Concursul de directori și directori adjuncți de școli, ediția 2021, aduce și câteva surprize în Neamț. Unele unități de învățământ sunt mai căutate decât altele, candidați care s-au înscris și pentru funcția de director dar și pentru cea de director adjunct la aceeași școală, sunt situații oarecum previzibile.
Dintre cei 152 de profesori rămași în concurs după testul grilă, este unul care s-a înscris pentru susținerea interviului la nu mai puțin de 6 școli din municipiul Roman. Probabil nota 8 obținută la proba scrisă a fost unul din argumente, în condițiile în care o parte dintre contracandidați au note sub 8. Dar și dorința intensă de a accede la conducere a contat, câtă vreme cadrul didactic a optat pentru mai multe școli, astfel încât să aibă mai mari șanse de succes.
Așa cum figurează în lista opțiunilor, candidatul din Roman s-a înscris la următoarele școli:
- Școala Gimnazială „Al.I. Cuza” – director adjunct
- Școala Gimnazială „Calistrat Hogaș” – director
- Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” – director și director adjunct
- Școala Gimnazială „Vasile Alecsandri” – director și director adjunct
- Colegiul Național „Roman Vodă” – director și director adjunct
- Liceul Tehnologic „Vasile Sav” – director adjunct
Concursul organizat în acest an de Ministerul Educației se derulează după câteva noi reguli. Orice candidat poate alege ce școală dorește, nu neapărat cea la care este titular. Opțiunea a fost exprimată după proba scrisă, până în data de 2 noiembrie. La proba interviului, ultima din concurs, un candidat va avea, printre altele, de prezentat, în maxim 5 pagini, strategia de dezvoltare a școlii pe care dorește să o conducă. Este dificil, dar nu imposibil pentru un profesor să aibă 6 viziuni (diferite?) de dezvoltare pentru tot atâtea școli. Rămâne de văzut dacă se va și prezenta la interviu pentru toate școlile la care s-a înscris. Oricum, concursul pentru școlile din Roman se anunță unul puternic, fie și doar din perspectiva numărului mare de candidați și a concurenței pe funcții.
C.I.