locuitorii comunei să-și achite taxele și impozitele locale. Un alt proiect prin Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale aflat pe final este realizarea pieţei agroalimentare pe o suprafaţă de 500 mp, acoperită, modernă şi care să asigure condiţii decente în primul rând producătorilor locali pentru a-şi comercializa produsele. Piaţa ar urma să aibă şi o scenă şi spaţiul necesar pentru desfăşurarea unor întâlniri cu cetăţenii. Inaugurarea pieţei va avea loc anul viitor.
Curățenia în comună, o grijă permanentă
Estetica peisagistică este și ea luată în calcul, în zona centrală a comunei urmând să fie plantate flori și să fie amenajate spațiile verzi. Curățenia în întreaga comună, pe albia râului Dămuc și a pâraielor adiacente, este și ea în atenția permanentă a edilului șef. O problemă bifată ca rezolvată deja este cea legată de eroziunea albiei râului Dămuc în zona Centrului de Permanență, doi stâlpi de curent electric de aici fiind afectați. Soluția salvatoare a fost montarea în zone stabile, de o parte și de alta a malurilor, a doi stâlpi de înaltă tensiune, astfel încât să nu fie probleme cu electricitatea în acest areal.
„Ne străduim să menținem curățenia, avem lucrări de igienizare în permanență, iar în anumite locuri în care nu se poate face accesul cu mașina mare de salubritate, mergem cu mașina primăriei pentru colectarea deșeurilor”, a precizat viceprimarul Miluț Pîntea.
Pentru anul viitor primarul Ioan Voaideș și-ar dori să poată organiza în septembrie tradiționala zi a comunei Dămuc, dar totul depinde de modul în care va evolua pandemia până atunci. Sponsori pentru organizarea evenimentului se caută încă de acum.
Material realizat de Angela CROITORU
*Material apărut în paginile ziarului Mesagerul de Neamț, nr. 516, săptămâna 25 noiembrie – 1 decembrie.