Într-un material realizat de profesorul Dumitru Chisăliță (foto), Președintele Asociației Energia Inteligentă, distribuit în reţeaua de corespondeneţă în această dimineaţă şi postat apoi pe pagina oficială a organizaţiei, se semnalează sec de la bun început: „Anul trecut, în exact aceeași perioadă, urmare a demersului realizat de Asociația Energia Inteligentă, în care se arăta că prin efectul legislației prost realizate (…) consumatorii de energie electrică urmează să achite prețuri mult mai mari la energie electrică după data de 1 ianuarie 2021, autoritățile au sărit în ajutorul consumatorilor cu o normă care se aplica retroactiv. Atunci se putea, deoarece furnizorii erau cei care trebuia să dea banii înapoi retroactiv. Anul acesta, când statul ar trebui să dea banii pentru compensație retroactivă, nu se mai poate”.
Se aminteşte cum Ministerul Energiei și ANRE au stabilit anul trecut un plan de acțiune prin care consumatorii de energie electrică să beneficieze retroactiv de prețuri mai mici la energie. Ordinul ANRE nr. 5 din 20 ianuarie 2021 prevedea explicit că „Furnizorii de ultimă instanță pot să aplice clienților casnici din serviciul universal, fără discriminare și condiționalitate, o reducere comercială începând cu data de 1 ianuarie 2021”. Ordinul a fost publicat în Monitorul Oficial pe 20 ianuarie 2021, de unde se dovedeşte aplicarea retroactivă. Sau dublul standard jucat cam de aceeaşi oameni pe parte tehnică, diferenţa venind de la Cătălin Predoiu, controversatul ministru al Justiţiei.
Punctul cel mai sensibil îl reprezintă, însă, facturile la gaze naturale. Referitor la actualele reglementări privind plafoanele şi compensările, introduse prin Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului, profesorul Chisăliţă consideră că vor aduce „aceeaşi retorică şi aproximativ aceeaşi rumoare la consumatori când vor veni în martie facturile la gaze”.
Apreciază că de plafonare vor beneficia circa 30% din consumatorii casnici care au preț de peste 0,31 lei/kWh, în timp 70%, nu. Cât priveşte compensaţia, semnalează următoarele:
- 45-55% dintre consumatorii casnici de gaze naturale vor primi compensație;
- 25% nu se încadrează în noile condițiile de consum și nu vor beneficia de nici o compensație;
- 20 – 30% au prețul gazelor în anul acesta sub limita prețului impus de lege și nu vor beneficia de nici o compensație.
În final, invitând românii să nu se mai mire că n-au ştiut ce se va întâmpla, aşa cum s-au mirat în ianuarie, avertizează că facturile la gaze care vor veni în martie vor fi „în medie cu 30-40% mai mari ca anul trecut, în aceeași perioadă”.
Din păcate, acest subiect foarte grav nu a reuşit să îşi găsească astăzi locul cuvenit pe agenda webinar-ului Energia în 2022: noua tranziție. Încrederea consumatorilor și proiectele industriei, în ciuda participării preşedintelui Asociaţiei Energia Inteligentă. Acţiunea patronată de pompoasa Coaliţie pentru Libertatea Comerţului şi a Comunicării, sub bagheta moderatorului Constantin Rudniţchi, este un exemplu antologic de „Aşa, nu!”. Amănunte despre această cacealma on-line, într-un comentariu separat.
Viorel COSMA