Nu știm cine, nici Șeful Arafat nu știe, cel puțin așa ne-a zis, oricum vestea ne-a dat-o Sorin Cîmpeanu, imperturbabilul și indestructibilul om al sistemului, prin voia acestuia ministru a ceea ce a mai rămas din învățământul românesc.
Pragul de 60% vaccinare a personalului din învățământ ( atenție pentru cei care aruncă cu pietre, asta nu înseamnă doar profesori sau învățători), ca unic criteriu al reluării cursurilor în format fizic, a dus la situații incredibile, care ar trebui de urgență rezolvate pe plan local. Idioții care au luat decizia cu pricina au făcut-o, se pare, doar cu un scop, să învrăjbească și mai mult părinții împotriva cadrelor didactice și nu are nici o legătură ce măsurile preventive împotriva bolii.
La ce duce o decizie idioată
Comuna Ruginoasa. Duminică, 7 noiembrie, pe raportarea oficială, nu are nici un caz de Covid raportat. Aici, aplicându-se ”directiva de la centru”, elevii de la Școala Gimnazială ”Nicolae Apostol” vor învăța în online pentru că gradul de vaccinare al personalului didactic este undeva la 35%! Fără nici un caz de Covid raportat în comună, vor învăța în online! Cu ce au greșit copiii respectivi și de ce ar fi de vină personalul didactic, în condițiile în care rata de vaccinare din școală este apropiată de aceea a unor instituții locale importante ale statului român?
Comuna Doljești. În aceiași raportare, comuna are 3 cazuri de persoane infectate la o populație de peste 7.600 de locuitori, conform statisticilor oficiale, adică undeva sub 0,4 la mia de locuitori. Și aici copiii vor învăța în online, pe baza aceleiași decizii criminale, chiar dacă rata de vaccinare a personalului didactic este de peste 56 %.
Comuna Grințieș. Aceleași raportări, în comună 4 cazuri de persoane bolnave cu Covid, la o populație de 2.358 de oameni. Elevii vor învăța în online, pentru că așa au hotărât niște analfabeți funcționali de la capitală, în frunte cu ministrul care ne-a înnebunit că decizia este descentralizată la nivelul directorilor! Exemplele pot continua în același sens.
O decizie argumentată sau una criminală?
În timp ce multe școli din localități în care rata de infectare este infimă sunt obligate să se supună unei decizii aberante, în aglomerările urbane copiii merg la școală chiar dacă rata de infectare în localitate este de peste 6, 8 sau chiar 10 la sută. Vorbim aici despre Piatra Neamț sau Roman, dar avem și alte exemple. Pe singurul criteriu care ține de vaccinarea personalului didactic. Așa s-a ajuns ca în instituții mari de învățământ din același cartier unele să învețe în în online și altele cu elevii la școală! Nimeni nu se întreabă dacă nu cumva ar putea exista o problemă și la nivelul elevilor, apropo, testele de salivă n-au ajuns încă în școli, cum va știi sistemul că aceștia nu sunt purtători ai virusului? A făcut cineva o statistică, dacă tot i-ați numărat pe profesori, cu părinții care sunt vaccinați sau nu, la nivelul claselor, al școlilor, asta ca să protejați sistemul, nu, Doamne ferește, personalul didactic? Dacă la o clasă avem sunt doar 30 % părinți vaccinați, nu cumva este mai periculos decât dacă avem 55% personal didactic vaccinat?
Cu ce sunt mai protejați elevii din orașe cu rată mare de infectare, care merg la cursuri, față de colegii din localitate, care stau acasă sau față de cei care învață online în localitățile fără cazuri semnificative de Covid?
Decizia prin care s-a stabilit pragul de 60% pentru personalul didactic vaccinat într-o școală, ca unic criteriu pentru reluarea orelor față în față, este profund discriminatorie, și mai repetăm o dată, idioată și fără nici un fel de fundament științific. Ocupați să-și împartă funcțiile și banii, politicienii noștri uită că de la începutul pandemiei a dispărut, pe raportări oficiale, echivalentul populației unui oraș mediu din România. Neoficial, mult mai mulți oameni care au murit datorită gestionării criminale a unei crize care nu a avut adversar în România.
Valentin Bălănescu
PS – Școlile din Buzău vor reîncepe cursurile în online, indiferent de rata de vaccinare a profesorilor, probabil pentru că acolo pentru că pun pe primul plan siguranța copiilor și s-au uitat responsabil pe statistici. Acestea arătă mai rău acum faţă de perioada când s-a decis trimiterea în vacanța a elevilor pentru două săptămâni.