Abandonul școlar este prioritatea 0 la început de 2022 pentru învățământul nemțean. Mihai Obreja, șeful Inspectoratului Școlar Neamț, a susținut astăzi, 11 ianuarie, o ședință online cu toți directorii de școli, inclusiv cu cei care nu s-au înscris ori n-au promovat concursul încheiate la finele anului trecut. Mesajul pe care inspectorul școlar general a vrut neapărat să-l transmită se referă la grantul de 200.000 euro per școală la care poate aplica orice unitate care se confruntă de ani de zile cu problema elevilor care renunță la școală. Banii disponibili prin PNRR sunt importanți mai ales pentru școlile din mediul rural, din acele localități cu puține resurse și slabe perspective economice. Dar, la modul concret, orice școală care, în urma unei analize pertinente, ajunge la concluzia că începe să piardă elevi, poate accesa pentru această finanțare, subliniază șeful IȘJ Neamț. „Eu le-am explicat directorilor: cine ratează acum înscrierea în program, va avea mult de pierdut. Acești bani, până la 200.000 euro de școală, au destinații multiple. Cadrele didactice pot participa la cursuri de pregătire profesională, inclusiv de predare pentru elevii cu nevoi speciale, elevii pot beneficia de ore remediale de genul școală după școală, pot merge în excursii, în tabere, pot face diverse activități recreative, școala poate achiziționa echipamente IT, echipamente sportive, sunt sprijinite parteneriatele între școli și diverse entități, chiar și părinții vor beneficia de activități în cadrul programului. Dacă ne gândim la școlile din mediul rural, din comunități mici, vulnerabile, marginalizate, acești bani sunt o șansă reală pentru rezolvarea problemelor existente în ultimii ani.”, a declarat Mihai Obreja.
Timpul este scurt, banii europeni urmând a fi utilizați chiar începând cu luna martie pentru primele 750 cele mai vulnerabile școli din țară. Motiv pentru care calendarul oficial stabilește ca până pe 17 ianuarie școlile să trimită deja scrisoarea de intenție de participare în proiect. Urmează ca după ce solicitările vor fi evaluate, școlile preselectate să realizeze câte un proiect și o analiză de nevoi. „Cred că fiecare director poate să elaboreze un proiect, în care să prezinte câteva măsuri necesare a fi luate pentru prevenirea și reducerea din timp a abandonului școlar”, a adăugat șeful IȘJ Neamț.
Sunt 74 de școli din Neamț care au fost alese în primă fază pentru a intra în program. Dintre acestea, 50 de unități sunt cu risc ridicat de abandon școlar și au șanse să intre în prima fază de finanțare, din luna martie . Rămâne de văzut câte dintre acestea se vor strădui să prindă prima rundă de finanțare.
Cristina Iordache