Iohannis anunță: consultări după ce partidele vin cu o majoritate; școala începe de luni

Actualizare: Ministrul Educației a declarat la Antena 3 că „se conturează un prag de vaccinare de 60% în rândul personalului școlii, pentru a funcționa cu prezență fizică. Decizia finală se va anunța mâine, la ora 10.00, la sediul ministerului Educației”. Conform declarației lui Sorin Cîmpeanu, aproximativ 54% din școlile din România s-ar încadra în acest prag. De asemenea, ministrul a menționat că vor fi menținute și regulile care au existat în trecut privind posibilitatea suspendării cursurilor fizice în cazul apariției de cazuri de COVID-19 în cadrul unei clase.

Știre inițială: Într-o declarație făcută în această seară, 4 noiembrie, la palatul Cotroceni președintele Klaus Iohannis a vorbit despre două subiecte.

În primul rând a fost abordată criza politică actuală și negocierile dintre partidele politice pentru desemnarea unui nou premier. Șeful statului a punctat că cea de a doua propunere făcută, în persoana generalului Nicolae Ciucă nu a putut întruni o majoritate, motiv pentru care și-a depus mandatul. El a salutat redeschiderea negocierilor între partidele politice dar avertizează și că soluția pentru această criză s-ar mai putea lăsa așteptată: „Între timp, partidele au reluat între ele discuțiile și este un lucru foarte bun. (…) Voi aștepta cu consultările formale până când din discuțiile între partide se cristalizează o amjoritate asumată de partidele care vor dori să propună un guvern. Abia când majoritatea va fi asumată voi convoca consultări pentru formarea noului guvern”.

Cea de a doua problemă s-a referit la revenirea elevilor în bănci după vacanța de două săptămâni. „Se încheie vacanța școlară. La finalul săptămânii vacanța nu va fi prleungită și, de luni, unde condițiile sanitare o permiet, elevii se vor putea întoarce fizic la școală și grădiniță. Va fi introdusă o nouă condiție pentu prezența fizică – gradul de vaccinare a personalului școlii”. Președintele a afirmat că vineri, 4 noiembrie, va fi emis un ordin comun din partea Ministerelor Sănătății și Educației pentru a detalia condițiile pentru reluarea fizică a cursurilor.

M.N.