Gura lumii

* Se premiază frauda? La rubrica aceasta spuneam cu ceva timp în urmă, pe vremea tăierii castanilor, că un vajnic funcționar din Primăria Piatra Neamț avea statut privilegiat la cardul de combustibil al unei societăți comerciale a municipiului. Că își alimenta mașina regulat, am dat şi repere care cuprindeau ziua și ora aproximativă a alimentării, dar că această bunăvoință a societății era strâns legată de niște comenzi și facturi care treceau pe la personaj. Cu valori importante și, nota bene, greu de cuantificat când există interesul de a nu face acest lucru. Toată lumea bună din instituție știe despre ce este vorba, cică a fost trimis și un auditor să se lămurească despre ce este vorba, iar lucrurile au rămas la fel, pentru că funcționarul și-a găsit un aliat neașteptat chiar în persoana unui oficial care altfel clamează integritatea și profesionalismul pe toate drumurile – inclusiv cele care se repară la Piatra Neamț bine sau mai puțin bine. Cum se împacă cele două lucruri? Simplu, târgul este mic, toată lumea se cunoaște cu toată lumea, o comandă spală pe alta, o factură o aduce pe următoarea și, se știe, fiecare om are nevoie de câte un plin de combustibil din când în când, că doar nimeni nu dă din buzunar, crește la pompă pentru privilegiați.

* Primăria mare, familie grea, probleme multe. O familie care a reușit performanța de a da primar, viceprimar și consilieri locali pare să fi intrat în vizorul unei părți a locuitorilor, care consideră că o parte a funcțiilor publice ar trebui ocupate și de oameni din afara celulei de bază a comunei. Așa se face că un membru al familiei a fost acuzat că ar fi acordat prea multă atenție unei angajate, care acum s-ar afla în depresie și ar acuza chiar o tentativă de viol. Speța nu este foarte clară, că ar fi cuvântul unei domnișoare împotriva unui om cu funcție, chiar dacă în plângere ar fi introdusă și o locație în care ar fi avut loc fapta. A urmat alt necaz, după ce un alt membru al familiei ar fi câștigat un concurs public la mustață. Problema este că oponentul deține o înregistrare (făcută cum și de cine?) în care câștigătoarea ar face afirmații legate de trucarea concursului de directori. La nivel general. Că s-a întâmplat chiar așa, că a fost doar dorința de a epata cu privire la relațiile pe care se presupune că le are, cert va urma un scandal mediatic plin de savoare.

* ADR-NE mai și refuză. O persoană cu funcție importantă din sănătatea nemțeană, cu importante competențe financiare pare să fie acum în căutarea unui loc de muncă bine plătit și care să nu creeze problemele pe care le avea înainte. Așa că a căutat o instituție în care Curtea de Conturi să nu poată să facă controale la nivelul celor din Sănătate şi unde să nu existe probleme cu asigurarea salariilor. Apariția unor posturi în zona Agenției de Dezvoltare Nord-Est părea să fie soluția salvatoare, mai ales că în zonă există destule persoane care, la o adică, ar fi putut garanta pentru solvabilitatea profesională a solicitantului. Surpriza s-ar fi produs în momentul în care cererea s-a întâlnit cu oferta, secundă în care s-ar fi sugerat de către cei din Agenție că nici măcar depunerea dosarului nu ar fi agreată. Semn că acolo mai există încă un instinct de conservare sau informații despre ce se va întâmpla cu diverse dosare din zona sănătății.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *