Duminică, 14 noiembrie 2021, la un an de la incendiul în care au pierit arși pe loc 10 pacienți din secția ATI Piatra-Neamț:
– Bârlădeanu Constantin 82 ani
– Afloarei Mihai 70 ani
– Covatariu Mircea 74 ani
– Gavril Tatiana 67 ani
– Militaru Mihai 80 ani
– Irimia Clement 86 ani
– Teslaru Frăsina 71 ani
– Ghelase Vasile 82 ani
– Toma Ion 67 ani
– Lupașc Verginia 84 ani.
Alți 5 din cei șase pacienți transferați ulterior la alte spitale s-au stins în următoarele zile.
Astăzi, la un an de la tragedie, conducerea Spitalului Județean de Urgență Piatra-Neamț organzează o slujbă de comemorare a victimelor dezastrului. Alexandru Filimon, managerul cu contract semnat în ianuarie 2021, ne-a declarat înainte de ceremonia religioasă că incendiul din ATI este încă o lecție vie. „Ca simplu om, deși nu am fost aici la momentul incendiului, cred că este o dramă națională, cu tot ce se întâmplă în spitale și în sistemul sanitar. Pe noi, cei din Neamț, cred că această dramă ne-a învățat să fim un pic mai uniți, să lucrăm în echipă și să ne păzim unul pe celălalt, pentru că greșeli se pot produce oriunde, nu doar în ATI. Există un sentiment de mulțumire că, totuși, noi ca spital, ca staff, ne-am revenit după o asemenea tragedie. Tristețea rămâne. Nu-i doresc nici unui manager să treacă prin așa ceva, și eu am fost anchetat. Dar trebuie să ne asumăm ce s-a întâmplat și să mergem înainte. Ce pot să spun, este că în acest an de zile ne-am străduit să remediem. Avem un nou modular ATI, avem plan de intervenție în caz de incendiu, s-a verificat instalația electrică, instalația de oxigen acolo unde a fost cazul, am montat uși anti-incendiu în secții așa cum a dispus ISU, am îmbunătățit semnalizarea de incendiu în câteva secții, am început renovarea secției Psihiatrie, care funcționează într-un imobil vechi”.
Anchetatorii nu au terminat cercetările și încă solicită documente de la Spitalul Județean Neamț, după ce pe 28 octombrie au indicat 10 persoane responsabile – manageri, medici și asistente din secție – alături de spital, în ansamblu. La rândul său, Inspectoratul Teritorial de Muncă Neamț a transmis conducerii spitalului, exact săptămâna aceasta, raportul cercetărilor: accident colectiv de muncă, în urma rănirii dr. Cătălin Denciu și a celor două asistente care au ajutat la evacuarea pacienților și câteva recomandări axate pe respectarea normelor de securitate și sănătate la locurile de muncă. „Sunt 12 recomandări, din care 6 sunt comune cu cele de la Ministerul Sănătății. De pildă, în problema ventilației din saloane, avem un proiect de investiție pentru echipamente de ventilație și oxigen estimat la 2,15 milioane euro la care lucrăm, am trimis și o scrisoare către Ministerul Sănătății să ne sprijine. Dar anul acesta nu am primit deloc fonduri pentru investiții, echipamente și dotări, de la Ministerul Sănătății. Trebuie instalație de ventilație în toate saloanele cu surse de oxigen. Avem nevoie și de mai multe detectoare de oxigen în saloane, am achiziționat o serie de detectoare din veniturile proprii ale spitalului. Dar, recomandări autorităților sunt pentru instalarea unor echipamente care asigură ventilarea aerului din saloane de 6 ori pe oră. Cred că problema ventlației ar trebui rezolvată de minister printr-o soluție standardizată”, a adăugat Alexandru Filimon, care răspunde în solidar cu spitalul județean în ancheta Parchetului General.
C.I.