Sărbătorirea celor 152 de ani de atestare documentară a Colegiului Național „Petru Rareș” s-a încheiat, lăsând în urma sa ecoul unor activități diverse, complexe și care se vor regăsi prezentate în detaliu în paginile anuarului viitor, o publicație de tradiție a Colegiului, statut spre care tind și alte activități regăsite în programul evenimentului.
Anul acesta, sărbătoarea „Rareșului” a debutat în cancelarie cu un Te Deum în memoria directorilor fondatori – Calistrat Hogaș, Ion Negre, Mihai Stamatin și a tuturor elevilor, profesorilor, slujitorilor școlii în cei 152 de ani de la înființare. Activitatea a fost organizată împreună cu profesorii de religie Diogene Mihăilă și Manuela Alexandrescu, slujba de pomenire fiind oficiată de preotul Dan Cojan.
Pentru ziua de vineri, 26 noiembrie, în sala de festivități a Colegiului Național „Petru Rareș”, sub coordonarea prof. dr. Dorina-Luminița Drexler, s-a desfășurat de acum tradiționalul concurs ”File de istorie”, din juriu făcând parte și profesorii de istorie Sonia Iacoban și Carmen Ioana Măriuța. În cadrul aceleiași activități s-a produs și vizionarea filmelor „Colegiul Național «Petru Rareș» – 150” și ”Taica Negre”. Catedra de istorie a organizat și ghidajul Curții Domnești din Piatra-Neamț, suplimentând și anul acesta cu incursiuni prin istoria bătrânului Colegiu.
Un eveniment, aflat la a doua ediție, a fost Concursul Național Interdisciplinar Chimie și Științe „Ioan Zgârciu”, desfășurat online, pe două secțiuni: pentru elevi și pentru profesori. Pentru secțiunea A, tema acestui an a fost „Microuniversul chimic: de la atom la materie”, în competiție înscriindu-se 34 de proiecte. La secțiunea B s-au înscris cu lucrări profesori din Neamț, Recaș, Focșani și București, cu articole legate de tema „Eficientizarea actului didactic prin utilizarea resurselor educaționale digitale”. Invitați speciali au fost conf. dr. ing. Ștefan Theodor Tomas, de la Facultatea de Chimie Aplicată și Știința Materialelor din București, conf. univ. dr. Brîndușa Alina Petre și prof univ. dr. Gelu Bourceanu – de la Facultatea de Chimie din Iași.
Simpozionul judeţean Didactica Matematicii „Ioan Zenembisi”, ediţia a III-a, s-a desfășurat pe data de 26 noiembrie 2021, în format online, respectând restricțiile impuse de perioada pe care o traversăm. Au participat profesorii de matematică de la colegiile teoretice din județ, dar și de la școlile gimnaziale, deoarece anul acesta activitățile de la simpozion au înglobat și activitățile Cercului profesorilor de matematică din semestrul I.
Una dintre activitățile prilejuite de aniversarea a 152 de ani de educație la Colegiul Național „Petru Rareș” din Piatra-Neamț a fost și „Ted Talks Junior”. Elevii de gimnaziu ai colegiului, pasionați de limba engleză, s-au întâlnit vineri, 26 noiembrie 2021 și au împărtășit experiențe personale și exemple de bună practică, reunite sub tema propusă – Pastimes. Participanții au pregătit și susținut discursuri în limba engleză, exemplificând – prin imagini, desene, fotografii și chiar obiecte reale – pasiunile lor. Într-un cadru plăcut, relaxat și mai ales safe, având în vedere condițiile impuse de pandemie, copiii au vorbit și despre prietenie, școală și importanța alegerii unor modele de viață.
În perioada 24-29 noiembrie 2021, cu ocazia Zilei Internaționale a Profesorului de Franceză, a fost prezent la Piatra-Neamț profesorul francez Hugues Denisot, fost director al Institutului Francez din Amsterdam, atașat de cooperare educativă al Ambasadei Franței în Ungaria și Croația, profesor de limba franceză la Liceul Francez „La Croisette” din New York, formator de teatru în limba franceză la Alianța Franceză din Madrid, formator BELC și asociat CIEP, Sèvres, printre altele. Cu respectarea tuturor normelor igienico-sanitare impuse de situația actuală, profesorul a coordonat două ateliere pentru 50 de elevi (clasele VI-X), joi și vineri, între orele 9-12, iar între orele 14-17, profesorul francez (autor al metodelor de învățare a limbii franceze Les Loustics și Sésame) a derulat un atelier de formare pentru 18 profesori de limba franceză din județul Neamț, cu tema “Încadrarea teoriei inteligențelor multiple în predarea limbii franceze.”
Pe 25 noiembrie, Ziua Internațională a Profesorului de Franceză, a avut loc, începând cu ora 18, o conferință online susținută de formatorul francez, cu tema “Documentul video în ora de franceză”. La conferință au participat 62 de profesori din Neamț și din țară, inclusiv reprezentantul Ministerului Educației, profesor Manuela-Delia Anghel. Profesorul Hugues Denisot a fost prezent la Piatra-Neamț în cadrul parteneriatului dintre Colegiul Național „Petru Rareș”, Asociația Română a Profesorilor Francofoni – Neamț și Casa Corpului Didactic Neamț, parteneriat inițiat de catedra de limba franceză a liceului.
Consiliul Școlar al Elevilor din Colegiul Național „Petru Rareș”, precum și membrul senior al acestui organism, studentul Robert Băltog, a fost un partener activ, implicat responsabil în organizarea, promovarea și susținerea activităților desfășurate pe parcursul celor două zile: de la depunerea jerbelor, unde elevii clasei a XI-a E, coordonați de către prof. diriginte Grigoraș-Popa Gheorghe, au fost prezenți la mormintele primilor directori, la momentul de acum tradițional al torțelor, la concursurile de șah, tenis de masă, badminton sau Treasure Hunt.
Lansarea publicațiilor Colegiului a avut loc vineri, 26 noiembrie, ora 10.00, în cancelaria Colegiului Național „Petru Rareș”. Anuarul 2021, ajuns la numărul 17 (serie nouă) – coordonator și responsabil de număr profesor dr. Monica Costea, tehnoredactare și copertă profesor Ioan-Irinel Cozma. Elementul de noutate al acestui număr a fost provocarea determinată de noul context pandemic al învățământului online și hibrid, pentru elevi, dar mai ales pentru profesori, care au fost nevoiți să își gestioneze temerile, să găsească resurse și să se adapteze. O altă activitate susținută în cadrul cancelariei colegiului a fost lansarea revistei „Flori de munte”, ediția cu numărul 151, o publicație adresată elevilor, care reflectă preocupările și activitatea acestora la diverse competiții și concursuri. Prezentarea rubricilor a fost susținută de doamna profesor dr. Melania-Elena Iliuță și de un grup de tineri entuziaști, care fac parte din comitetul de redacție. De asemenea, deși contextul pandemic a împiedicat desfășurarea unor competiții și concursuri, revista a evidențiat faptul că elevii au reușit să obțină rezultate deosebite, menținând vie viziunea colegiului – „Excelență prin asumarea tradiției!”.
La ora 11:30 s-a produs, cu multă emoție, lansarea volumului „Profesori ai Colegiului Național „Petru Rareș”- muncă, succese, performanțe” – autori: profesor Irina Hirțe și profesor Gheorghe Dumitreasa, moment de evocare a unora dintre marii profesori care au adus cinste colegiului prin întreaga activitate. Timp de o oră, trecutul s-a întâlnit cu prezentul în cancelaria colegiului. După prezentările celor doi autori, au luat cuvântul profesor Luminița-Georgeta Vîrlan, profesor Florica Ionică, profesor Silvia Vais, profesor Niculina Rotaru, profesor Carmen Mareș, profesor Gheorghe Ciorăscu și bibliotecar Elena Popa.
Cele două zile de activități dedicate sărbătoririi Colegiului „Rareș” au pus în valoare experiența, tradiția, respectul față de cei care au fost înainte, dar și deschiderea spre nou, spre inovare și spre comunicare a profesorilor, pentru susținerea și motivarea elevilor de a se forma la un nivel înalt, într-o societate cu toate provocările ei, tehnologice și sanitare.
Conducerea Colegiului Național „Petru Rareș”
*Material apărut în paginile ziarului Mesagerul de Neamț, nr. 518, săptămâna 9 – 15 decembrie.