Rămas-bun, Domnule Profesor Neculai Ionescu!

Să fii profesor de matematică este, cu siguranță, cea mai mare provocare a educației din toate timpurile. Să scoți o lume din haos și să o așezi riguros în formule, teorii și teoreme despre care să le vorbești elevilor cu seriozitate, dar și cu entuziasm, e o misiune care uneori te înalță, alteori te doboară. Domnul Profesor Neculai Ionescu și-a dedicat viața profesională matematicii pentru mai bine de jumătate din existență, 44 de ani rodnici, dintre care 26  petrecuți la Colegiul Național „Calistrat Hogaș”. De la înălțimea catedrei, a reușit să coaguleze o lume a matematicii în care intrau pasiunea proprie pentru științele exacte, profesionalismul unui dascăl dedicat, tactul pedagogic, respectul pentru semeni, condimentate mereu cu simțul umorului, cu vorbele de duh care nu-i lipseau niciodată, cu anecdotele și butadele care destindeau atmosfera nu doar în timpul orelor, ci și în pauzele din cancelarie.

Ca un veritabil bucovinean, născut în județul Suceava, Domnul Profesor Neculai Ionescu știa că umorul salvează orice situație. Își adapta discursul, indiferent de interlocutor – elev, părinte, profesor, inspector – pentru că avea întotdeauna cu el voie bună și bunăvoință. O configurație morală rară de altruism, de generozitate, de nevoie de a-i ajuta pe ceilalți se dezvăluia în fiecare vorbă a Profesorului. Cei care l-au cunoscut cu adevărat au înțeles că bonomia, spiritul mucalit erau completate de o viață interioară profundă, cu preocupări religioase autentice. Pleda în fața tuturor pentru simplitate, pentru cumpătare, pentru întoarcerea la Dumnezeu, Binele, Frumosul și Adevărul fiind puncte cardinale ale propriei existențe.

Ce Bine că am avut privilegiul să-l avem un sfert de secol în mijlocul nostru, al familiei Hogaș! Ce Frumos și-a lăsat amprenta asupra atâtor generații de elevi! Ce Adevăr mare e că îi simțim deja absența! Ne consolează gândul că n-am rămas mai singuri: ne-a lăsat cu lecțiile învățate: importanța zâmbetului și a unei vorbe bune, a judecății drepte, a modestiei, a bunătății și a generozității.

Rămas-bun, Domnule Profesor!

Colegiul Național „Calistrat Hogaș”