Știre actualizată. Mega-rețea de contrabandiști de țigări destrămată: 4 milioane lei prejudiciu, peste 33.000 euro confiscați

Actualizare: Tribunalul Neamț a decis aseară, 9 noiembrie, la ora 22, ca 6 dintre cei 12 contrabandiști de țigări, cercetați de DIICOT Neamț în dosarul cu 4 milioane lei prejudiciu, să fie arestați preventiv.

Este vorba de 4 inculpați din Neamț: Ioan Ciprian Rusu, din Roman – pentru 205 acte materiale, Ion Ghercă, tot din Roman – 24 de fapte, Ionel Simion, din Sagna – 24 de fapte, Vasile Iulian Mircia, din Ruginoasa – 35 de fapte. Și doi din Vicovu de Sus (Suceava): Ioan Măndici – 18 fapte și Constantin Lucin Costea – 20 de fapte. Imediat după aflarea deciziei, toți au depus contestație, astfel că la Curtea de Apel Bacău se va da o hotărâre definitivă.

Arestați la domiciliu sunt Virgil Andrei Măciucă din Roman, unul din cei care depozita țigările, cu 11 fapte probate de anchetatori, Mihai Daniel Agache din comuna Horia, cu 16 fapte și Daniel Constantin Hariton, din Vicovu de Sus (Suceava), cel care a condus mașinile cu numerele false, inculpat pentru 20 de fapte. Toți trei au depus contestație și vor fi judecați la Bacău.

Instanța a decis 60 de zile de control judiciar pentru Paul Bogdan Toea, din Roman, cu 7 fapte de contrabandă, Ștefănuț Vasile Păiuș, tot din Roman, cu 3 fapte și pentru Dorel Coteț, din Fălticeni (Suceava), cu 7 acte materiale.

Dintre cei 39 de suspecți din cele patru județe la care s-au derulat perchezițiile, 22 au fost aduși la audieri la sediul DIICOT Neamț.

Știre inițială: Astăzi, 8 noiembrie, 39 de persoane din Neamț, Iași, Suceava și Vaslui s-au trezit acasă cu ofițerii de la Combaterea Criminalității Organizate și jandarmi. Perchezițiile derulate în dosarul instrumentat de DIICOT Neamț au vizat pe contrabandiștii de țigări care în perioada mai – noiembrie 2021 au distribuit 300.000 pachete de țigări și au produs un prejudiciu de 4 milioane lei.

Anchetatorii au stabilit că țigările erau adunate la Vicovu de Sus (Suceava), transportate cu mașini cu numere false – înlocuite din mers – până la Roman (Neamț) de unde erau împărțite patronilor care aveau firme și le vindeau, din cele patru județe.

La percheziții au fost confiscate 1.288 pachete de țigări și peste 33.000 euro în lei și valută, un pistol neletal și cartușe.

22 de persoane au fost duse la audieri la DIICOT Neamț.

În comunicatul de presă dat publicității astăzi se arată că „procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Neamț împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Bacău au efectuat un număr de 39 de percheziții domiciliare, pe raza județelor Neamț, Iași, Suceava și Vaslui, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracțional organizat, specializat în săvârșirea infracțiunii de contrabandă calificată.

În cauză s-a reținut faptul că, începând cu anul 2021, mai multe persoane au constituit un grup infracțional organizat care avea ca scop principal preluarea de importante cantități de țigarete de proveniență extracomunitară în vederea valorificării.

Colectarea țigaretelor s-a realizat, în principal, în localitatea Vicovu de Sus, județul Suceava, de unde au fost transportate, cu diferite autovehicule, până în municipiul Roman, județul Neamț, de unde au fost preluate și depozitate în mai multe imobile. Ulterior, țigaretele au fost distribuite către mai mulți beneficiari din județele Neamț, Vaslui, Suceava și Iași, majoritatea administratori ai unor societăți comerciale.

Pentru transportul țigaretelor, membrii grupării foloseau autovehicule ce aveau montate dispozitive speciale de înlocuire a plăcuțelor de înmatriculare, în mers, cu unele false, pentru a evita depistarea de către organele de anchetă.

În perioada mai – noiembrie 2021, membrii grupării au colectat, preluat, deținut, transportat și distribuit aproximativ 300.000 de pachete cu țigarete de contrabandă, de diferite mărci, prejudiciul produs bugetului general consolidat al statului fiind de aproximativ 4.000.000 de lei.

În urma perchezițiilor, au fost ridicate 1.288 de pachete cu țigarete de diferite mărci, sumele de 118.850 de lei, 9.485 de euro și 140 de lire, un dispozitiv de înlocuire a plăcuțelor de înmatriculare în mers, plăcuțe de înmatriculare false, precum și un pistol neletal și cartușe.

La sediul DIICOT – Biroul Teritorial Neamț, vor fi conduse, în vederea audierii, un număr de 22 de persoane.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul ofițerilor de poliție judiciară din cadrul BCCO Suceava și SCCO Neamț, al polițiștilor din cadrul IPJ Bacău și al jandarmilor din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi Bacău și IJJ Suceava.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție”.

 

C.I.

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *