Atenţie turişti! Risc de avalanşă pe Ceahlău

Ninsorile din ultima perioadă au condus și în Masivul Ceahlăul, la formarea unui strat consistent de zăpadă care se poate transforma într-o veritabilă capcană mortală.

Agenţia Naţională de Meteorologie a emis o avertizare de risc însemnat de avalanşă pe Ceahlău, Călimani, Bistriţei şi pe alte creste montane valabilă până astăzi, 29 decembrie, ora 20,00.

“În ultimele zile, s-au înregistrat ninsori moderate care au depus un strat consistent de zăpadă proaspătă în toate masivele. Ninsori importante sunt așteptate și în această noapte, iar stratul va continua să crească, atât la peste 1800 m, cât și sub această altitudine, local cu 20-30 cm. Se mențin plăcile recente de vânt de pe versanții estici, sudici și sud-estici, plăci acoperite cu zăpadă proaspătă. Pe văi, sunt depozite mai consistente de zăpadă decât în zona de creastă. La supraîncărcări se pot declanșa avalanşe de dimensiuni medii, pe pantele cele mai înclinate, riscul fiind dat atât de plăcile de vânt prezente, cât și de stratul de zăpadă recentă, care depășește pe alocuri 40-50 cm și care va continua să crească semnificativ. Va continua să ningă și sub 1800 m, iar în condiții de supraîncărcare a stratului se pot declanșa avalanșe de dimensiuni mici și izolat medii“, precizează documentul.

Angela Croitoru