Câinele, cel mai fidel prieten al omului, este şi un ajutor de nădejde al poliţiştilor în misiuni speciale, având deseori o influenţă majoră în rezolvarea cazurilor. Detalii despre cum ajunge un câine obişnuit să “îmbrace“ uniforma de poliţist şi despre cât de palpitantă este viaţa alături de un astfel de comisar Rex vă dezvăluim într-un material în exclusivitate, prin bunăvoinţa a doi conductori de câini poliţişti, din Piatra Neamţ şi Roman.
Jimy – câinele “mascat“, cel mai fidel membru SAS
Jimy, pe numele de alint, este câinele care a devenit ajutorul de nepreţuit al unui luptător al Serviciului de Acţiuni Speciale (SAS) din IPJ Neamţ acum 7 ani. Între cei doi s-a format o legătură puternică încă din primii doi ani petrecuţi la Biroul de Ordine Publică Piatra Neamț.
“Din copilărie îmi plăceau câinii polițiști. Îmi aduc aminte că mă uitam fascinat la Comisarul Rex și la Nume de cod K-9 și îmi imaginam ce legătură frumoasă se poate construi între un câine și un polițist. Am fost extrem de încântat când, pe parcursul evoluției mele profesionale, am primit în dotare un câine. Dresajul de specializare al câinilor se efectuează la Sibiu, în cadrul unității specializate din cadrul Ministerului Afacerilor Interne și cuprinde două etape, respectiv dresajul general și cel de specializare. Zilnic efectuez antrenament cu câinele de serviciu cu o durată de 2-3 ore“, povesteşte luptătorul SAS, al cărui nume nu îl putem dezvălui, din motive de… siguranţă. Aşa că îl vom numi Agentul M. “Faptul că petrec zilnic alături de el foarte mult timp, că îl hrănesc și îl îngrijesc, a creat între noi o relație de încredere și autoritate în același timp. Ne înțelegem din priviri și mă pot baza pe el atât eu, cât și echipa din care fac parte la fiecare intervenție“.
Prima etapă în pregătirea unui câine este aşa-zisul pre-dresaj care începe încă de la vârsta de 6 luni. După vârsta de un an câinele împreună cu conductorul parcurg instructajul din dresajul general și apoi unul de specializare. Pre-dresajul cuprinde un dresaj de disciplinare, stimulare instinctuală specifică categoriei de serviciu, iar dresajul de specializare este un tip de dresaj specific fiecărei categorii de serviciu în parte urmărindu-se constrângerea ca mod de fixare a reflexelor condiționate. Exercițiile de dresaj se efectuează progresiv, fiind presărate cu pauze scurte și reprize de joacă. Pe parcursul acestor etape sunt folosite echipamente speciale precum zgarda, lesa, botnița, pentru câini şi mâneca de protecție sau costum de protecție, pentru conductor.
Pe parcursul dresajului, câinii sunt stimulați de comanda vocală a conductorului, dar și prin semne, ei participând la mai multe tipuri de intervenții: blocarea și împrăștierea grupurilor de persoane, scotocirea unui teren sau a unei clădiri, prinderea, percheziția escortarea și paza unei persoane, apărarea conductorului sau trecerea peste obstacole.
“În general folosim câinii în misiunile cu un grad ridicat de risc, unde se cunosc informații cu privire la persoane recidiviste, periculoase și la misiunile de restabilire a ordinii publice. Prin prezența lor descurajează acțiunea oricărei persoane recalcitrante. Câinele este folosit, ca membru al echipei de intervenție, în activități de protecția membrilor echipei de intervenție, descinderi și percheziții domiciliare, cercetarea terenurilor acoperite, blocarea unor zone și prinderea celor care încearcă să scape din dispozitiv și nu se supun somațiilor legale sau restabilirea ordinii publice“, ne spune, cu mândrie, conductorul lui Jimy.
Zilnic, înainte de a pleca în misiune, câinele este hrănit, antrenat și pregătit pentru serviciu, activități care durează 20 de minute.
Autoritar şi temut de infractori
“Îmi amintesc de intervențiile cu risc ridicat, în care niciodată nu am fost dezamăgit de intervenția partenerului meu. Atunci când efectuăm transportul unor persoane violente, Jimy se așează ferm în fața acestei persoane și ai impresia că vrea să îl hipnotizeze. Își fixează privirea în ochii lui și nu îl slăbește nicio clipă. Nu puține au fost situațiile în care persoana în cauză ne-a rugat să o transportăm într-o altă mașină doar-doar să scape de privirea insistentă și fermă a partenerului meu patruped“, povesteşte Agentul M.
Dacă un om te poate dezamăgi, dând bir cu fugiţii în faţa primejdiei, câinele este cel care, cu adevărat este gata să-şi dea viaţa pentru siguranţa stăpânului său, în acest caz conductorul şi echipa de intervenţie.
“Câinele este un partener de nădejde în misiunile pe care le executăm în cadrul Serviciului de Acțiuni Speciale, atât pentru mine, cât și pentru ceilalți colegi, pentru că, la nevoie, protejează întreaga echipă. Este o relație de încredere pe care ne-am consolidat-o în timpul petrecut împreună în antrenamente, în timpul de îngrijire, chiar și în momentele de relaxare și joacă“, conchide Agentul M.
Cel mai bun lucru din viaţa poliţistului romaşcan, Oscar
Primul contact cu un câine din viaţa agentului principal Ionuţ Huci, de la Biroul criminalistic din Roman, a fost acum 22 de ani, când a primit primul câine de serviciu.
“A fost cu adevărat o șansă pentru mine, pentru că acel prim câine, un ciobănesc german, femelă, mi-a schimbat viața în totalitate și m-a schimbat și pe mine ca om. Eram un tânăr de 22 de ani, care trăise doar la bloc, nu avusesem contact cu câinii nici măcar la bunici. Dar experiența cu acel prim câine de servici a fost cel mai bun lucru care mi se putea întâmpla în această viața. Acum sunt la al patrulea câine de serviciu, Oscar, perfecționat în cadrul unui curs de 4 luni jumătate la Centrul Chinologic Sibiu, chiar în acest an“, spune agentul Ionuţ Huci.
“Pentru a putea să dresezi un câine polițist în primul rând trebuie să ai tânăr atât spiritul, cât și fizicul. Antrenamentele în care participă membrii unui cuplu canin îi solicită pe amândoi deopotrivă foarte mult atât fizic, cât și psihic. Câinele de poliție este, pentru mine, o entitate superioară, deoarece ei sunt dresați ca, la un moment dat, să își dea viața pentru camaradul lui. Cel mai complex nivel de dresaj îl au câinii cu specializarea detectare miros uman, așa cum este Oscar. Acești câini trebuie să știe tot ce știu celelalte categorii de câini de serviciu, în plus ei sunt folosiți în mediile naturale cele mai variate și cu o complexitate foarte mare. Sunt folosiți la căutarea de persoane dispărute, la căutarea de evadați, căutarea și depistarea autorilor de infracțiuni de la furturi simple până la omoruri“, spune, cu admiraţie în glas, Ionuţ Huci.
Ionuţ Huci mai spune că “Relația între om și câine trebuie să fie doar de încredere. Dacă vrei să ai un câine care să îți răspundă la toate comenzile nu trebuie să ai o legătură de forță cu el. Un câine de servici trebuie să fie cât mai aproape fizic de conductorul lui, dacă există condiții chiar să locuiască în aceeași curte, pentru că, astfel, între câine și familia polițistului se formează un tip special de relație în care polițistul îl simte pe câine ca un membru al familiei lui, iar câinele este respectat ca un membru al familiei“.
Cei mai buni “agenţi“ de poliţie
Câinii ajung în sistemul Ministerului Afacerilor Interne fie de la Centrul Chinologic Sibiu, care are câini în canisa proprie, printr-o selectare minuțioasă şi specializare pe diferitele categorii utile sistemului sau din donaţii. Mulţi stăpâni de câini din rasele folosite în poliţie au donat, de-a lungul timpului, exemplare minunate, care s-au adaptat cu uşurinţă cursurilor de specializare de la Centrul Chinologic Sibiu și mai apoi în munca de zi cu zi.
Ionuţ Huci, vorbeşte, prin prisma propriei experienţe, despre “paşii ce trebuie parcurşi pentru un dresaj de calitate: atașamentul dintre câine și om, creșterea încrederii dintre cei doi, gradualitatea învățării comenzilor, timpul cât mai mare acordat dresajului, răbdarea dusă la extrem a conductorului, deoarece avem de a face cu un pui la început, nu în ultimul rând, experiența în dresaj a conductorului sau a instructorului care îi supraveghează munca, pentru ca primul să nu greșească în relația cu câinele. În cadrul unor misiuni nu există un timp în care câinele să poată interveni. Intervenția trebuie să fie instantanee, exact în momentul producerii evenimentului. Câinelui de poliție i se mai spune și «glonțul care poate fi reîntors». Atât de repede trebuie să reacționeze un câine polițist în cazul unei situații reale”.
Sunt situații când un anumit tip de câine, cel de salvare de exemplu, trebuie obișnuit să fie transportat cu elicopterul, pentru a putea ajunge în zona de căutare și trebuie antrenat să se obișnuiască cu zgomotul și tot ce implică acest tip de transport.
“Ca membrii ai comunității, noi nu am putea să evoluăm fără un sprijin din partea colegilor, dar mai ales al voluntarilor care ne ajută la antrenamentele mai speciale și pentru aceasta ținem să mulțumim tuturor celor care în decursul anilor ne-au ajutat. Unitatea canină din Inspectoratul de Poliție Județean Neamț este formată din polițiști tineri, care vă promit că nu o să vă dezamăgească niciodată când vor fi solicitați. Relația dintre mine și câine nu m-a schimbat doar pe mine în bine, ci i-a schimbat pe toți cei cu care a intrat în contact”, concluzionează Ionuț Huci.
Cei mai buni agenți din Poliția Română, al căror miros și instincte salvează de multe ori situația, câinii polițiști sunt cei care pot, în aceste vremuri de pandemie, să detecteze COVID-19 chiar și la bolnavii asimptomatici, de curând trecându-se la specializarea unora dintre patrupezii din canisa proprie în acest tip de dresaj pentru depistarea bolilor. Și câinii polițiști ies la pensie, ei fiind scoși din activitate la vârsta de 7 ani, iar cei care nu rămân în familia conductorului sunt donați celor care doresc. În unitățile de poliție din România există prea puțini câini specializați, doar în jur de 400 de exemplare în întreaga țară, de la 3.000 în anii ’90. (Angela CROITORU)