Interviu cu directorul Anda CAEA
– Doamnă director, ce reprezintă pentru dvs, ca director și cadru didactic, școala, ca instituție?
Școala reprezintă un mediu educațional profesionist, la standarde europene, focalizându-și eforturile pentru ca elevii să dobândească competențele necesare inserției sociale, asigurând, prin învățarea pe tot parcursul vieții, o anumită dezvoltare a întregii societăți. Fără discuție, școala este cea mai importantă instituție dintr-o comunitate. Aici sunt acumulate cele mai multe informații, de care cei mici se vor servi peste ani. Apoi, un alt element important este adaptarea la schimbările ce intervin în societate. Cu toate că pe parcursul anilor de școală elevii trebuie să dea dovadă de multă aplecare spre învățătură, în același timp, dascălii trebuie, funcție de experiență, să le ofere, practic, aproape totul celor mici. Ei sunt cei care vor prelua într-o bună zi misiunea noastră de astăzi. La tot acest ansamblu, un lucru la fel de important îl constituie și familia, iar între dascăli și părinți trebuie să existe o colaborare excelentă, pentru ca, în final, toți cei care vor absolvi o instituție de învățământ să pună în practică cele dobândite anterior. Desigur, aici intervine și ceea ce dorește fiecare elev să devină în viață. Este un complex important, la care trebuie să-și dea mâna toți cei implicați.
– Ce investiții importante au fost derulate în anii din urmă, în unitatea de la Dragomirești?
Clădirea care adăpostește școala noastră este reabilitată în totalitate, dotată cu centrală termică nouă, grupuri sanitare încadrate în normele de igienă corespunzătoare. De asemenea, și la cele două grădinițe, inclusiv cea de la Vad, au tot ceea ce le trebuie. Beneficiem de mobilier nou, atât la școală, cât și la grădiniță. Toate aceste lucrări au fost realizate cu ajutorul primăriei locale.
Proiecte educaționale
– Ați inițiat proiecte didactice?
Cum să nu. Astfel, avem în derulare unele proiecte finanțate de partenerii educaționali: „Incluziune prin toleranță, joc și artă!”, este un grant norvegian; „Erasmus 2000 Toghether for the Better”; „A doua șansa”; „Școală după scoală”. În cadrul proiectului ”A doua șansă”, am înființat trei clase, două de gimnaziu și una de învățământ primar. Trebuie să recunoaștem, proiectul în cauză oferă posibilitatea unora de a-și completa studiile, cu ajutorul cărora pot obținue un loc de muncă sau unul mai bine remunerat.
– Nu peste multă vreme, vom sărbători mai multe momente în luna decembrie.
Așa este. Șoala noastră a sărbătorit cum se cuvine Ziua Națională a României și în trecut. De aceea, am pregătit pentru prima zi a lunii decembrie un program interesant de activități dedicate Zilei Naționale. Copiii vor dansa, vor cânta, în lunile decembrie și ianuarie, Hora Unirii, vor participa ca mici actori în diverse scenete. În schimb, de Crăciun, pregătim colinde și toate celelalte specifice acestei sărbători. La Dragomirești, avem și tradiții locale deosebite, Ursul, Căluții, Capra, Plugul, toate oferind locanicilor clipe de neuitat. Sunt tradiții care trebuie duse mai departe, trebuie conservate tocmai prin aportul nostru, al cadrelor didactice, dar și al elevilor. Așa cum am spus și cu alte ocazii, cred cu tărie că școala are un rol important și în păstrarea tradițiilor locale, culturale și naționale. Prin acestea ne definim ca popor. Copiii vor merge la primărie, dar și în alte locuri să colinde. Sfârșitul de an este o bucurie pentru toată lumea, iar dacă Bunul Dumnezeu ne va ajuta, iar rata îmbolnăvirilor de Covid va scădea, vom avea sărbători cu liniște și pace în toate casele.
– Școala dispune de materialele necesare, obligatorii în pandemie?
Evident, cu ajutorul administrației locale, în frunte cu domnul primar, au fost achiziționate toate materialele necesare – dezinfectanți, detergenți, măști, etc, pentru a preîntâmpina evenimente nedorite. Cred că rata de îmbolnăvire se va reduce în următoarele săptămâni, iar de Crăciun și Anul Nou nu vom fi atât de stresați din cauza pandemiei.
Dezvoltarea bazei materiale
– Cum decurge colaborarea cu primăria și Consiliul Local?
Colaborarea cu primăria este excelentă, ba chiar aș putea spune că liderii locali se implică activ în rezolvarea problemelor școlii. Chiar aș dori să le mulțumesc pe această cale, pentru sprijinul necondiționat acordat școlii. În ultima vreme, domnul primar încearcă să obțină o finanțare pentu construirea unei săli de sport. Știu, o astfel de investiție este foarte mare, între 700.000-1.000.000 euro. Noi ne-am mulțumi, în prima fază, și cu un teren de sport, cu material sintetic, nocturnă și vestiare. Suma este mult mai mică. Dar, pentru că am și eu voie să visez, vreau să cred că într-o bună zi, în spatele școlii noastre, unde este destul teren, vom avea și sală de sport și teren de sport, așa cum am văzut în alte locuri. Firește, mai am și alte proiecte, pe care vreau să le derulăm într-o bună zi. Cred că școală și primăria trebuie să-și dea mâinile la orice inițiativă la nivel local, iar cei mici să aibă numai și numai de câștigat.
– Ce efectiv de copii aveți în sistemul educațional local?
Avem un efectiv de 177 elevi la gimnaziu și învățământ primar, dar și 57 de preșcolari. Populația școlară este în descreștere, dar vom continua munca pe aceleași coordonate. Am mai avut o școală, la Hlăpești, însă, datorită numărului mic de copii, a fost închisă. Acum, toți elevii învață la Dragomirești.
– Prin ce împrejurare v-ați decis să ajungeți director al acestei școli?
Inițial, am devenit director prin delegație, apoi am participat la concursul pentru directori, la care am fost declarată admisă. Știu, este o misiune grea, dar sper să mă achit de toate obligațiile așa cum trebuie. Vreau ca niciun elev să nu aibă de suferit, iar rezultatele obținute de ei să fie emblema noastră de dascăli. (Rep.)
*Material apărut în paginile ziarului Mesagerul de Neamț, nr. 517, săptămâna 2 – 8 decembrie.